

ΚΟΣΜΟΣ
Νορβηγία: Χορηγεί 24 εκατομμύρια δολάρια για την Γάζα στην Unrwa, η οποία έχει απαγορευτεί στο Ισραήλ
Η Νορβηγία ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας 275 εκατομμυρίων κορωνών (24 εκατομμυρίων δολαρίων) στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους, την Unrwa, σήμερα (30/1), ημέρα που τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών στο ισραηλινό έδαφος.
«Η Γάζα έχει γίνει ερείπια και η βοήθεια της Unrwa είναι πιο αναγκαία από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε πως «είναι εξαιρετικά δραματικό για την Παλαιστίνη ότι τίθενται σε ισχύ οι ισραηλινοί νόμοι που μπορούν στην πράξη να εμποδίσουν την Unrwa να εργαστεί».
Το Ισραήλ απαγόρευσε στην Unrwa να εργάζεται «στο ισραηλινό έδαφος», μια απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, την επομένη της απόρριψης από το ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο αιτήματος για την αναστολή των νόμων που ψηφίστηκαν στο τέλος Οκτωβρίου.
Το Τελ Αβίβ κατηγορεί την Unrwa ότι έπαιξε ρόλο στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ.
Οι κατηγορίες αυτές είχαν ωθήσει μεγάλους δωρητές να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία, ενώ έρευνα του ΟΗΕ, τον Αύγουστο, έδειξε ότι μόνο εννέα μέλη του προσωπικού της «ενδέχεται να ενεπλάκησαν».
Τα χρήματα θα δοθούν υπέρ των 6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων
Παρά την πολεμική, ωστοσο, η Νορβηγία αύξησε τη βοήθειά της προς την Unrwa.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της σκανδιναβικής χώρας επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, από τότε που η Νορβηγία αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης, τον περασμένο Μάιο, μαζί με την Ισπανία και την Ιρλανδία.
Η Unrwa ιδρύθηκε το 1949 και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και τις γειτονικές χώρες, όπου διαχειρίζεται κυρίως σχολεία και κέντρα υγείας.
Τα 275 εκατομμύρια κορώνες που καταβλήθηκαν από την Νορβηγία θα δοθούν στο έργο της Unrwa υπέρ των «έξι εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Συρία και την Ιορδανία», διευκρίνισε το Όσλο.

-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Κρήτη: Σοκάρει η ιατροδικαστική έκθεση για τον τρίχρονο – Μη αναστρέψιμη η εγκεφαλική βλάβη
-
ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες ago
Hellenic Train: Αυτά μετέφεραν τα 13 βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Πέθανε ο ηθοποιός Δημήτρης Μικέλης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ48 λεπτά ago
Σοκ στα Δικαστήρια του Βόλου 20 χρονη αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
-
VIDEO24 ώρες ago
ΛΑΡΙΣΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ : Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΕΝΟΣ ΑΓΙΟΥ
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago
Κακοποίηση 3χρονου: Ξεκινούν τα εγκεφαλικά τεστ στο παιδί – Στη γιαγιά η επιμέλειά του
-
ΕΛΛΑΔΑ10 ώρες ago
Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική – Ισχυρή καταιγίδα
-
LIFESTYLE2 ώρες ago
Έκανα εμετό: Η Κιάρα Φεράνι, λίγες ώρες μετά τις κατηγορίες για απάτη, παίζει το χαρτί της απιστίας – Ποιά είναι η Αντζέλικα Μοντίνι