Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Η Πρετόρια διεξάγει «εντατικές» διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς

Published

on

ap25187573474613 scaled e1754052838796.jpg

Η Νότια Αφρική έχει εμπλακεί σε «εντατικές διαπραγματεύσεις» στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την κυβέρνηση Τραμπ. Επιθυμεί να επιβάλει στην Πρετόρια δασμούς 30% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

Η Νότια Αφρική είναι μια από περίπου 70 χώρες που τέθηκαν στο στόχαστρο υψηλών δασμών τους οποίους αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Επρόκειτο αρχικά να τεθούν σε ισχύ σήμερα αλλά η εφαρμογή τους μετατέθηκε για τις 7 Αυγούστου.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Αφρικής, μετά την Κίνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της νοτιοαφρικανικής κεντρικής τράπεζας Λεσέτζα Κγκανιάγκο, 100.000 θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο στη Νότια Αφρική από τους αμερικανικούς δασμούς.

«Στη διάρκεια αυτού του παραθύρου που παραμένει ανοικτό, ελπίζουμε να βρεθεί ένας τρόπος να διευθετηθεί αυτό το θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραμαφόζα. «Εντατικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Γεωργία και αυτοκινητοβιομηχανία θα πληγούν περισσότερο

«Η αποστολή μας είναι να διαπραγματευθούμε με τις ΗΠΑ με τονπιο ισχυρό και δραστήριο τρόπο που μπορούμε», εξήγησε ο πρόεδρος Ραμαφόζα. «Σκοπός μας, πραγματικά, είναι να σώσουμε θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Advertisement

Οι τομείς της γεωργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς 30%. Ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας η οποία βρίσκεται ήδη κοντά στο 33%.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρετόρια να κατακτήσει και άλλες αγορές για τις εξαγωγές της, «καθώς είναι πολύ ριψοκίνδυνη η εστίαση σε μία».

Στις διαπραγματεύσεις της με την Ουάσινγκτον η Πρετόρια πρότεινε να εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (GNL). Ακόμη να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά ορισμένων αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ιδιαίτερα με τον Αμερικανό πρόεδρο να διακινεί κυρίως αβάσιμες κατηγορίες λέγοντας πως οι λευκοί Νοτιοαφρικανοί αγρότες είναι θύματα «γενοκτονίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Advertisement
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο