Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νέος προϋπολογισμός για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Μείωση των εισφορών υγείας στο 5% από 6,45% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση των εισφορών των συνταξιούχων είναι εφικτή με μικρή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα φτάνει το 0,22% του ΑΕΠ, ώστε να φτάσει το 1,2 ή 1,3 δισ. ευρώ σταδιακά ως το 2025 και να πλησιάσει συνολικά ο προϋπολογισμός του στο πραγματικό επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, τα οποία πλησιάζει – είναι κοντά στα 6,7 δισ. ευρώ τώρα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η χρηματοδότηση με το 0,22% του ΑΕΠ είναι πολύ κάτω από τις προβλέψεις του νόμου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός του προβλέπει χρηματοδότηση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το συμπέρασμα προκύπτει από μελέτη του Αλέξανδρου Παπαθεοδώρου π. προϊσταμένου επιπέδου Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας, την οποία παρουσίασε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως οι παροχές υγείας είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους. Επεσήμανε όμως ότι μόνο 1,25 εκατ. άτομα έχουν επικουρική ασφάλιση, ενώ παρατήρησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν εισφορές σε ποσοστό 50% – εξαιρούνται οι 150.000 επιστήμονες που καλύπτουν τις εισφορές τους σε ποσοστό 80%. Ένα θέμα που πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ είναι η εισφοροδιαφυγή, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το 95% έχει ενταχθεί στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και η εισφορά υγείας είναι μόνο 50 ευρώ το μήνα, έναντι 72 ευρώ το μήνα για το μέσο συνταξιούχο.

Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Η αλλαγή στη χρηματοδοτική βάση του συστήματος υγείας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, ανεβάζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ από φορέα που πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας, σε αγοραστή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας.

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στην εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ σημείωσε πως έρχεται «τσουνάμι» γονιδιακών και κυτταρικών θεραπειών, αλλά και ασθενειών όπως η άνοια που θα «ταρακουνήσουν» τα συστήματα υγείας.

Η αναδιάρθρωση στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας έχει στόχο να βοηθήσει το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να χαράξουν στρατηγική που θα βοηθήσει την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας με ποιότητα και αποδοτική χρήση των πόρων και ότι η χρηματοδότηση δεν εξαντλείται σε μια λογιστική αποτύπωση των εσόδων – εξόδων και στη μεταφορά πόρων.

Έλεγχος ποιότητας στον ιδιωτικό τομέα

Σημείωσε πως για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ο ΟΔΙΠΥ, για να μετρηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται και το ίδιο πρέπει να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Τότε θα μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αγοράζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους, συμβαλλόμενος με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ένα πλαίσιο παροχής αποδοτικών υπηρεσιών υγείας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον χάρτη υγείας, που θα δείξει τι προσφέρει ο κάθε πάροχος και δομή, έχοντας προηγουμένως εκτιμήσει τις ανάγκες του πληθυσμού – στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας και όχι της προσφοράς – ώστε ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει να αγοράσει υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο κάθε πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χάρτης υγείας

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ αλλά και της υγείας συνολικά, εστίασε ο ομ. καθ. Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Υφαντόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η επιδημιολογία και η συχνότητα των ασθενειών, η επιβάρυνση που προκαλούν στο σύστημα υγείας, αλλά και η προοπτική από την εξέλιξή τους, καθώς θα πρέπει να προβλέπονται πρόσθετες δαπάνες που οι ασθένειες θα προκαλέσουν στο μέλλον.

Όπως είπε ο καθηγητής, για τον υπολογισμό των παραμέτρων αυτών χρειάζονται πραγματικά δεδομένα για το συνολικό φορτίο της νοσηρότητας στη χώρα, αποτυπώνοντας τις ανάγκες περίθαλψης ανά νομό, ηλικία και φύλο, όλες τις κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες πληθυσμού σε κάθε σημείο της χώρας, σε συνδυασμό με την επιδημιολογία και τα οικονομικά της υγείας.

Ταυτόχρονα πρέπει να καταγράφονται και οι ανισότητες, στη βάση της ζήτησης υπηρεσιών και όχι στη βάση της προσφοράς από τις διαθέσιμες μονάδες υγείας.

Οι τεχνοκράτες πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, τον ανθρώπινο παράγοντα, την βιωσιμότητα και αποδοτικότητα του συστήματος, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και την εξασφάλιση της  πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Καταλήγοντας ο καθηγητής σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ παρέχει σήμερα μοναδική πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE4 λεπτά ago

Όταν μίλησα για εμένα και το σύνδρομο Άσπεργκερ, η κόρη μου μου είπε να μιλήσω και για εκείνη

ΕΛΛΑΔΑ10 λεπτά ago

Συνελήφθη αστυνομικός στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για διακίνηση μεταναστών

ΜΠΑΣΚΕΤ13 λεπτά ago

Φασούλα: «Να μας στηρίξει ο κόσμος στο τουρνουά “Βάσω Μπεσκάκη”»

OIKONOMIA16 λεπτά ago

Market Pass: Πιθανή η επέκταση του μέτρου μετά τις εκλογές – Ξεκινά ο νέος γύρος πληρωμών

ΚΟΣΜΟΣ19 λεπτά ago

«Πόλεμος κατά της διαφθοράς» στο Ελ Σαλβαδόρ: Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι θα χτιστεί νέα φυλακή

LIFESTYLE25 λεπτά ago

«Έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα»

ΕΛΛΑΔΑ31 λεπτά ago

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες με βροχές και καταιγίδες

OIKONOMIA37 λεπτά ago

Όριο δανεισμού στις ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναστολή του – Για «μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ40 λεπτά ago

Βρέθηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα υπολείμματα σε χαράδρα στο Μεξικό

LIFESTYLE46 λεπτά ago

Απέκτησαν έπαυλη 60,85 εκατ. δολαρίων με 24 μπάνια

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Νεαρός ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατέρρευσε στην παραλία του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη και πάλι στον Βόλο- Πέθανε 40χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες ago

Παντρεύτηκε με τον σύντροφό της, Πάνο Μιχαλόπουλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Πέθανε γνωστός 69χρονος επαγγελματίας στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Διασωληνωμένη η Διευθύντρια Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου – Έκκληση για αίμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Τροχαίο με επτά τραυματίες – Ανάμεσά τους 7χρονο παιδί

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Δεξίωση της Τουριστικής Εταιρείας ‘’Dolphins of Greece’’προς τους Αυστριακούς Τουριστικούς Πράκτορες ‘’Springer’’ στο Ηotel ‘’Oniro’’ -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ13 ώρες ago

Θλίψη για τον 67χρονο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΛΑΓΕΡΑ από Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε εθελόντρια ερπετολόγο σε σχολείο – Μάχη να κρατηθεί στη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος |

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή