Connect with us

OIKONOMIA

Νορβηγία: Συμφωνία με τις Βρυξέλλες – Αυξάνει τις προμήθειες φυσικού αερίου

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας και η χώρα να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, η Επίτροπος για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον και ο Νορβηγός υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τέργε Άασλαντ συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας στον τομέα της ενέργειας, με σκοπό την εμβάθυνση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής εταιρικής σχέσης τους.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-Νορβηγίας, «αναγνωρίζεται η επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ και τη Νορβηγία, με παράλληλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και βελτίωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στις αρνητικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής».

 αέριο

Κοινές θεμελιωδεις αξίες

Η ΕΕ και η Νορβηγία τονίζουν την ιδιαίτερη στενή σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Νορβηγίας ως γειτόνων, εταίρων και συμμάχων, που μοιράζονται κοινές θεμελιώδεις αξίες, κλιματικούς στόχους και ένα κοινό κανονιστικό πλαίσιο μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και έναν συνεχή διάλογο για την ενεργειακή πολιτική. Σημειώνεται ότι η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη με παραγωγή που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς παρέχει περίπου το 25% της ποσότητας φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης η σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ως κύριας εξαγωγικής αγοράς για τον νορβηγικό τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου και οι μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου, με γνώμονα τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, καθώς και στον τομέα της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Η σημασία του νορβηγικού πετρελαίου και φυσικού αερίου

«Η σημασία της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια έχει αυξηθεί περαιτέρω μετά τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρει η κοινή δήλωση ΕΕ-Νορβηγίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για αυξημένες πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022, οι οποίες θα φέρουν στην ευρωπαϊκή αγορά περί τις 100 TWh επιπλέον ενέργειας.

Σημειώνεται επίσης ότι η Νορβηγία διαθέτει σημαντικούς εναπομείναντες πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου και μπορεί, μέσω συνεχούς εξερεύνησης, νέων ανακαλύψεων και εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων, να εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή της Ευρώπης και μακροπρόθεσμα μετά το 2030. Η ΕΕ στηρίζει τις συνεχείς έρευνες και επενδύσεις της Νορβηγίας για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν, ως εκ τούτου, να εντείνουν τη συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο πρόσθετος βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος εφοδιασμός με φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των υψηλών τιμών ενέργειας και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου, της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας, με σκοπό την ανάπτυξη μιας ακόμη στενότερης μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι απερχόμενες πληρωμές του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την εβδομάδα 1-5 Αυγούστου ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή από 1 εώς 5 Αυγούστου, φαίνεται ότι θα «μπει» με το δεξί, καθώς από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αναμένεται να καταβληθούν 79 εκατ. ευρώ σε 117.680 δικαιούχους,στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Αγορές με το σταγονόμετρο σε καύσιμα, τρόφιμα και ρούχα

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

  • 13,6 εκατ. ευρώ σε 510 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
  • 12,5 εκατ. ευρώ σε 37.170 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)
  • 334.301 ευρώ σε 500 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 23 εκατ. ευρώ σε 59.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 6,5 εκατ. ευρώ σε 8.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ακρίβεια: Αγορές με το σταγονόμετρο σε καύσιμα, τρόφιμα και ρούχα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

*Της Ξανθής Γούναρη

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μήνα με το μήνα χιλιάδες πολίτες, βλέποντας το εισόδημά τους να εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας, λιγοστεύουν τις αγορές τους από τα ρούχα, τα παπούτσια και τα είδη προσωπικής φροντίδας μέχρι τα καύσιμα και τα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί και το γάλα.

Ο πληθωρισμός καλπάζει και το «καλάθι» των καταναλωτών γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, που όμως κοστίζουν περισσότερα χρήματα, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους ευάλωτους, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επιταγή ακρίβειας

Στα ράφια του σούπερ μάρκετ οι ανατιμήσεις στο πρώτο εξάμηνο ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 3% στα επώνυμα προϊόντα και το 4% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών μετρήσεων.

Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τα ίδια προϊόντα που αγόρασε πέρσι ο καταναλωτής με τις τιμές που έχουν φέτος, η ανατίμηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό και έχει αλλάξει το μείγμα αγορών, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν τα απαραίτητα, να κυνηγούν τις προσφορές και να επιλέγουν συχνότερα φθηνότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προκειμένου να μειώσουν τον τελικό λογαριασμό.

Το γεγονός ότι η  κατανάλωση του γάλακτος και του ψωμιού βαίνει μειούμενη δείχνει το βάθος του προβλήματος, αναφέρουν παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου. Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο φέτος η κατανάλωση γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 6,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, και του ψωμιού κατά 8-10%.

«Ψαλίδι» παντού

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Στην πρόσφατη ανακοίνωση για το δείκτη του λιανικού εμπορίου το φετινό Μάιο καταγράφεται μείωση του όγκου πωλήσεων και στις τρεις βασικές κατηγορίες του λιανεμπορίου: τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση και καύσιμα, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Η επίδραση των αυξημένων τιμών αποτυπώνεται στη διακύμανση του δείκτη του όγκου πωλήσεων μεταξύ του Απριλίου και Μαΐου. Για παράδειγμα, μειώθηκε έως και 11,7% στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία κ.λπ.), κατά 8,9% στα πρατήρια καυσίμων και κατά 4,6% στα πολυκαταστήματα.

Ο όγκος πωλήσεων το Μάιο του 2022 σε σύγκριση με το Μάιο του 2021 υποχώρησε κατά 7,6% στα σούπερ μάρκετ, κατά 10% στα καταστήματα ειδών διατροφής, κατά 17,9% στην ένδυση-υπόδηση και κατά 6,8% στα πρατήρια καυσίμων.

Αγορές βάσει τιμής

Είναι χαρακτηριστικό  ότι επτά στους δέκα (70%) δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ενώ η τιμή αναδεικνύεται, με διαφορά, ως το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο, τόσο σήμερα (78%) όσο και για την επόμενη τριετία (78%), σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος.

Δύο στους τρεις (67%) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές την επόμενη φορά που θα λάβει χώρα ένα μεγάλο αγοραστικό/εκπτωτικό γεγονός, και περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλωτές (83%) από αυτούς αναβάλλουν κάποιες από τις αγορές τους μέχρι τότε.

Ποσοστό 56% έχουν αλλάξει τις μάρκες που αγοράζουν, είτε για να μειώσουν τα έξοδά τους είτε για να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είτε για να υποστηρίξουν τοπικά καταστήματα.

(Πηγή: ΟΤ)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή