ΕΛΛΑΔΑ
Νέοι επιστήμονες: Θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα 1 στους 2, βρίσκουν δουλειές ταχύτατα το 97,5% εξ αυτών


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η ανεργία δεν «χτυπάει» τους κατόχους υψηλού επιπέδου τίτλων σπουδών, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, το 97,5% ανάμεσα τους εμφανίζουν ποσοστά απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Στην σχετική μελέτη του που έκανε το ΕΚΤ σε συνεργασία με την ερευνητική μονάδα περιφερειακής ανάπτυξης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη εικόνα για την γεωγραφική, επιστημονική και επαγγελματική κινητικότητα των Ελλήνων διδακτόρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά την πρόθεση των Ελλήνων διδακτόρων που ζουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το 46,3% απάντησαν ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το 61,4% εξ αυτών σκέφτονται να επιστρέψουν άμεσα, και συγκεκριμένα το 39% ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν σε «1-2 χρόνια» και το 22,4% «φέτος». Επίσης, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς σε ποσοστό 95% έρχονται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι επιστροφής στην Ελλάδα συναρτώνται κυρίως με τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας. Το 69,7% δήλωσαν ότι θα επέστρεφαν εάν έβρισκαν «εργασία ανάλογη με τα προσόντα τους στην Ελλάδα», το 43% θα επέστρεφαν για «οικογενειακούς λόγους» και το 35,6% εάν «ένας από τους δύο συντρόφους έβρισκε εργασία στην Ελλάδα που ήταν οικονομικά ικανοποιητική».
Στο ερώτημα για το τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει την επιστροφή τους, το 60,7% δήλωσαν ότι ικανή συνθήκη είναι «να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ/ Ερευνητικά Κέντρα» και το 58,4% να βελτιωθούν οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα (κοινωνικές υποδομές, βελτίωση της οικονομίας κλπ.). Σημαντικό τμήμα τους δήλωσαν ότι πρέπει να βελτιωθεί η διασύνδεση αυτών που εργάζονται στο εξωτερικό με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 37,2% θεωρούν ότι πρέπει «να βελτιωθούν οι δυνατότητες διασύνδεσής τους με την ελληνική ερευνητική κοινότητα» και το 29,2% ότι χρειάζεται «διαφάνεια και αμεσότητα στην ενημέρωση για κίνητρα-υποτροφίες που προσφέρονται στην Ελλάδα». Μόνο το 9,2% δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου να επιστρέψουν.
Τα βασικά στοιχεία
Οι Έλληνες διδάκτορες κατέχουν κατά κανόνα περισσότερους από έναν τίτλους σπουδών, εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό απασχόλησης (97,5%), κυρίως στον δημόσιο τομέα (66%), ενώ σε σημαντικό ποσοστό (31,3%) διαθέτουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.
Στόχος της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 10.295 διδάκτορες από τον συνολικό πληθυσμό των Ελλήνων διδακτόρων της περιόδου 1985-2018 του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, ήταν το να καταγραφούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τους υπερεξειδικευμένους νέους και νέες στη χώρα μας, οι οποίοι άλλωστε συνδέονται με την ανάπτυξη και την οικονομική της ευημερία.
Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα:
- Οι Έλληνες διδάκτορες διαθέτουν κατά κανόνα περισσότερους από έναν τίτλους σπουδών: το 10,4% έχουν δεύτερο πτυχίο, το 74,4% μεταπτυχιακό, το 14,9% είναι κάτοχοι δεύτερου μεταπτυχιακού, το 0,8% έχουν αποκτήσει και δεύτερο διδακτορικό, ενώ το 11,2% έχουν διενεργήσει μεταδιδακτορική έρευνα (postdoc). Τα πτυχία τους είναι κυρίως στις Επιστήμες Υγείας, στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και τη Στατιστική. Σε σημαντικό ποσοστό, απέκτησαν τα πτυχία τους στο εξωτερικό: 8% πήραν το πρώτο πτυχίο τους στο εξωτερικό, 22,4% το μεταπτυχιακό τους, 2,8% το διδακτορικό τους και 26,3% το μεταδιδακτορικό τους.
- Ως προς τη γεωγραφική τους κινητικότητα, το 31,3% των διδακτόρων εργάστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό (μάλιστα το 14,8% εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό). Το 68,7% των διδακτόρων δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, και το 82,2% εξ αυτών δεν έχουν πρόθεση μετακίνησης στο εξωτερικό
- Όσον αφορά τους διδάκτορες που ζουν στην Ελλάδα (και δεν εργάστηκαν ποτέ εκτός Ελλάδας), σε ποσοστό 42,9% εργάζονται ως «Επαγγελματίες», κατά 27,6% ως «Διδακτικό προσωπικό ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων», κατά 15% ως «Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη», κατά 7,6% ως «Υπάλληλοι (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)» και κατά 5,7% ως «Ερευνητές».
Όσον αφορά τους διδάκτορες που ζουν στο εξωτερικό, το 40,3% δήλωσαν ότι εργάζονται ως «Διδακτικό προσωπικό ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων», το 32,2% ως «Επαγγελματίες», το 15% ως «Ερευνητές», το 9,5% ως «Ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη» και το 2,6% ως «Υπάλληλοι (δημόσιοι ή ιδιωτικοί)
- Το 73,8% από τους διδάκτορες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είχαν εργαστεί στην Ελλάδα πριν φύγουν για το εξωτερικό. Το 52,6% από αυτούς, ακριβώς πριν φύγουν για το εξωτερικό, εργάζονταν και μάλιστα με ασφαλή εργασιακή σχέση ή/και με καλή αμοιβή ή/και σε σχετικό με τις σπουδές τους αντικείμενο. Οι περισσότεροι έφυγαν από την Ελλάδα μετά το 2011 (72,8%), για λόγους που συνδέονται άμεσα με την εργασία (επαγγελματική ανέλιξη, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, καλύτερες οικονομικές απολαβές και εργασία στο αντικείμενό τους), ενώ για τους ίδιους λόγους επέλεξαν και τη χώρα στην οποία εγκαταστάθηκαν.
- Οι Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού ζουν ή έζησαν σε πάνω από 50 χώρες, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία (το 30,8% σε περισσότερες από μία χώρες), καθώς και σε περισσότερες από 500 πόλεις, κυρίως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βοστώνη, τη Λευκωσία και τη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 67,5% αυτών που ζουν/έζησαν στο εξωτερικό έχουν εργαστεί/εργάζονται σε μία από τις 10 πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου, και το 75,2% ζουν/έζησαν σε πόλεις που θεωρούνται παγκόσμιες μητροπόλεις
Γράψτε το σχόλιό σας

https://platform.twitter.com/widgets.js
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ
Βίντεο ντοκουμέντο: Εισβολή ανηλίκων σε φούρνο στο Π. Φάληρο


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Χωρίς γάντια και αδιαφορώντας για τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος επιχείρησαν να αρπάξουν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο.
Με άδεια χέρια έφυγαν οι δύο ανήλικοι δράστες που εισέβαλαν σε φούρνο στην περιοχή του Π. Φαλήρου. Χωρίς γάντια και αδιαφορώντας για τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος επιχείρησαν να αποσπάσουν τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο, αλλά μάταια. Στο συρτάρι δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ένας κρατούσε τσίλιες έξω από το χώρο και ο άλλος αφού έσπασε τη τζαμαρία πετώντας το καπάκι από ένα φρεάτιο εισέβαλλε στο χώρο και προσπάθησε τάχιστα να αποσπάσει κάποιο χρηματικό ποσό.
