ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Ένα νέο ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται να στείλει η Ελλάδα τον Ιούνιο με την πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ ευρώ από το τελευταίο δάνειο του πρώτου μνημονίου. Πρόκειται για ακόμη μία κίνηση που βασίζεται στην ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας και εντάσσεται στην πολιτική πρόωρης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στόχος το δημόσιο χρέος να μειωθεί περαιτέρω στο 130,3% του ΑΕΠ το 2027 και να πέσει κάτω το όριο του 120% του ΑΕΠ το 2029.
Προηγουμένως και ειδικότερα από εφέτος, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει μία αξιοσημείωτη θετική ανατροπή. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το 2026 το δημόσιο χρέος της χώρας θα σταματήσει να είναι το υψηλότερο ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ, θέση την οποία θα πάρει η Ιταλία. Αυτό θα συμβεί μετά τη σημαντική εφετινή πτώση που αναμένεται για το δημόσιο χρέος της χώρας μας στο 136,8% του ΑΕΠ κάτω από το αντίστοιχο της Ιταλίας που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 138,6% του ΑΕΠ.
Μέρος της κυβερνητικής πολιτικής είναι μία ακόμη πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους προς το τέλος του έτους. Στο βαθμό που οριστικοποιηθεί θα πρόκειται για αποπληρωμή μέρους του δανείου των 110 δισ ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Σημειώνεται ότι με την πρόωρη αποπληρωμή των 6,9 δισ ευρώ του Ιουνίου η χώρα μας θα έχει καταφέρει να εξοφλήσει περίπου 28 δισ ευρώ από τα 52,3 δισ ευρώ του τελευταίου δανείου του πρώτου μνημονίου.
Με την κίνηση αυτή, εφέτος το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ετήσια μείωση του χρέους κατά 2,5% το ΑΕΠ!
Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του 2% και εφέτος παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν τροφοδοτεί τη δυναμική των πρωτογενών πλεονασμάτων και την πρόωρης εξόφλησης του δημοσίου χρέους. Παράλληλα με την πολιτική περιστολής της φοροδιαφυγής είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πίσω από την ισχυρή δημοσιονομική θέση της χώρας την οποία επισημαίνουν στις εκθέσεις όλοι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης.
Στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να επιτευχθεί περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Έτσι θεωρείται κρίσιμος ο δεύτερος εφετινός γύρος των αξιολογήσεων από τους ξένους οίκους που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωσή της αξιολόγησης της DBRS, στις 18 του ίδιου μήνα θα ακολουθήσουν η Moody’s και η Scope, στις 23 Οκτωβρίου θα έρθει η σειρά της Standard & Poor’s για να ολοκληρωθεί ο κύκλος στις 6 Νοεμβρίου με τον οίκο Fitch.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ8 ώρες agoAγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση 15% στην αγορά λιπασμάτων – Ποιο διάστημα καλύπτει
ΕΛΛΑΔΑ24 ώρες agoΕντυπωσιακό βίντεο από τη διάσωση τραυματισμένου Τσέχου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ16 ώρες agoΗμέρα κρίσης στη Ρεάλ: Πέρεθ ή Ρικέλμε ο νέος πρόεδρος;
LIFESTYLE17 ώρες agoΜαριαλένα Ρουμελιώτη & Σάκης Κατσούλης: Γονείς για πρώτη φορά – Ήρθε στον κόσμο ο γιος τους και η συγκίνηση είναι απερίγραπτη
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες agoΕξαρθρώθηκε οικογενειακή σπείρα απατεώνων στη Λάρισα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες agoΈντονες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση για συμπόρευση με το κόμμα Τσίπρα: «Σαφές πολιτικό πλαίσιο, όχι “θολή στήριξη”» ζητούν οι διαφωνούντες
ΚΟΣΜΟΣ13 ώρες agoΈνας νεκρός και τουλάχιστον 5 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ – «Εξουδετερώθηκαν» οι δύο δράστες
LIFESTYLE16 ώρες agoΜίλτος Πασχαλίδης: “Δεν χρειάζεται να λέμε στα κορίτσια πρόσεχε πού πας, πείτε στα αγόρια σας να μην είναι μ@@@@@ς, να τελειώνουμε” (Βίντεο)












