Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη Κεραμέως στο ΒΗΜΑ: «Ακούμε τις απόψεις, επιφέρουμε τροποποιήσεις επί τα βελτίω»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Με τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νέου νόμου-πλαισίου των ΑΕΙ να λήγει σήμερα, το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των διοικήσεων των πανεπιστημίων στο νέο μοντέλο διοίκησής τους αλλά και τη… συναίνεση της αντιπολίτευσης στο αίτημα για τη μη ψήφιση των διατάξεων που αλλάζουν τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών. Βέβαια, το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ προκαλεί συζητήσεις επισκιάζοντας τις υπόλοιπες διατάξεις ενός νόμου που σε μεγάλο βαθμό φέρνει στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ενδιαφέρουσες αλλαγές. Παράλληλα όμως, στα σχολεία, η κυβέρνηση προχωράει σε προσλήψεις μόνιμων δασκάλων και καθηγητών και προετοιμάζεται για την επόμενη σχολική χρονιά. Για όλα τα παραπάνω, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμπιστεύεται στο «Βήμα» τις σκέψεις της.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το νέο εξεταστικό σας σύστημα εφαρμόστηκε φέτος για δεύτερη φορά. Λειτούργησε; Βέβαια, αν ο στόχος του ήταν ο περιορισμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, φέτος είχαμε πράγματι μειωμένους αριθμούς.

«Είναι η δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στη δημιουργία πραγματικών προοπτικών για τους νέους μας. Ξέρετε ότι τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε κάποιος να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογία 1 στα 20. Αυτό ήταν ένα καθεστώς στρέβλωσης, από κάθε άποψη. Το νέο σύστημα πρώτα στοχεύει στον ίδιο τον φοιτητή, αφού μέλημά μας είναι να μπορέσει να φοιτήσει και να αποφοιτήσει από τη σχολή του, αλλά στοχεύει και στα πανεπιστήμια με την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών τους και τελικά σε όλη την κοινωνία και τους φορολογουμένους. Στόχος μας είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων τους προς όφελος των νέων και της ποιοτικής εκπαίδευσής τους. Και πράγματι λειτούργησε η ΕΒΕ και εισήχθησαν στα ΑΕΙ υποψήφιοι που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις».

Το αίτημα για ένα εξεταστικό σύστημα πρέπει να είναι όσο πιο δίκαιο γίνεται για τους διαγωνιζομένους και να καλύπτει όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Οι πολλοί αριστούχοι ή οι πολλοί αποτυχόντες είναι εικόνες εξεταστικών συστημάτων αποτυχημένων. Συμφωνείτε;

«Το εξεταστικό σύστημα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι δίκαιο, αξιοκρατικό και αδιάβλητο, προϋποθέσεις που πιστεύω ότι το νυν σύστημα πληροί. Αν επιδέχεται βελτιώσεις; Ασφαλώς, και κάνουμε παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, επιπλέον της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ισχύει από πέρυσι, φέτος για πρώτη χρονιά έχουμε και τον ορισμό συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από τα ίδια τα πανεπιστήμια – ενώ ήδη από πέρυσι ορίζουν τον συντελεστή της ΕΒΕ για κάθε σχολή και τμήμα. Ετσι, τα ίδια τα πανεπιστήμια αποκτούν για πρώτη φορά λόγο στα κριτήρια εισαγωγής των υποψηφίων. Οπως γίνεται διεθνώς. Και δεν αποφασίζει πλέον ο εκάστοτε υπουργός για βάσεις και συντελεστές».

Τι λέτε σήμερα για τον χώρο της Παιδείας; Ποιο κομμάτι της ήταν το πιο απαιτητικό και ποιο σάς δυσκόλεψε πιο πολύ το προηγούμενο χρονικό διάστημα;

«Αδιαμφισβήτητα, από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η πανδημία, η οποία είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση, ωστόσο, με τη συνεργασία σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε όλοι μαζί να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και ταυτόχρονα να κάνουμε ένα άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης».

