ΕΛΛΑΔΑ
Νέος ΚΟΚ: Πάνω από 2.500 παραβάσεις βεβαιώθηκαν τη 13η εβδομάδα της εκστρατείας “Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους”

Διαβάστε: Βαρυμπόμπη: Συνελήφθησαν δύο μέλη συμμορίας που διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε βάρος οδηγών φορτηγών (Εικόνες)
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους. Έτσι, κατά την δέκατη τρίτη εβδομάδα εφαρμογής της δράσης (22/9/2025-28/9/2025) πραγματοποιήθηκαν -20.637- έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν -2.265- παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες -48- σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και -322- παραβάσεις σε επιβάτες. Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι -1.869- αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους -48- διανομείς), -305- επιβάτες δίκυκλων, -364- οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και -32- οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Νέος ΚΟΚ: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια – Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
-889- στην Αττική,
-302- στα Ιόνια Νησιά,
-238- στην Κρήτη,
-202- στο Νότιο Αιγαίο,
-174- στη Θεσσαλονίκη,
-169- στη Δυτική Ελλάδα,
-146- στην Κεντρική Μακεδονία,
-130- στην Πελοπόννησο,
-91- στη Θεσσαλία,
-67- στην Ήπειρο,
-67- στη Στερεά Ελλάδα,
-56- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
-45- στο Βόρειο Αιγαίο και
-11- στη Δυτική Μακεδονία.
Επισημαίνεται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
-350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
-350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
-30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά. Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Δύο τραυματίες από σύγκρουση αυτοκινήτου και μηχανής
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
16χρονος χτύπησε οδηγό λεωφορείου, του έσπασε δόντι και τα γυαλιά που φορούσε
-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Βοιωτία: Βγήκε το πόρισμα ανθρωπολόγου για τον θάνατο της μητέρας της 62χρονης
-
VIDEO3 ώρες ago
Σκόπελος: 20χρονος νεκρός σε τροχαίο
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες στο δικαστήριο για την επιμέλεια των παιδιών
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Χοντρό επεισόδιο οπαδικής βίας στο Περιστέρι, με 16 προσαγωγές – Ξύλο και ζημιές σε αυτοκίνητα (Βίντεο)
-
LIFESTYLE23 ώρες ago
Κατερίνα Καινούργιου για Σταύρο Μπαλάσκα: “Σοκαρίστηκα, δεν μου άρεσε καθόλου – Το OPEN δυσανασχέτησε” (Βίντεο)
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με κρύο και βροχές