Η απώλεια της κερδοφόρας αγοράς στην Κίνα αναγκάζει τους επαγγελματίες να διαφοροποιήσουν όχι μόνο τα εμπορικά σημεία τους, αλλά και τη γκάμα των προϊόντων τους

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας θα επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στον τομέα του κρασιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη από τους υψηλούς δασμούς στην Κίνα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκτιμώντας ότι αυτή η κατηγορία κρασιών θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας και να εισφέρει 64 εκατομμύρια AUD (42 εκατομμύρια €) στην οικονομία της Πολιτείας, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας ανακοινώνει την πρόθεσή της να επενδύσει 5 εκατομμύρια AUD (3,3 εκατομμύρια €) για την ανάπτυξη κρασιών με χαμηλό αλκοόλ και κρασιών χωρίς αλκοόλ. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για τη δημιουργία μιας ερευνητικής δομής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Αυτές θα είναι οι μόνες εγκαταστάσεις στην Αυστραλία που θα επιτρέψουν δοκιμές και θα παρέχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία κρασιού στη Νότια Αυστραλία», δήλωσε ο υπουργός Πρωτογενών Βιομηχανιών και Περιφερειακής Ανάπτυξης David Basham κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Φεβρουαρίου στο οινοποιείο Nepenthe .

Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και την καλύτερη κατανόηση των εμπορικών δυνατοτήτων της κατηγορίας αυτής σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των αισθητηριακών πτυχών για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων. Το Wine Australia, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Έρευνας Οίνου (AWRI) και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας συμμετέχουν στο έργο.

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά

Στο παρασκήνιο, η απώλεια της κερδοφόρας αγοράς στην Κίνα αναγκάζει τους επαγγελματίες να διαφοροποιήσουν όχι μόνο τα εμπορικά σημεία τους, αλλά και τη γκάμα των προϊόντων τους. «Ο κλάδος του κρασιού στη Νότια Αυστραλία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις τα τελευταία δύο χρόνια και η διαφοροποίηση της αγοράς αποδεικνύεται απαραίτητη για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, αξιοποιώντας παράλληλα τη μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών», αναγνωρίζει ο υπουργός. Την ίδια στιγμή, η αυστραλιανή αγορά για κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χωρίς αλκοόλ, ανθίζει.

Το πρώτο «μόνιμο» μπαρ αφιερωμένο στα μη αλκοολούχα προϊόντα άνοιξε στη Μελβούρνη το 2021 και προγραμματίζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με την IRI, η αγορά μη αλκοολούχων κρασιών στην Αυστραλία θα ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών τα 15 εκατομμύρια AUD (9,9 εκατ. ευρώ), έναντι μόλις 4,5 εκατομμυρίων (3 εκατ. ευρώ) το 2020. Ο όμιλος Endeavor (BWS, Dan Murphy’s) ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2021 ότι οι πωλήσεις κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 83% τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.

Κογκρέσο: Βοήθεια ύψους 13 δισ. σε Ουκρανία και Ευρωπαίους συμμάχους