ΚΟΣΜΟΣ
Νετανιάχου: Αν το Ιράν συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας ο στρατός θα αναλάβει ξανά δράση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε εκ νέου χθες Τρίτη το βράδυ το Ιράν, αφού τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στα δυο κράτη το πρωί που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας πως αν η Ισλαμική Δημοκρατία κινηθεί για την αποκατάσταση του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διαταχθούν να αναλάβουν ξανά δράση.
Διατράνωσε πως το Ισραήλ κατήγαγε «ιστορική νίκη», ότι «κατέστρεψε» το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Αν το Ιράν αποπειραθεί να το αποκαταστήσει, συνέχισε ο κ. Νετανιάχου, ο στρατός «θα δράσει με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ισχύ για να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια».
Ο επικεφαλής της επιτροπής ατομικής ενέργειας του Ιράν Μοχάμεντ Εσλαμί έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη εννοεί να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της χωρίς διακοπή.
Ειδικοί σημειώνουν πως το εύρος των ζημιών στις εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν το Ισραήλ από τη 13η Ιουνίου και οι ΗΠΑ την Κυριακή δεν είναι σαφές μέχρι τώρα.
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές τους ενήμερες για άκρως απόρρητη αποτίμηση της DIA, της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, ανέφεραν χθες πως οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή απλά «καθυστέρησαν» το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας για «μερικούς μήνες», έξι «το πολύ».
Η Τεχεράνη επιμένει εδώ και δεκαετίες ότι δεν έχει πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως την κατηγορούν δυτικές κυβερνήσεις και αυτή του Ισραήλ, τονίζοντας πως το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς. Ωστόσο ο ΔΟΑΕ σημειώνει πως το Ιράν είναι η μόνη χώρα δίχως πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων που εμπλουτίζει ουράνιο στο 60%, επίπεδο αρκετά κάτω, πάντως όχι πολύ μακριά από το 90% που απαιτείται για να παραχθούν πυρηνικά όπλα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε ακόμη χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του «κατέστρεψαν» τη βιομηχανία παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
Εξάλλου, προτού τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν «το πιο σκληρό πλήγμα από την αρχή του πολέμου» σκοτώνοντας «εκατοντάδες» κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως είπε.
Η άλλη πλευρά δεν έχει αναγνωρίσει κάτι τέτοιο ως τώρα.
Ακόμη, ο κ. Νετανιάχου έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ –ο οποίος διέταξε να βομβαρδιστούν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά την Κυριακή–, τονίζοντας πως το Ισραήλ «δεν είχε ποτέ καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago
Εφιαλτικό σενάριο του GFS για την Ελλάδα μετά τις 19 Ιουλίου, τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Ειρήνη Μουρτζούκου: “Για τον Παναγιώτη, θέλει δεν θέλει θα ομολογήσει” υποστηρίζει η μητέρα του
-
ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες ago
Αυτός είναι ο ο Tik Toker… “εισαγγελέας”-εκβιαστής που συνελήφθη
-
LIFESTYLE12 ώρες ago
Ζέτα Δούκα: Ανακοίνωση των δικηγόρων μετά την καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Κιμούλη – “Απολύτως ικανοποιημένη”
-
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες ago
Μεταφέρονται σταδιακά σε δομές στην ενδοχώρα
-
LIFESTYLE14 ώρες ago
Ο παραμυθένιος γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα και το χαρμόσυνο μυστικό (Εικόνες)
-
ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες ago
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου στους ιατροδικαστές
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago
Πώς το πολυτελές τζιπ έπεσε στο εστιατόριο σκορπίζοντας τον πανικό