Και τι σας ικανοποίησε περισσότερο;

«Εκείνο που με χαροποιεί ιδιαιτέρως είναι η επαφή με τους πολύτιμους αποδέκτες των εκπαιδευτικών υπηρεσιών: με τα ίδια τα παιδιά μας, τους μαθητές, καταρτιζομένους, φοιτητές. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα να συζητώ μαζί τους, να ακούω τα όνειρα και τις ανησυχίες τους, την κριτική τους και τις προτάσεις τους, να βλέπω μέσα από τα δικά τους τα μάτια πώς γίνονται πράξη όσα είχαμε οραματιστεί. Προχθές επισκέφθηκα ένα νηπιαγωγείο σε χωριό της Αργολίδας και οι μαθητές τραγουδούσαν στα αγγλικά – μέχρι πέρυσι τα παιδιά του νηπιαγωγείου δεν έκαναν καθόλου αγγλικά».

Διορισμοί στα σχολεία την επόμενη χρονιά; Και πού ακριβώς;

«Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητά μας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Μετά από 12 χρόνια κατά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου διορισμοί στα σχολεία, θα έχουμε ολοκληρώσει σε μία διετία σχεδόν 25.000 διορισμούς. Το 2020 υλοποιήσαμε 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας. Την επόμενη χρονιά, και παρότι είχαμε εξαγγείλει 5.250 διορισμούς, κατορθώσαμε τελικά, σημειωτέον εν μέσω πανδημίας, να προβούμε σε υπερδιπλάσιους, 11.700 στη γενική εκπαίδευση, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, φτάνοντας συνολικά τους 16.200. Και τώρα, δρομολογούμε πάνω από 8.500 διορισμούς εκπαιδευτικών που θα μπουν στα σχολεία μας τον Σεπτέμβριο, σε σχολεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης».

Η αξιολόγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες εδώ και δεκαετίες με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, και αυτό πλέον είναι νομίζω κάτι που αναγνωρίζεται

Λειτούργησε η αξιολόγηση στα σχολεία όπως τη σχεδιάσατε;

«Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες. Στη χώρα μας, που δεν είχε κουλτούρα αξιολόγησης στην εκπαίδευση, ήταν μείζονος σημασίας να κατακτηθεί η εμπιστοσύνη στην αξία του συστήματος αυτού – και πιστεύω ότι είναι κάτι που πετύχαμε. Παρά τις Κασσάνδρες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και τις απόπειρες των συνδικαλιστικών ηγεσιών να παρακάμψουν τον νόμο, αυτός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο 99,2%, το σύνολο σχεδόν, των σχολείων της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Η αξιολόγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες εδώ και δεκαετίες με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, και αυτό πλέον είναι νομίζω κάτι που αναγνωρίζεται».

Γιατί δεν έγινε φέτος μια γενναία χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ; Χρειάζεται για παράδειγμα η πρωτεύουσα τόσο πολλά ανώτατα ιδρύματα; Ξέρω βέβαια ότι ζητήθηκε η γνώμη των ΑΕΙ (που δεν δόθηκε επ’ αυτού). Κρίνετε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει την επόμενη χρονιά;

«Εχουν ανασταλεί ή καταργηθεί περισσότερα από 50 πανεπιστημιακά τμήματα: πολλά που συστάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ακόμα και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η τέταρτη Νομική, τμήματα με χαμηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας και με χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια εξυγίανσης του ακαδημαϊκού χάρτη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τις τυχόν προτάσεις των πανεπιστημίων και μελέτες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αποτυπώνουν και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Και στο θέμα των ημερών: κατεβάζετε έναν νέο νόμο για τα ΑΕΙ με ένα νέο μοντέλο διοίκησης και διατάξεις που φιλοδοξείτε να έχουν διάρκεια και να εφαρμοστούν. Ωστόσο συναίνεση σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει (σίγουρα όχι στο Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και στα ΑΕΙ). Πώς θα εξασφαλιστεί έτσι αυτή η πολιτική συνέχεια;

«Δεν συμφωνώ με την εκτίμησή σας – όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατες ανακοινώσεις, και δη σε αυτήν της Συνόδου των Πρυτάνεων, υπάρχει σύμπνοια στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου, και οπωσδήποτε στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά θέματα. Το σημείο στο οποίο εκφράζονται διαφορετικές απόψεις είναι βασικά το μοντέλο διοίκησης».

Πράγματι. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό κομμάτι, καθώς οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα κληθούν να εφαρμόσουν όλες τις άλλες διατάξεις του νέου νόμου. Οι κύριες αντιδράσεις που εκφράζονται στο νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ είναι δύο: οι υπερεξουσίες στο πρόσωπο του πρύτανη και η έλλειψη θεσμικών αντιβάρων, καθώς τα νέα Συμβούλια Διοίκησης δεν θα ελέγχονται από κανέναν. Προτού σπεύσετε να μου απαντήσετε ότι τα μέλη των Συμβουλίων θα μπορούν να παύουν τον πρύτανη, πείτε μου ποιες διατάξεις του νόμου αποτρέπουν την πιθανότητα οι υποψήφιοι πρυτάνεις να έχουν ελέγξει εκ των προτέρων τα εσωτερικά μέλη τους έτσι ώστε κάτι τέτοιο (η παύση τους) να μη συμβεί ποτέ;

«Το προτεινόμενο σχήμα διασφαλίζει τον έλεγχο του πρύτανη με τους ακόλουθους τρόπους. Πρώτον, με μηχανισμούς ελέγχου και θεσμικά αντίβαρα εντός του ίδιου του Συμβουλίου Διοίκησης. Και συγκεκριμένα τα απαριθμώ: α) το σύστημα ταξινομικής ψήφου και περιορισμένης σταυροδοσίας στην ανάδειξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης διασφαλίζει ένα πλουραλιστικό και αξιοκρατικό όργανο, β) το σύστημα ορίου εκπροσώπησης ανά Σχολή στην ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ενισχύει περαιτέρω τον πλουραλισμό απόψεων, γ) συμμετοχή 5 εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΕΙ επιλεγμένων με αυξημένη πλειοψηφία προσφέρει εξωστρέφεια και περαιτέρω φίλτρα ελέγχου, δ) η εκλογή του πρύτανη γίνεται από το Συμβούλιο Διοίκησης με αυξημένες πλειοψηφίες, ε) η εκλογή του πρύτανη πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης της πρότασης που υποβάλλουν οι υποψήφιοι για την ανάπτυξη του ΑΕΙ και όχι αυθαίρετα, άρα βάσει ποιοτικών κριτηρίων, στ) το Συμβούλιο Διοίκησης διαθέτει τη δυνατότητα να παύσει τον πρύτανη σε περίπτωση σπουδαίου λόγου με αυξημένη πλειοψηφία. Δεύτερον, με μηχανισμούς ελέγχου εκτός του Συμβουλίου Διοίκησης, μέσω του συστήματος ελέγχου της νέας Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. Το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης ευθυγραμμίζει το πανεπιστημιακό μοντέλο διοίκησης με διεθνείς καλές πρακτικές, καθώς πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού διαθέτουν δομή με συλλογικό ανώτατο όργανο διοίκησης αντίστοιχο του Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο είναι μέλος και ο πρύτανης».

Το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης ευθυγραμμίζει το πανεπιστημιακό μοντέλο διοίκησης με διεθνείς καλές πρακτικές

Συζητάτε αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τη διοίκηση στα ΑΕΙ; Γιατί υποθέτω γι’ αυτό γίνεται η δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

«Το στάδιο της διαβούλευσης είναι πολύτιμο γιατί σε αυτό μπορούν να προκύψουν χρήσιμες ιδέες που επιφέρουν βελτιώσεις, αλλά και γιατί επικοινωνείται σε μεγαλύτερο βάθος και γίνεται πιο αντιληπτή η στοχοθεσία του νομοσχεδίου. Το σχέδιό μας έχει προέλθει έπειτα από μακρά μελέτη και συνέργειες. Λαμβάνουμε υπόψη όλα τα σχόλια και ήδη επιφέρουμε τροποποιήσεις επί τα βελτίω».