Όπως φαίνεται από την κάμερα, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ο νεαρός δράστης φεύγει από το κατάστημα τρέχοντας, αδιαφορώντας για τα αποτυπώματα που άφησε στον φούρνο.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Με τις φωνές των φοιτητών, τα συνθήματα των φοιτητικών παρατάξεων και πολύχρωμες με συνθήματα αφίσες γέμισαν οι σχολές, οι μετά από τρία χρόνια φιλοξένησαν ξανά τις φοιτητικές εκλογές.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Για τρία χρόνια οι φοιτητές, μετά από συνεχείς παρατάσεις του υπουργείου Παιδείας, με πρόσχημα την πανδημία, έμειναν χωρίς εκπροσώπηση. Τρία χρόνια μετά συναντήθηκαν ξανά πάνω από τις κάλπες στέλνοντας ένα μήνυμα δημοκρατίας.
Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια φαίνεται πως οι σχολές ανοίγουν με νέους προβληματισμούς για τους φοιτητές.
Ο πόλεμος, η ακρίβεια και η κατάργηση πανεπιστημιακή αστυνομία «πρωταγωνιστεί» στις περισσότερες από τις θέσεις των φοιτητικών παρατάσεων, μέλη των οποίων βρέθηκαν νωρίς στις σχολές για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό.
Φέτος όμως, οι φοιτητές καλούνται στις κάλπες μια σε μια αρκετά ανήσυχη συγκυρία, καθώς λίγες μόλις μέρες έχουν περάσει από τα επεισόδια στο ΑΠΘ, με άντρες των ΜΑΤ να μπαίνουν στη σχολή με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει, με αποτέλεσμα χημικά και κρότου λάμψης να πέφτουν σε πανεπιστημιακό χώρο, γνωστό, κάποτε, ως άσυλο. Αναμενόμενο, οι φοιτητές να ανησυχούν για παρόμοιες εικόνες και στις δικές τους τις σχολές.
Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δε θα μπει στις σχολές μας» γράφει το κεντρικό πανό στο Χημείο.
«Ενάντια στο Πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων, των ταξικών φραγμών, της καταστολής» ήταν το κεντρικό σύνθημα της Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) με πρόταγμα «Αντεπίθεση τώρα!».
«Μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και ενίσχυσης του αγώνα για τα δικαιώματά των φοιτητών, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων» ζητά από τους φοιτητές να στείλουν η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» (ΠΚΣ), που έχει ως πρόταγμα «Μόνοι τους και όλοι μας».
Λίγο μετά τις 11 οι νέοι φοιτητές αρχίζουν να καταφτάνουν, αγχωμένοι αλλά και ενθουσιασμένοι παράλληλα για την πρώτη τους ψήφο. Φέτος για πρώτη φορά οι φοιτητές του τρίτου έτους κατάφεραν άλλωστε να καθίσουν για πρώτη φορά στα αμφιθέατρα και να γνωρίσουν τους συμφοιτητές τους πέρα από τις μπλε οθόνες του υπολογιστή. Ο κοροναϊός τους στέρησε το δικαίωμα στην ψήφο για δύο χρόνια.
Πέρυσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προτείνει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και τη διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν προχώρησε. Άλλωστε δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης.
Οι κάλπες κλείνουν λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Γρήγορα καταφτάνουν και οι τελευταίοι φοιτητές που θέλουν να ψηφίσουν ενώ σε λίγο ξεκινάει η καταμέτρηση των ψήφων. Με ανοιχτή διαδικασία οι φοιτητές παρακολουθούν την καταμέτρηση των ψήφων. Η παράταξη της ΠΚΣ, πιστή στο έθιμο, φωνάζει δυνατά συνθήματα κάθε φορά που μετράνε και μια ψήφο υπέρ τους. Μπορεί το άσυλο να καταργείται, αλλά οι φωνές των φοιτητών συνεχίζουν να αντηχούν στους τοίχους των σχολών για δημοκρατικές διαδικασίες.
https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1
Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Σκιάθος: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με πιστόλια και φυσίγγια
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Εκδήλωση της Sea Jets to Σάββατο 14 Μάϊου στο Βόλο στο πλοίο Sporades Star