Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες δομές περίθαλψης για ασθενείς με Αλτζχάιμερ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, κατέχει η Ελλάδα από πλευράς πληθυσμού που γερνάει, με αποτέλεσμα η άνοια και οι ψυχικές παθήσεις να αποτελούν έναν τομέα στην υγεία που θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για το λόγο αυτό, ήδη δημιουργήθηκαν δύο εξειδικευμένα κέντρα για τη νόσο Αλτζχάιμερ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης, ενώ δημιουργούνται νέες δημόσιες δομές για την ασθένεια ως το 2023, που περιλαμβάνουν συνολικά 10 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία και κινητές μονάδες. Στο μεταξύ έχει τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την άνοια 1102, η οποία παρέχει συμβουλές όχι μόνο σε ασθενείς και φροντιστές, αλλά και σε επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, στον προγραμματισμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η κατάρτιση μητρώου φροντιστών και ασθενών, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας των ασθενών με υπηρεσίες υγείας κοντά στο σπίτι τους, αλλά και προγράμματα εξ΄ αποστάσεως υποστήριξης ασθενών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα πρόγραμμα που υλοποιείται από το Αιγινήτειο νοσοκομείο στην Σύρο, Τήνο, Άνδρο, τον Έβρο και την ορεινή Αχαΐα, όπου διασυνδέονται οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Όσον αφορά τον καταρτιζόμενο Ψηφιακό Χάρτη Υγείας, αναμένεται να δείξει πώς λειτουργούν οι δομές υγείας και να υπολογιστεί το κόστος των εξειδικευμένων αυτών υπηρεσιών, αλλά και να υπολογιστεί η απαιτούμενη δαπάνη.

Τα παραπάνω τόνισε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο εσπερίδας με θέμα «Συνεργατικά επιτεύγματα στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτζχάιμερ στην Ελλάδα» που οργανώθηκε από την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτζχάιμερ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την νόσο, στο Μουσείο Γουλανδρή.

«Στην Ελλάδα, υπάρχουν 160.000 άτομα με άνοια και 280.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή, οι οποίοι χρειάζονται 2-3 φροντιστές ο καθένας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που ασχολούνται με την άνοια σε ένα εκατομμύριο πληθυσμού, περίπου. Όσο για το κόστος της νόσου, υπολογίζεται βάσει μελετών σε 3 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Αλτζχάιμερ, νευρολόγος – ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά.

Η κ. Σακκά επεσήμανε ότι ξεκινά τις επόμενες ημέρες η δημιουργία 5 κέντρων ημέρας και οικοτροφείων, ενώ άμεσα θα πρέπει να γίνουν οι προσκλήσεις τους επόμενους μήνες για τις υπόλοιπες δομές που έχουν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράση για την άνοια προβλέπεται η δημιουργία 11 κέντρων ημερήσιας φροντίδας, 10 ιατρεία μνήμης σε νοσοκομεία, 9 οικοτροφεία, 7 κινητές μονάδες και 4 ψυχογηριατρικά ιατρεία

Η κ. Σακκά τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 30 οργανώσεις εθελοντών, όμως οι δράσεις του εθνικού προγράμματος για τη νόσο έχουν μείνει πίσω. Επιπλέον, πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση μακροχρόνιας φροντίδας και αναπηρικά επιδόματα, καθώς και δράσεις για τους φροντιστές για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Χάρτης «θερμότητας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτζχάιμερ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Κωνσταντίνος Λυκέτσος αναφέρθηκε στη μελέτη της Πρωτοβουλίας η οποία δείχνει τα «θερμά» σημεία όπου υπάρχει άνοια στην Ελλάδα.

Ο κ. Λυκέτσος υπογράμμισε τη σημασία των δομών που αναπτύσσονται και σημείωσε πως ο συγκεκριμένος χάρτης δείχνει πού πρέπει να είναι αυτές.

«Σήμερα, αν δούμε πού είναι δομές και οι άνθρωποι, δεν υπάρχει σωστή αναλογία», σημείωσε ο κ. Λυκέτσος, τονίζοντας πως «ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, δεν υπάρχουν αρκετές δομές. Ο χάρτης θερμότητας, δείχνει πόσες και πού πρέπει να είναι».

Πέρα όμως από τη χωροθέτηση των δομών, ο καθηγητής στάθηκε και στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, λέγοντας πως στο πλαίσιο της μελέτης, καταρτίσθηκαν και κατευθυντήριες οδηγίες – πρότυπα ποιότητας, η εφαρμογή των οποίων χρειάζεται επίβλεψη.

Εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, η γενική διευθύντρια κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Γιακουμάτου, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του υπουργείου, αλλά και στις δράσεις που αναπτύχθηκαν ώστε τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα στην πανδημία, σε δράσεις εξοικείωσης των ηλικιωμένων με ψηφιακές δεξιότητες, στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», ενώ τόνισε ότι υπάρχουν αδυναμίες στην καταγραφή των κινητών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας.

Μειώνεται η άνοια

Ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Σκαρμέας, παρατήρησε πως η επίπτωση της άνοιας μειώνεται τα τελευταία χρόνια και σχολίασε το γεγονός λέγοντας πως «φαίνεται πως οι νεότερες γενιές είναι πιο ανθεκτικές, ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνουμε την άνοια καλύτερα με τον έλεγχο του βάρους μας και των αγγείων, μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου. Ζούμε πιο πολλά χρόνια, αλλά είναι αρκετά θετικό ότι λαμβάνουμε υπόψιν και τους παράγοντες πρόληψης».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ βασικής και κλινικής έρευνας, ενώ υπογράμμισε πως είναι απολύτως απαραίτητη η διοικητική συνεργασία με τους φροντιστές, τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς. Παρατήρησε ότι υπολείπεται η βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης που μπορεί να δημιουργήσει μια δραστηριότητα οργανωμένη για την οποία χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Έρευνας και Τεχνολογίας και Παιδείας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην Αλτζχάιμερ.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Οι αρχές αναζητούν αν έστελνε τα βίντεο σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Εκτός Χαλκιδικής βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του καταλύματος που εντοπίστηκαν οι κρυφές κάμερες σε δωμάτια, καθώς οι αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα ήταν έντονες.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, προτού εγκαταλείψει το χωριό, αφαίρεσε και τις πινακίδες που έγραφαν τα ονόματα του ξενοδοχείου και του καφέ που διατηρούσε.

Ψάχνουν σε ιστοσελίδες του εξωτερικού

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας στην κατάθεσή του στο αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας, ότι είχε εγκαταστήσει το καταγραφικό – κάμερα για να ελέγχει τον χώρο, ώστε να μην κλαπεί κάτι.

Αυτό που εξετάζεται τώρα από τις Αρχές είναι, αν και που έχει διοχετεύσει το υλικό από το καταγραφικό ο ξενοδόχος.

Οι αρχές ψάχνουν σε ιστοσελίδες του «σκοτεινού διαδικτύου» και σε ιστοσελίδες με συνδρομή ή με ερασιτεχνικά βίντεο με πορνογραφικό υλικό.

Υπενθυμίζεται πως εάν έχει διοχετεύσει το υλικό και σε άλλες ιστοσελίδες κατηγορία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, λόγω της αλλαγής του νόμου.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ούτε λέξη για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο από τον Ερντογάν παρά τις ξεκάθαρες αιχμές Μητσοτάκη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ξεκάθαρη ήταν η στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ότι αφορά στις ευθύνες που φέρει η πολιτική της Άγκυρας δεδομένης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, λίγες ώρες μετά τη διπλή τραγωδία στα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδειξε προς Τουρκία λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο είναι ότι δεν φεύγουν από μόνα τους τα σκάφη από τα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν το Αιγαίο».

Στο μεταξύ, σοκάρουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν από τα τρομακτικά ναυάγια στα οποία έχασαν την ζωή τους 18 άτομα.

Σαφείς οι αιχμές από Μητσοτάκη σε Ερντογάν στην Πράγα

Σαφείς, ήταν οι αιχμές προς την Άγκυρα και του Πρωθυπουργού, κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο της Πράγας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τα τραγικά ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη στάση της τουρκικής ηγεσίας που αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξαλείψουμε εντελώς τα δίκτυα διακινητών που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν μέσω αυτού του τεταμένου κλίματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει σήμερα Παρασκευή, τους 27 για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη» τονίζει.

Καμία λέξη για τα ναυάγια από τον Τούρκο πρόεδρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δήλωσε ότι «ένας κύριος ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Είναι ενάντια στην εθιμοτυπία του φαγητού. Βγήκε και έβγαλε λόγο. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Από εδώ και στο εξής, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Ελληνίδα δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Τούρκου προέδρου ρώτησε χαρακτηριστικά «τι σημαίνει θα ‘ρθείτε νύχτα; Ότι θα επιτεθείτε στην Ελλάδα;», τότε εκείνος απάντησε: «Σωστά καταλάβατε, σωστά έχουν καταλάβει όλοι», τονίζοντας πως αυτό δεν ισχύει μονάχα για την Ελλάδα, άλλα σε όποια χώρα επιτεθεί στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχε καταγγείλει την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κραδαίνοντας τις φωτογραφίες των νεκρών παιδιών.

Δύο εβδομάδες μετά, οι εικόνες με τους Έλληνες διασώστες να προσπαθούν να γλιτώσουν τις ζωές των μεταναστών αποτελούν και την απόλυτη αποδόμηση της προπαγάνδας της Τουρκίας.

Δεν έχει τέλος το δράμα στο Αιγαίο…

Στη Λέσβο

Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους μετά το τραγικό ναυάγιο στη Λέσβο, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες μετά από αυτό που έγινε στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής στη Λέσβο έχουν διασωθεί 25 άτομα, ενώ, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι 18.

Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθέντες.

«Από τη μία η βάρκα μας τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μας έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια.

Στα Κύθηρα 

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας.

Ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες – μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι.

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των 15 με 16 αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ4 λεπτά ago

Χαλκιδική: Οι αρχές αναζητούν αν έστελνε τα βίντεο σε ιστοσελίδες στο εξωτερικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 λεπτά ago

Κωστής Χατζηδάκης: 3 δουλειές, 3 αρνήσεις και διαγραφή από τα Μητρώα είναι Αστυνομία Ανέργων;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ11 λεπτά ago

Ομοσπονδία Εμπορίου Θεσσαλίας προς υπουργούς: “Κλείνουν επιχειρήσεις, πάρτε μέτρα τώρα”

ΘΕΣΣΑΛΙΑ14 λεπτά ago

Τα μπουζούκια προσπαθούν να ξανακερδίσουν την παλιά τους αίγλη στη Λάρισα – Νέα πίστα στην πόλη αλλά με …παλιό όνομα (φωτο)

LIFESTYLE17 λεπτά ago

Η συγκίνησή της για τον Τόλη, το κάρμα, η κόρη τους και το μεγάλο του παράπονο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Τότεναμ: Απεβίωσε ο προπονητής φυσικής κατάστασης

OIKONOMIA31 λεπτά ago

Σκρέκας: Η μάχη για το πλαφόν και 5 μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

ΕΛΛΑΔΑ44 λεπτά ago

Ούτε λέξη για την διπλή τραγωδία στο Αιγαίο από τον Ερντογάν παρά τις ξεκάθαρες αιχμές Μητσοτάκη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ49 λεπτά ago

Πότερ: «Ο Τζέιμς θα μπορούσε να γίνει ένας θρύλος της Τσέλσι»

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της Μάγδας Φύσσα – «Να ξέρουν ότι το παιδί μου απλά κοιμήθηκε»

Δημοφιλή