Connect with us

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέα έρευνα: Γιατί η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι τόσο μεταδοτική

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα» του νέου κορονοϊού, μπορεί να παρουσιάζουν ιικό φορτίο πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερο από εκείνους που έχουν μολυνθεί από τον αρχικό SARS-CoV-2, καθώς και να ανιχνεύεται δύο ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με μια πρώτη νέα μελέτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους και εξέτασε μόνο έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων στην Κίνα, αλλά αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, μπορεί να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η παραλλαγή δέλτα είναι πιο μεταδοτική.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες και σήμερα αποτελεί το 83% των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, με ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με το Live Science. Η παραλλαγή αυτή θεωρείται ότι είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος και δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα μελέτησε πώς εξαπλώθηκε η παραλλαγή δέλτα από το πρώτο γνωστό κρούσμα που εντοπίστηκε στις 21 Μαΐου. Οι συγγραφείς προδημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Virological στις 7 Ιουλίου.

Το Guangdong καθώς και άλλα τοπικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κίνα,  εξέτασαν όσους μολύνθηκαν με το συγκεκριμένο στέλεχος μαζί με τις στενές επαφές τους. Οι επαφές απομονώθηκαν και υποβλήθηκαν καθημερινά σε τεστ PCR  (Μοριακή Μέθοδος Ανάλυσης). Οι αξιωματούχοι εντόπισαν 167 τοπικές λοιμώξεις που σχετίζονταν με το αρχικό κρούσμα. Στη συνέχεια, συνέκριναν δεδομένα από αυτά τα άτομα με άλλα από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα.

Διαπίστωσαν ότι ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε από την έκθεση ενός ατόμου στον ιό έως την ανίχνευση του ιού στις εξετάσεις PCR- δηλαδή το χρονικό διάστημα που χρειαζόταν ο ιός για να πολλαπλασιαστεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να είναι ανιχνεύσιμος- ήταν 5,61 ημέρες για τον αρχικό ιό και 3,71 ημέρες για την παραλλαγή δέλτα.

Αυτό που είναι «εντυπωσιακο», είναι ότι απαιτείται πολύ λιγότερος χρόνος από την έκθεση στην παραλλαγή δέλτα έως την εμφάνιση σημαντικών επιπέδων του ιού, δήλωσε ο Τζον Κόνορ, ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με το πότε οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί, δήλωσε ο επιστήμονας στο Live Science.

«Όπως γνωρίζουμε, μεσολαβεί μια περίοδος μετά τη μόλυνση, κατά την οποία το ιικό φορτίο του ιού είναι πολύ χαμηλό για να ανιχνευθεί. Καθώς ο πολλαπλασιασμός του ιού συνεχίζεται εντός του ξενιστή, το ιικό φορτίο θα φτάσει τελικά σε ανιχνεύσιμο επίπεδο και θα γίνει μολυσματικό», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη. Είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό στρατηγικών, να γνωρίζουμε πότε ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό, ώστε να μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα ιικά φορτία στα πρώτα κρούσματα του SARS-CoV-2 στα τεστ PCR. Διαπίστωσαν ότι τα ιικά φορτία στις λοιμώξεις της παραλλαγής δέλτα ήταν 1.260 φορές υψηλότερα από εκείνα των λοιμώξεων από τον αρχικό ιό. Αυτό υποδηλώνει ότι η παραλλαγή δέλτα μπορεί να αναπαραχθεί στον οργανισμό με ταχύτερο ρυθμό από τον αρχικό ιό.

«Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν ότι η παραλλαγή δέλτα θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική κατά το πρώιμο στάδιο της λοίμωξης», αναφέρουν οι συγγραφείς. Αυτό με τη σειρά του, υποδηλώνει ότι το άτομο θα αποβάλλει περισσότερα ιικά σωματίδια, καθιστώντας τον κίνδυνο μετάδοσης, υψηλότερο.

Παρόλα αυτά, ο υψηλότερος ρυθμός πολλαπλασιασμού μπορεί να μην εξηγεί πλήρως γιατί η δέλτα είναι τόσο μεταδοτική και «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», πρόσθεσε ο Κόνορ. Για παράδειγμα, θα ήταν σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να βρεθεί το ποσοστό του ιού που είναι πραγματικά μολυσματικό, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Live Science

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά 5-11 ετών στις Βόρειες Σποράδες

Published

on

5-11 ετών
Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας σε 26 νησιά προκειμένου να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε ηλικίες 5-11 ετών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στη δημιουργία εμβολιαστικών γραμμών για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε 26 νησιά της χώρας προχωρά το Υπουργείο Υγείας με στόχο την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη διευκόλυνση των νησιωτών.

Στις εμβολιαστικές γραμμές περιλαμβάνονται και οι Βόρειες Σποράδες, με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι και στη Σκιάθο και στη Σκόπελο αλλά και στην Αλόννησο.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου.

Η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ήδη ανοίξει για τα συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα. Οι γονείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι δομές που θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Δείτε τη φωτογραφία με τα 26 νησιά
5-11 ετών

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική δήλωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνη για την δραματική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, ο οποίος στην Αφρική έχει δεκαπλασιαστεί από την αρχή του μήνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Δυστυχώς εντοπίσαμε μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στη Νότια Αφρική», είπε ο ιολόγος Tulio de Oliveira σε συνέντευξη Τύπου. Η παραλλαγή, που φέρει τον επιστημονικό αριθμό γενεαλογίας B.1.1.529, «έχει πολύ υψηλό αριθμό μεταλλάξεων», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα της δώσει ένα ελληνικό όνομα την Παρασκευή. «Δυστυχώς προκαλεί αναζωπύρωση των λοιμώξεων», πρόσθεσε. Η παραλλαγή έχει επίσης εντοπιστεί στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ μεταξύ ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την νέα αυτή παραλλαγή και αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη την Παρασκευή για να καθορίσει εάν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» ή «ανησυχίας».

“Μια μεγάλη απειλή”

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla είπε ότι η παραλλαγή προκαλεί “σοβαρή ανησυχία” και εκλαμβάνεται ως “μια μεγάλη απειλή”. Πριν από την ανίχνευση της νέας παραλλαγής, οι αρχές είχαν προβλέψει ένα τέταρτο κύμα που θα έπληττε τη Νότια Αφρική, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD) δήλωσε ότι 22 θετικά κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 του κορονοϊού έχουν καταγραφεί στη χώρα. Το NICD είπε ότι ο αριθμός των ανιχνευμένων κρουσμάτων και το ποσοστό θετικών τεστ «αυξάνονται γρήγορα» σε τρεις από τις επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια.

Η παραλλαγή περιέχει μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε

Οι επιστήμονες είπαν ότι η νέα παραλλαγή B.1.1.529 έχει τουλάχιστον 10 μεταλλάξεις, σε σύγκριση με τη Δέλτα που έχει δύο και τη Βήτα που έχει τρεις.

«Αυτό που μας προκαλεί κάποιες ανησυχίες είναι ότι αυτή η παραλλαγή όχι απλώς χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», είπε.

Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παραλλαγής, είπε ο Lessells. Η εξουδετέρωση της παραλλαγής περιπλέκεται από τον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει, δήλωσε η επιστήμονας Penny Moore. «Αυτή η παραλλαγή περιέχει πολλές μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) ανέφεραν ότι σύντομα θα συναντηθούν με Νοτιοαφρικανούς εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν για την παραλλαγή.

Πηγή: Afp

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 λεπτά ago

Επιστημονικό συνέδριο για τον ρόλο της Κορινθίας στην επανάσταση του 1821

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Στο πάνθεον των ιπτάμενων ηρώων ο Κώστας Ηλιάκης»

OIKONOMIA15 λεπτά ago

Page not found | in.gr

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Ουκρανία: Αδιάκοποι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Ντονμπάς – Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για την επισιτιστική κρίση

ΘΕΣΣΑΛΙΑ17 λεπτά ago

Στη Νορβηγία αντιπροσωπεία του δήμου Λαρισαίων για το πρόγραμμα Erasmus+

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ21 λεπτά ago

Έρχονται οι νέοι Zen 4 επεξεργαστές AMD Ryzen 7000 με νέο Socket AM5

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Μια ενδεκάδα χώρων άθλησης στα Τρίκαλα παραδόθηκαν σε μαθητές και πολίτες

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Η έκπληξη Τσιόδρα με τον 29χρονο τουρίστα στο «Αττικό»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ35 λεπτά ago

Κοινωνικός Τουρισμός: Τέλη Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και οι παροχές

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη που δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

47χρονος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο για τον δικηγόρο της οικογένειας της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

Δημοφιλή