Χρηματοδότηση με διαφάνεια, δίκαια και αξιοκρατικά

Δεν πρέπει να εξαλειφθεί κάποτε ο παρεμβατισμός του κράτους στα ΑΕΙ; Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας εδώ και δεκαετίες τα αντιμετωπίζουν ως τα ανώριμα παιδιά τους…

«Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ήταν ανέκαθεν ο συγκεντρωτισμός του. Για αυτόν τον λόγο έχουμε προχωρήσει σε σημαντικά βήματα αποκέντρωσης και στα σχολεία και στα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, για πολλές δεκαετίες το τι χρήματα έπαιρνε κάθε ΑΕΙ ήταν αυθαίρετη απόφαση του εκάστοτε υπουργού δίχως δεσμευτικά κριτήρια! Πλέον, η κατανομή της χρηματοδότησης γίνεται στη βάση αντικειμενικών και ποιοτικών και αξιολογικών κριτηρίων του κάθε ΑΕΙ, με διαφάνεια, δίκαια και αξιοκρατικά. Και με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης. Για παράδειγμα, η ίδρυση προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, η ίδρυση Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης, η ίδρυση πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας, η ίδρυση ερευνητικών ινστιτούτων, ο καθορισμός ζητημάτων σχετικά με την παροχή υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια είναι μόνο μερικές από τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται προς τα ΑΕΙ για πρώτη φορά και δεν θα απαιτείται πλέον καμία εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά ΜΜΕ για Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Η Τουρκία θέλει να κατακτήσει την θαλάσσια κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» και την πορεία που τελικά θα ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο, δίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε μία συγκυρία που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φέρνει το Γερμανικό Τύπο να επικρίνει συχνά το παιχνίδι του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση και τη Μόσχα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Γεωτρύπανο στη Μεσόγειο – Ο Ερντογάν θέλει να πάρει «ό,τι μας ανήκει»» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA, το οποίο υπογραμμίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βρίσκονται σε χαμηλό σημείο».  Σημειώνει δε ότι «η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο προς αναζήτηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο» φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι «το 2020 κάτι παρόμοιο είχε φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου».

Διαβάστε επίσης: Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Γιατί ο Ερντογάν έδειξε αυτοσυγκράτηση και οι «υποσχέσεις» για το μέλλον

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ερντογάν το γεωτρύπανο το οποίο «πήρε το όνομά του από έναν Οθωμανό Σουλτάνο, θα κινηθεί πρώτα στην περιοχή της Αλεξανδρέττας», η οποία «δεν συμπεριλαμβάνεται στις αμφισβητούμενες περιοχές».

Δεν θα σταματήσει εκεί

Σημειώνει ωστόσο ότι «ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Μόλις το πλοίο μας ολοκληρώσει τις εργασίες του εκεί, δεν θα σταματήσει. Θα προχωρήσει και σε άλλες γεωτρήσεις». Οι «ερευνητικές και γεωτρητικές εργασίες» θα γίνουν «στη περιοχή που ασκούμε εμείς κυριαρχία». «Δεν χρειάζεται να λάβουμε άδεια ή έγκριση από κανέναν γι’ αυτό». Δεδομένου ότι οι σχέσεις με την Αθήνα βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, η αποστολή του πλοίου φαίνεται να αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα».

Το DPA επισημαίνει ότι «η Τουρκία, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, αισθάνεται εδώ και καιρό αποκλεισμένη από τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των πρώτων υλών στην περιοχή. Μεγάλα κοιτάσματα αερίου έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ειδικοί αναμένουν περισσότερα ευρήματα. Ωστόσο, το κατά πόσον η εκμετάλλευσή τους είναι οικονομικά αποδοτική και συμβατή με τους στόχους της Πολιτικής για το Κλίμα αποτελεί ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Με φόντο τη μάχη των κρατών της Δύσης για ανεξαρτησία από τον εφοδιασμό με ρωσική Ενέργεια, η Μεσόγειος κερδίζει και πάλι σε ενδιαφέρον και ως περιοχή διέλευσης».

Όλο και πιο επιθετικές κινήσεις προς την Ελλάδα

Τονίζει δε ότι «η σύγκρουση αυτή, μαζί και με μερικές άλλες, επιβαρύνει εδώ και δεκαετίες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Επιφανειακά, το μέλημα της Τουρκίας είναι η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έγραψε σε μελέτη του ο Christian Schaller, ερευνητής στη γερμανική Δεξαμενή Σκέψης Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP). «Κυρίως όμως η Τουρκία επιδιώκει να κατακτήσει τη θαλάσσια κυριαρχία στην περιοχή»».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οι κινήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα, «οι οποίες πλέον γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές, εξηγούνται από ορισμένους παρατηρητές τουλάχιστον εν μέρει με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και ως χειρονομία προς το εθνικιστικό εκλογικό σώμα».

Αναγνωρισμένα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας

«Αναχώρηση για την ανοικτή θάλασσα» έχει τίτλο το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει ότι «η Άγκυρα στέλνει και πάλι γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung «η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ένας πολιτικά φορτισμένος όρος που χρησιμοποιεί η Τουρκία στο πλαίσιο της διεκδίκησης μεγάλων τμημάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπογραμμίζει δε ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλεί διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Διότι το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πετρελαίου ή άλλων φυσικών πόρων συνδέεται και με τα σύνορα. Η Τουρκία θεωρεί ότι παρεμποδίζεται να ασκήσει τα δικαιώματά της σε πιθανή εκμετάλλευση, επειδή η Ελλάδα έχει ορίσει τα σύνορά της γύρω από τα νησιά της εις βάρος της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και μικροσκοπικούς ακατοίκητους βράχους ως βάση για την οριοθέτηση».

«Ωστόσο, τα θαλάσσια σύνορα του κράτους-μέλους της ΕΕ Ελλάδας είναι σε διεθνές επίπεδο ευρέως αναγνωρισμένα. Επιπλέον, η Αθήνα έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982. Η Τουρκία δεν εντάχθηκε ποτέ στη UNCLOS και δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από αυτήν» υπογραμμίζει το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung.

Επίκειται νέα κλιμάκωση;

Στην ιστοσελίδα του ARD δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Διαμάχη για το φυσικό αέριο με την Ελλάδα: Η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στη Μεσόγειο», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι «πριν από δύο χρόνια, μια τέτοια αποστολή προκάλεσε εντάσεις, κυρίως με την Ελλάδα. Και οι δύο χώρες έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Επίκειται τώρα μια νέα κλιμάκωση;»

Το ARD αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για την τουρκική κυβέρνηση το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι «το νέο καμάρι του στόλου των πλωτών γεωτρύπανων που διαθέτει. Για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί πρόκληση. Διότι η σχέση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών βρίσκεται ούτως ή άλλως για ακόμα μια φορά σε χαμηλό σημείο».

Όπως επισημαίνει το ARD «το διακύβευμα είναι η διαιρεμένη Κύπρος, εξοπλιστικές συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον και η κυριαρχία επί ελληνικών νησιών, όπως η Ρόδος, η Λέσβος ή η Κως. Η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την κυριαρχία της Αθήνας σε αυτά τα νησιά» υπενθυμίζοντας ότι κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ «τοποθετήθηκε πολύ ξεκάθαρα στο πλευρό της Αθήνας».

«Αυτό» σημειώνει το ARD «δεν άρεσε στον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου», ο οποίος δήλωσε: ««Σε τέτοια αμφιλεγόμενα ζητήματα, η Γερμανία πάντοτε αναρωτιόταν πώς μπορεί να συμβάλει στην επίλυσή τους. Η κυρία Merkel αυτό έκανε. Για να είμαι ειλικρινής, η Γερμανία ήταν ένα έντιμος διαμεσολαβητής εκείνη την εποχή. Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε, αλλά θα πρέπει να το πω αυτό. Τα πράγματα ήταν έτσι και αισθανόμασταν σεβασμό γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να τάσσεστε στο πλευρό μας, θέλουμε να είστε ισορροπημένοι και δίκαιοι»».

Ο κίνδυνος

Το ZDF στην ιστοσελίδα του σημειώνει τον «κίνδυνο κλιμάκωσης στη διαμάχη στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιαφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η επιβολή των διεκδικήσεων της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, ειδικά εις βάρος της γειτονικής Ελλάδας. Πρόκειται για τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, για την κυριαρχία επί πολλών ελληνικών νησιών του Αιγαίου στα ανοικτά των τουρκικών ακτών και για την ελληνοτουρκική σύγκρουση για το νησί της Κύπρου, η οποία δεν έχει επιλυθεί εδώ και εξήντα χρόνια».

Σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι η πολιτική επιστήμονας και ειδική σε θέματα Ενέργειας Φιλίζ Κατμάν από το Πανεπιστήμιο Aydin της Κωνσταντινούπολης πιστεύει ότι η διαμάχη για το φυσικό αέριο συνδέεται στενά με το άλυτο Κυπριακό. «Χωρίς λύση του Κυπριακού δεν διαφαίνεται προσέγγιση στα άλλα αμφισβητούμενα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε μια κοινή βάση συζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δυσαρέσκεια προς Έλληνες και Αμερικανούς ο απόπλους του Αμπντούλ Χαμίντ

Κατά το δημοσίευμα «ο απόπλους του γεωτρύπανου εχθές αποτελεί όμως και έκφραση δυσαρέσκειας προς τους Έλληνες και τους Αμερικανούς. «Η τουρκική πλευρά», λέει η Κατμάν, «ενδιαφέρεται για το διάλογο. Αν όμως δει ότι παραβιάζονται τα τουρκικά συμφέροντα, η Άγκυρα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει σκληρά μέσα, παρόλο που δεν το επιδιώκει»».

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι το μήνυμα του Ερντογάν «προς τα κράτη, με τα οποία εξακολουθεί να συνδέεται στο ΝΑΤΟ, αλλά που δύσκολα θα τα περιέγραφε ως εταίρους του είναι ότι η Τουρκία ακολουθεί το δικό της δρόμο. Εκεί που βολεύει την Άγκυρα και της αποφέρει πλεονεκτήματα θα συντάσσεται με τους εταίρους της. Και όπου δεν την βολεύει θα αποφασίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους εταίρους της ή θα λαμβάνει αποφάσεις εναντίον τους».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στην υπόθεση με τις υποκλοπές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησης του.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας συντάσσεται με το Νίκο Ανδρουλάκη και στο αίτημα του για άρση της «αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο».

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν» και να έρθουν «όλα στο φως, εδώ και τώρα».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στην ανάρτηση του:

«Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.

»Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.

»Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, που μόνο την ενοχή του αποκαλύπτουν.

»Όλα στο φως, εδώ και τώρα».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE4 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Την Πέμπτη 4/8 στις 11 η απολογία του Υποδ.Πυροσβεστικής Δικηγόρος των ανηλίκων ο Σάκης Κοκκίνης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Τραγωδία στα νερά του Παγασητικού- Στην παραλία Σάρες κοντά στις Νηές Μαγνησίας, εντοπίστηκε νεκρός 35χρονος ψαροντουφεκάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

Δημοφιλή