

AUTO-MOTO
Νέοι κανονισμοί ενάντια στο “πείραγμα” των after market εξατμίσεων
Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης
H Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί η “Ομάδα Εργασίας για τον θόρυβο και τα ελαστικά” (GRBP), προχώρησε στη σύνταξη νέων κανονισμών που αφορούν την παραποίηση των νόμιμων After Market εξατμίσεων που μπορεί κάποιος να βάλει στη μοτοσυκλέτα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ουσιαστικά αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες η after market εξάτμιση έχει μια βαλβίδα που μπορεί να ανοίξει και να κλείσει, αλλάζοντας τα επίπεδα θορύβου τα οποία παράγει. Εντός του εύρους στροφών και των σχέσεων που χρησιμοποιούνται στο κιβώτιο κατά τη διάρκεια των μετρήσεων για την έγκριση τύπου η βαλβίδα είναι κλειστή, περιορίζοντας τον θόρυβο.
Ωστόσο όταν οι στροφές ανεβαίνουν η βαλβίδα είναι προγραμματισμένη να ανοίγει, ξεπερνώντας έτσι τα ντεσιμπέλ για τα οποία είναι εγκεκριμένη (και φτάνοντας σε ντεσιμπέλ που δεν θα της έδιναν τελικά την έγκριση).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτές είναι οι περιπτώσεις τις οποίες θέλει να “πιάσει” ο νέος νόμος, τον οποίο βλέπει θετικά – όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της – η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών (ACEM), η οποία αντιπροσωπεύει κατασκευαστές μοτοποδηλάτων, μοτοσυκλετών, τρίκυκλων και τετράτροχων (οχήματα κατηγορίας L) στην Ευρώπη όπως και 19 ενώσεις βιομηχανίας μοτοσυκλετών σε 17 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα επίπεδα εκπομπής θορύβου από τις μοτοσυκλέτες ρυθμίζονται στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες, μέσω των ευρωπαϊκών απαιτήσεων έγκρισης τύπου από τη δεκαετία του 1990.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το 2023 η ACEM, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές συστημάτων εξατμίσεων και την Διεθνή Ένωση Κατασκευαστών Μοτοσικλετών (IMMA), δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών, που υποστηρίχθηκαν από αρκετούς Ευρωπαίους εταίρους, απαντώντας στην ανησυχία αρκετών Ευρωπαίων πολιτών για τα επίπεδα θορύβου που παράγουν αυτές οι εξατμίσεις.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές συνέβαλαν περαιτέρω στις συζητήσεις που οδήγησαν στις πρόσφατα εγκριθείσες διατάξεις κατά της τροποποίησης των after market εξατμίσεων του οργανισμού των Η.Ε (UN).
Τον Σεπτέμβριο του 2024, η UNECE GRBP υιοθέτησε τις νέες απαιτήσεις κατά την 80η σύνοδό της και ακολούθησε η τελική έγκριση στις συνεδριάσεις του Μαρτίου 2025 του WP.29 ως σειρά τροποποιήσεων 03 στον Κανονισμό ΟΗΕ αριθ. 92.

-
VIDEO19 ώρες ago
“ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΑ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ” – Ν. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ – ΕΠ/ΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ Δ.ΒΟΛΟΥ
-
VIDEO3 ώρες ago
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: ΟΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 24ΧΡΟΝΟ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΗ
-
LIFESTYLE6 ώρες ago
«Άρρωστη για 4η μέρα, μερικώς αφυδατωμένη από τους εμετούς»
-
VIDEO24 ώρες ago
Η Ωρα του Λαού με τον Νίκο Κωνσταντινίδη 28/04/2025 Μέρος Α
-
VIDEO23 ώρες ago
Η Ωρα του Λαού με τον Νίκο Κωνσταντινίδη 28/04/2025 Μέρος Β
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Β. Κικίλιας: Αναμένουμε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις οικογένειες και στα ταχύπλοα
-
LIFESTYLE12 ώρες ago
Όλγα Κεφαλογιάννη: Το φωτογραφικό album από το δεύτερο πάρτι γενεθλίων
-
ΚΟΣΜΟΣ20 ώρες ago
Ανατροπή νταλίκας στη Λεωφόρο Αθηνών – Διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα