Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Ο Αχελώος είναι το μεγαλύτερο green deal έργο»

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αργιθέα Καρδίτσας  η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την ΠΕΔ Θεσσαλίας  με θέμα  το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τόνισε τα ακόλουθα:

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου αποτελεί το μεγαλύτερο «green deal»  έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Είναι έργο εθνικής και ζωτικής σημασίας. Συμβάλλει σημαντικά στην αυτάρκεια της χώρας στην παραγωγή ενέργειας ,στην επάρκεια νερού για ύδρευση και άρδευση καθώς και στην προφύλαξη της Θεσσαλίας από τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.

Συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή διαχείριση των υδάτων και στη σωστή ισορροπία φύσης, ανθρώπου και παραγωγής στη Θεσσαλία

Βλέποντας κανείς τα ημιτελή έργα του Αχελώου ανασύρει στη μνήμη του την κινηματογραφική εικόνα του Τιτανικού. Ένα έργο πλέον  της 25ετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αν και έχουν δαπανηθεί 1,2 δις ευρώ, σε παρούσα αξία, από εθνικούς πόρους . Ένα έργο που αν είχε ολοκληρωθεί θα είχε αποτρέψει  πλημμυρικά  φαινόμενα στην περιοχή, όπως άλλωστε είχε επισημάνει  από το  2016 ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη  σύσκεψη που είχε γίνει τότε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον τότε αρμόδιο Υπουργό.

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ολοκληρωθούν  άμεσα και ταχύτατα  τα ημιτελή υδροηλεκτρικά έργα του Αχελώου για να υπάρξει επάρκεια νερού τόσο για τις υδρευτικές όσο ανάγκες όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αφού τα  1.000.000 στρέμματα που  πρόκειται να καλλιεργηθούν θα τονώσουν τη «madeinGreece» παραγωγή, σε μια εποχή, μάλιστα που η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών λόγω του πολέμου.

 

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα του Αχελώου  για να μπορέσει να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης της  ευρύτερης περιοχής ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθούν  και τα έργα υποδομών (δρόμοι, σήραγγες, γέφυρες ) των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε δεν υφίστανται νομικά κωλύματα αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του, το 2012, έκρινε ότι  ένα σύστημα Natura μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπογενές  για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Όλα θα γίνουν για το περιβάλλον και με σεβασμό προς αυτό. Γι αυτό όσοι αντιδρούν στη πρόοδο και προσπαθούν με πολιτική ετερότητα να ακυρώσουν  την ολοκλήρωση του έργου δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της  ευημερίας της κοινωνίας μας.

Τελειώνοντας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου

Οι ειδικοί επιστήμονες στις ομιλίες τους στην εκδήλωση μεταξύ άλλων τόνισαν τα εξής:

 • Το Υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: έχει ισχύς 2 x 80 + 1,6 = 161,6 MW, εξοικονομεί 17 – 43 εκ. €/έτος, παράγει 362 GWh/έτος, εξοικονομεί 400.000 tn CO2/έτος (x 25 – 90 €/tn εξοικονόμηση = 10 – 36 εκ. €/έτος). Με τη σημαντική αποθηκευτική του ικανότητα των 250 εκατ. m3 νερού, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, καθώς επίσης παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξυπηρέτησης των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών από τα κατάντη λειτουργούντα έργα του Αχελώου

Για το έργο αυτό η ΔΕΗ έχει δαπανήσει έως τώρα σε ιστορικές τιμές περίπου 280 εκ. ευρώ. Όμως υπήρξαν αντιδράσεις για το έργο και οι ΑΕΠΟ ακυρώνονταν από το ΣτΕ

Διευκρινίζουμε ότι το έργο ΔΕΝ έχει οποιαδήποτε σύνδεση ούτε λειτουργική σχέση με το σχέδιο μεταφοράς νερών προς Θεσσαλία. Αποτελεί ανεξάρτητο έργο στον άνω ρού του Αχελώου, όπως και τα υπόλοιπα ΥΗΕ (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος). Ήδη έχουμε νέα ΑΕΠΟ σε ισχύ, η οποία περιγράφει τα παραπάνω και είναι συμβατή με το Διαχειριστικό Σχέδιο του Αχελώου και στην οποία προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα εκτελέσει έργα προστασίας για τη διατήρηση μέρους του οικισμού Μεσοχώρας.

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε το 2024 – 2025 να έχουμε έμφραξη, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Πρόοδος

Φράγμα και συναφή    :             97%

ΗΜ εξοπλισμός          :           100%

Οδική σύνδεση           :           100%

Υπολειπόμενα έργα         

Στεγάνωση αρμών φράγματος

Πρόσθετες αποκαταστάσεις

Έμφραξη

Λοιπές περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις. Δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του Έργου\

 • Το ημιτελές Υδροηλεκτρικό της Συκιάς θα έχει σημαντική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας καθώς δύναται να παράγει ισχύος 120 MW και η ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
 • Η Διάθρωση και στόχοι της αγροτικής γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία:
 1. H αρδευόμενη γεωργική γη μπορεί να αυξηθεί κατά 18% και, από 2.497.000 στρέμματα σήμερα, να φτάσει 2.940.000 στρέμματα (δηλαδή από 53.9% της έκτασης γεωργικής γης σε 63,5%).
 2. Απαιτούνται πρόσθετοι υδατικοί πόροι και δίκτυα
 3. Προτεινόμενες δράσεις αναπτυξιακού σεναρίου

Διπλασιασμός της έκτασης του αραβόσιτου για καρπό και για παραγωγή χλωρής νομής και ενσιρώματος,

αύξηση της καλλιέργειας μηδικής και της καλλιέργειας φθινοπωρινών ψυχανθών για παραγωγή σανών,

μείωση της έκτασης του βαμβακιού,

γενικευμένη εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών για παραγωγή ζωοτροφών,

σημαντική αύξηση της έκτασης των κηπευτικών καλλιεργειών (ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών),

παραγωγή πιστοποιημένης ποιότητας οσπρίων

 1. Ενίσχυση κτηνοτροφίας για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση στην παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, ελληνικής γιαούρτης και λευκού κρέατος
 2. Οι προαναφερόμενες αγρονομικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν αύξηση της απασχόλησης κατά 22,7%. Το ισοδύναμο απασχόλησης από 11.000 πλήρως απασχολούμενα άτομα στην υφιστάμενη κατάσταση θα αυξηθεί σε 13.500 άτομα. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών και στην αύξηση εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.

Οι δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο είναι οι εξής:

 • Προκήρυξη, ανάθεση και εκπόνηση τεχνικών μελετών για τον επανασχεδιασμό του φράγματος Συκιάς λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού.
 • Οι μελέτες να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μελέτες υδραυλικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές, ηλεκτρομηχανολογικές, τοπογραφικές, καθώς και ΜΠΕ και ΜΕΟΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
 • Έγκριση ΜΠΕ και έκδοση ΑΕΠΟ από ΥΠΕΝ.
 • Προκήρυξη ανάθεσης και εκπόνησης οριστικών μελετών και σύνταξης τευχών δημοπράτησης
 • Δημοπράτηση έργου

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ48 δευτερόλεπτα ago

Παρουσίαση Αλμέιδα στον κόσμο και “πρώτη” στα Σπάτα

ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Πισπιρίγκου: Νέα στοιχεία της δικογραφίας για Μαλένα και Ίριδα «καίνε» την 33χρονη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ21 λεπτά ago

Ανανεώνει με την Μπαρτσελόνα ο Ντεμπελέ

ΕΛΛΑΔΑ35 λεπτά ago

Μηχανογραφικό: Γκέιτς, Μπάφετ και ειδικοί δίνουν συμβουλές για… τη συμπλήρωσή του

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ41 λεπτά ago

Λαπόρτα: «Είμαστε κολακευμένοι από τον “Λέβα”, δεν πωλείται ο Ντε Γιονγκ»

ΕΛΛΑΔΑ55 λεπτά ago

Δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια για τα μάτια μιας… Ολλανδέζας – Πανικός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

FT: Η αναρχία πιθανότερη απειλή για τη Δύση από την τυραννία

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Φαρ Ουέστ η Αθήνα – Δύο αιματηρά περιστατικά μέσα σε μισή ώρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ1 ώρα ago

Το πρόγραμμα του “τριφυλλιού” στην Αυστρία

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Συρία: Το Ιράν προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή

Δημοφιλή