Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νίνα Γκρέγκορι: Ορατή βελτίωση του προσφυγικού στα νησιά

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα του ασύλου κάνει λόγο, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου Νίνα Γκρέγκορι, η οποία από σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να εκθειάσει τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι ελληνικές αρμόδιες Αρχές στη χορήγηση προσωρινής προστασίας σε χιλιάδες ουκρανούς πρόσφυγες.

Εχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά το άσυλο και την υποδοχή στην Ελλάδα;

Είναι δύσκολο να μην εκτιμήσει κανείς την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με την ισχυρή υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUAA).

Τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου μειώθηκαν κατά 45% μόνο το 2021 και φαίνεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 34.000 αιτήματα σε εξέλιξη, σημαντικά λιγότερα από τα εκατοντάδες χιλιάδες των προηγούμενων ετών. Ενα εξαιρετικό παράδειγμα πώς τα πράγματα έχουν αλλάξει είναι κι αυτό στο οποίο γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρμόδιες Αρχές της χώρας ανταποκρίθηκαν αμέσως στις ανάγκες των ουκρανών προσφύγων. Από τους περίπου 26.000 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ήδη οι 10.052 έχουν αιτηθεί προσωρινής προστασίας.

Παράλληλα, έχουμε δει πολύ εμφανείς βελτιώσεις στις συνθήκες υποδοχής – καθώς και στη νοοτροπία – με την υποστήριξη της ΕΕ. Για παράδειγμα, τα ασυνόδευτα παιδιά παραπέμπονται γρήγορα και μεταφέρονται σε εξειδικευμένα καταλύματα και εφαρμόζεται μια ειδική εθνική στρατηγική για τους ανηλίκους.

Διαπιστώνετε επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση ασύλου;

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων στα νησιά – σε πρώτο βαθμό – σε μόλις 10 ημέρες. Ο χρόνος, βέβαια, που απαιτείται στην ηπειρωτική χώρα είναι ακόμη πολύ μεγαλύτερος, αλλά υποστηρίζουμε την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για να τον μειώσει, εφαρμόζοντας και τα «μαθήματα» που πήρε από την Covid-19. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένες συνεντεύξεις εξ αποστάσεως – κάτι που είναι δυνατό στις περισσότερες περιπτώσεις – και ψηφιακή συνδρομή από προσωπικό και διερμηνείς της EUAA για την κάλυψη αναγκών, όπως είναι οι γλωσσικές απαιτήσεις και εθνικότητες των αιτούντων.

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η αξιοσημείωτη βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης δεν είναι – και δεν πρέπει – να αποβεί εις βάρος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων. Για τα παιδιά παρέχονται ειδικές διαδικαστικές εγγυήσεις και διασφαλίσεις, όταν χρειάζεται οι γυναίκες αιτούντες λαμβάνουν συνεντεύξεις από γυναικείο προσωπικό/διερμηνείς και τόσο το προσωπικό της EUAA όσο και οι έλληνες υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τραύματα ή εξωτερικές πιέσεις στους αιτούντες.

Ποια πρότζεκτ «τρέχει» στην Ελλάδα η EUAA;

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, μαζί με το Project «North», υποστήριξε την υλοποίηση του Project «South». Το έργο αυτό συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου των αιτούντων που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, τόσο στη νότια ηπειρωτική χώρα όσο και στον πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής. Ξεκινήσαμε το έργο τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, με συνολικά 9.387 συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες. Οι συνεντεύξεις για το άσυλο πραγματοποιήθηκαν τόσο εξ αποστάσεως (με την υποστήριξη υπαλλήλων της EUAA από τα νησιά) όσο και διά ζώσης. Τα έργα αυτά συνέβαλαν στη δραστική μείωση του συσσωρευμένου όγκου αιτήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η EUAA υποστηρίζει περαιτέρω τις ελληνικές Αρχές με προγράμματα που σχετίζονται με την υποδοχή και τα ασυνόδευτα ανήλικα, μέσω ενός προγράμματος καθοδήγησης που βοηθά τα παιδιά αυτά στη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

Από την τελευταία σας επίσκεψη στα νησιά, ποια είναι η αίσθησή σας για την κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί;

Εχω επισκεφτεί τα ελληνικά νησιά αρκετές φορές, τελευταία ήταν το 2021. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Ο συνολικός αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων στα νησιά ανήλθε σε περίπου 3.500, σημειώνοντας πτώση 61% σε σύγκριση με το 2020. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι νέες αφίξεις από ξηρά ξεπέρασαν τις θαλάσσιες. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2021, υπήρχαν μόνο 3.500 αιτούντες που διέμεναν σε εγκαταστάσεις υποδοχής στα ελληνικά νησιά, που αντιπροσωπεύουν μόλις το ένα πέμπτο του αντίστοιχου αριθμού που είχε καταγραφεί στην αρχή του έτους. Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022, ο αριθμός αυτός μειώθηκε περαιτέρω σε μόλις 2.300 αιτούντες.

Σήμερα στο Μαυροβούνι της Λέσβου, υπάρχουν περίπου 1.050 αιτούντες διεθνή προστασία που διαμένουν εκεί καθώς αναμένουν αποφάσεις. Συνολικά, αυτό αντιπροσωπεύει ποσοστό πληρότητας 23% της επίσημης χωρητικότητας.

Μπορούμε να μιλάμε πλέον για ικανοποιητική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής; Εχουν αλλάξει τα δεδομένα με τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η EUAA κινητοποιήθηκε γρήγορα για να παράσχει επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη – μέλη που τη ζήτησαν. Τώρα διαθέτουμε σχεδόν 2.000 άτομα προσωπικό σε εννέα κράτη – μέλη, που σύντομα θα γίνουν 11 και ενδεχομένως ακόμη περισσότερα. Υπάρχει, επομένως, μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας. Κάποτε το να ζητήσεις βοήθεια από την EUAA – ή την ΕΕ γενικά – θεωρούνταν παραδοχή ότι το σύστημα έχει πρόβλημα, ενώ τώρα αυτό το στίγμα δεν υφίσταται πλέον.

Οσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχουμε ουσιαστικά αναθεωρήσει όλα τα επιχειρησιακά μας σχέδια – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – ώστε να βοηθήσουμε στο κομμάτι της προσωρινής προστασίας, καθώς και στην παροχή πληροφοριών και υποστήριξης στους Ουκρανούς. Βοηθάμε, επίσης, να ενθαρρυνθεί η μετακίνηση μακριά από χώρες στα σύνορα με την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, τα οποία, ωστόσο, έχουν επιδείξει μια αξιέπαινη ανθρωπιστική επιταγή.

Οσον αφορά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, αυτό ήταν πάντα – εν μέρει – μια μεταρρύθμιση με στόχο την ανάπτυξη ενός συνεκτικού, κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Οσον αφορά την αλληλεγγύη, όπως είπα, η EUAA παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη σε όλα τα κράτη – μέλη που το έχουν ζητήσει. Φαίνεται επίσης πιθανό ότι σύντομα θα παράσχουμε υποστήριξη στην Ολλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία. Επιτρέψτε μου να πω, πολύ συγκεκριμένα, ότι όταν η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάστηκαν τη βοήθειά μας το 2016, η Ευρώπη ήταν εκεί. Οταν η Λετονία και η Λιθουανία χρειάστηκαν τη βοήθειά μας το 2021, η Ευρώπη ήταν εκεί. Και τώρα που άλλα κράτη – μέλη χρειάζονται τη βοήθειά μας το 2022, η Ευρώπη είναι εκεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανάγκασε» χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να παράσχουν αμέσως στους ουκρανούς υπηκόους προσωρινή προστασία…

Είναι σημαντικό να συγχαρούμε την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την έκδοση της Απόφασης του Συμβουλίου για την προσωρινή προστασία των ουκρανών υπηκόων, οι ελληνικές εθνικές Αρχές άρχισαν να προετοιμάζονται για την καταγραφή των προσώπων που φτάνουν από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου έχει συνεργαστεί στενά όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανάπτυξη της ικανότητας να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε μια κρίση. Ωστόσο, με 26.000 άτομα να φθάνουν από την Ουκρανία μέχρι σήμερα, είναι οι έντονες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών – με την υποστήριξη της EUAA – που τους επέτρεψαν να καταγράψουν σχεδόν τις μισές από αυτές τις νέες αφίξεις για προσωρινή προστασία, μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Εχουμε δει την ίδια ανταπόκριση σε πολλές άλλες χώρες. Η Ευρώπη δείχνει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να δράσει αμέσως και αποφασιστικά για να προστατεύσει όσους έχουν ανάγκη.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Βαλυράκη: Έλαβαν προθεσμία οι δύο κατηγορούμενοι

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Προθεσμία έλαβαν από τον ανακριτή Χαλκίδας οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν οι δύο αλιείς που κατηγορούνται για το θάνατο του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι δύο αλιείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του Σήφη Βαλυράκη, δεν εμφανίστηκαν στο ανακριτικό γραφείο.

Μέσω του δικηγόρου τους τα δύο αδέλφια επανέλαβαν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση.

«Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν στο σπίτι τους την ώρα που φέρεται να έχασε την ζωή του ο Βαλυράκης και το σκάφος τους ήταν δεμένο στο λιμανάκι της Ερέτριας» σημείωσε ο συνήγορος κατηγορουμένων Δημήτρης Καρβέλης.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: «Έγκλημα, όχι αυτοκτονία» – Καταπέλτης η Εισαγγελέας για το θάνατο της Έφης Τσιχλάκη

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Θεωρώ ότι αποδείχτηκε ότι υπήρξε θάνατος σε δύο χρόνους, δηλαδή ότι κάποιος την έσφιξε από τον λαιμό, της δημιούργησε υποξία, έχασε τις αισθήσεις της και στη συνέχεια όσο ήταν ξαπλωμένη την πυροβόλησε».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Την άποψη ότι ο θάνατος της Έφης Τσιχλάκη οφείλεται σε ανθρωποκτονία και όχι σε αυτοχειρία έκανε η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης στα Χανιά.

Σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου και τρίτη μέρα της δίκης αναμένεται να πέσει η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση.

«Για μένα έχουν μεγάλη αξία τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Η άποψη ότι οι κακώσεις ήταν προθανάτιες. Ήταν μια κακιά στιγμή. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε προμελέτη» σημείωσε, σύμφωνα με το .zarpanews.gr, τονίζοντας ότι πρόκειται για έγκλημα χωρίς προμελέτη.

Πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της ανθρωποκτονίας, απαλλαγή για ενδοοικογενειακή βία και ενοχή για οπλοκατοχή. «Ανθρώπινα θα πω και απευθυνόμενη και προς τους συγγενείς της κοπέλας πως πρώτη εγώ αν υπήρχαν αποδείξεις αυτοκτονίας θα το υποστήριζα» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει αθώος, υποστηρίζοντας πως αγαπούσε τη γυναίκα του και αν είχε καταλάβει ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσει, θα είχε κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.

Για μια καθαρή υπόθεση γυναικοκτονίας έκανε λόγο στην αγόρευσή της η συνήγορος της οικογένειας. «Είναι ιερό δικαίωμα του κατηγορούμενου να λέει ό,τι θέλει, αλλά και δικό σας ιερό καθήκον να αξιολογείται τους ισχυρισμούς του» τόνισε.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
κρουαζιερόπλοιο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 λεπτά ago

Στο Βόλο το κρουαζιερόπλοιο «SILVER SPIRIT»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 λεπτά ago

Νταβός: Ποιους συνάντησε και τι συζήτησε ο Μητσοτάκης

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Υπόθεση Βαλυράκη: Έλαβαν προθεσμία οι δύο κατηγορούμενοι

ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 λεπτά ago

Χολυγουντιανά γυρίσματα στο Πήλιο

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Ευλογιά των πιθήκων: Εξι τα κρούσματα στην Ιταλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ26 λεπτά ago

Στο βυθό του Βοσπόρου η… νέα σελίδα στις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας – Γιατί αναμένεται θερμό καλοκαίρι

ΕΛΛΑΔΑ27 λεπτά ago

Χανιά: «Έγκλημα, όχι αυτοκτονία» – Καταπέλτης η Εισαγγελέας για το θάνατο της Έφης Τσιχλάκη

ΚΟΣΜΟΣ35 λεπτά ago

Αναφορές για πυροβολισμούς σε δημοτικό σχολείο του Τέξας

ΘΕΣΣΑΛΙΑ36 λεπτά ago

Τρεις Κυριακές ανοιχτά το χρόνο και κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι της Λάρισας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

Θα γίνουν τελικά εκλογές το 2022; – «Φουλάρουν» μηχανές τα κόμματα – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις πρόωρες κάλπες

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη στην τοπική κοινωνία του Βόλου – Πέθανε ο σπουδαίος Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

Δημοφιλή