Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Αλλαγή πλεύσης από τον Μπάιντεν και συνάντηση με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Τζο Μπάιντεν (αριστερά, στη φωτογραφία αρχείου επάνω, από το saudileaks.org) θα ταξιδέψει εντός Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (δεξιά, στη φωτογραφία επάνω), αναιρώντας τη δέσμευσή του να μετατρέψει το σουνιτικό βασίλειο σε «παρία» και να μη συζητήσει καν με τον αμφιλεγόμενο de facto ηγέτη του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειλημμένη απόφαση

Η σεναριολογία γύρω από αυτή την επίσκεψη ήδη έδινε κι έπαιρνε, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη: ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάει στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για να αποπειραθεί επανεκκίνηση της διμερούς σχέσης, καθώς «επιδιώκει να ρίξει τις τιμές των καυσίμων» στη χώρα του «και να απομονώσει τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν» και άλλους ηγέτες αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα μένουν να επιβεβαιωθούν, πάντως η επίσκεψη θα προστεθεί στο ταξίδι που προβλεπόταν ήδη να κάνει ο κ. Μπάιντεν στα τέλη Ιουνίου στην Ευρώπη και στο Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επίσης μετέδωσε ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση είναι προχωρημένες.

«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να του δοθεί η ευκαιρία να κάνει διάλογο με ηγέτες (χωρών) της Μέσης Ανατολής, όμως δεν έχω τίποτε να ανακοινώσω σήμερα», περιορίστηκε να πει χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Κράτος «παρίας»

Προτού εκλεγεί, ο κ. Μπάιντεν έκρινε πως η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κράτος «παρίας» εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Δημοκρατικός έδωσε στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο του 2021, την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούσαν τον λεγόμενο MbS ότι «ενέκρινε» τον φόνο.

Η Ουάσιγκτον μίλαγε τότε για «αναθεώρηση» της σχέσης με τον προνομιακό εταίρο της στον Κόλπο, για αλλαγή της σελίδας της στενής συνεργασίας επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως τα πράγματα να φθάσουν στη ρήξη.

Το περιβάλλον του κ. Μπάιντεν εξηγούσε πως ο αμερικανός πρόεδρος στο εξής επρόκειτο να συζητά μόνο με τον βασιλιά Σαλμάν και όχι με τον πρίγκιπα, τον προνομιακό συνομιλητή του ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.

«Θαρραλέα ηγεσία»

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους τελευταία με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο η Σαουδική Αραβία επενέβη το 2015, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση και να αποτρέψει τη νίκη των σιιτών ανταρτών Χούθι, προσκείμενων στο Ιράν.

Η απόφαση για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία – εάν επιβεβαιωθεί – ακολουθεί την παράταση, για άλλους δύο μήνες, της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη. Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες τη «θαρραλέα ηγεσία» του Ριάντ ως προς αυτό.

Ακολουθεί επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, έπειτα από μήνες αναμονής και απογείωσης των τιμών, κάτι που εκλήφθηκε ως ανταπόκριση στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE6 λεπτά ago

Η αντίδραση του Μαρκουλάκη όταν ρωτήθηκε για το 5×5

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Γαβαλάς για Αραβανή – «Δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ακόμα κι αν της έλεγαν κάτι από το ακουστικό»

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

Γερμανία: Zητάει από το Πεκίνο να σταματήσει να προσλαμβάνει πρώην πιλότους της Λουφτβάφε

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Αποκαλυπτική η Καλομοίρα – «Έχω μάτια μόνο για τον σύζυγό μου αλλά… φλερτάρω»

LIFESTYLE54 λεπτά ago

«Θα έκανα τον γύρο του κόσμου με την Ζέτα Μακρυπούλια»

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

YouTube: Ποιος είναι ο επικεφαλής του που θέλει να «κυριαρχήσει» της τηλεόρασης

LIFESTYLE1 ώρα ago

Γωγώ Μπρέμπου – «Έχω βιώσει δυο φορές την παθητική επιθετικότητα»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Έκανε το back to back η Λειψία!

LIFESTYLE1 ώρα ago

Γιώργος Αυτιάς – Αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή του στον «αέρα». «Άνοιξε η γη και με κατάπιε…»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ2 ώρες ago

Διατήρησε το “στέμμα” της η Προ Ρέκο! (video)

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή