Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο “άγιος” της πολιτικής Ιωάννης Καποδίστριας φλογερός πατριώτης και πιστός Ορθόδοξος –

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Το παράδειγμα του Καποδίστρια αποδεικνύει ότι μπορείς να είσαι φλογερός πατριώτης και αγνός χριστιανός και ταυτόχρονα φορέας της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεννόησης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε τιμητική αναφορά του μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνήμα του Ιωάννη Καποδίστρια στην Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο παρουσία του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη και της αντιπροέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Άννας Κουζνετσόβα. Η τελετή έγινε από την Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ, η οποία συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο νησί, με τη συμμετοχή Ορθοδόξων βουλευτών από 10 κράτη. Στο μνήμα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον πρόεδρο της Γ.Σ. της ΔΣΟ, βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Σεργκέι Γκαβρίλωφ και η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία που εκφώνησε, εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, ανέφερε ότι «η ΔΣΟ κλίνει ευλαβικά το γόνυ εμπρός στον τάφο ενός μεγάλου διπλωμάτη, μεγάλου επιστήμονα-ιατρού, ενός Αγίου της πολιτικής, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που αναπαύεται εδώ στην πατρώα γη της Κέρκυρας, στην ιστορική Μονή Πλατυτέρας. Η προσωπικότητα αυτού του γνήσιου Έλληνα πατριώτη και ειλικρινούς πιστού χριστιανού, έλαμψε σε ολόκληρη την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία. Ο γνωστός Χένρυ Κίσινγκερ στην διδακτορική του διατριβή διατύπωσε την άποψη ότι στην πολιτική υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι: οι Μέτερνιχ και οι Καποδίστριες. Ο κυνικός μακιαβελισμός απέναντι στον αγνό δημοκρατικό φιλελευθερισμό, αυτόν που υπερασπίστηκε το ένδοξο τέκνο της Κέρκυρας, από τις υψηλές θέσεις που ανέλαβε στην υπηρεσία του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄».

Η προσφορά Καποδίστρια στην Ευρώπη

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε «επιγραμματικά την προσωπική του επιτυχία στην ειρήνευση, στην εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική αποκατάσταση και την αναγνώριση της ουδετερότητας της Ελβετίας. Έργο που αναγνωρίζεται έως σήμερα από τους κατοίκους αυτού του κράτους.

Έργο της δικής του πολιτικής οξυδέρκειας ήταν, εν πολλοίς, και η αποτροπή επιβολής δρακόντειων, εδαφικών και οικονομικών, όρων κατά της Γαλλίας στο συνέδριο της Βιέννης. Απετράπη, έτσι, η προοπτική της διαιώνισης των αντιπαραθέσεων των μεγάλων δυνάμεων, κάτι που δυστυχώς, δεν ίσχυσε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Δημιουργικότατη υπήρξε και η συμβολή του στην πρώτη θεσμική οργάνωση της Βεσσαραβίας, που απελευθερώθηκε ακριβώς εκείνη την περίοδο από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Καποδίστριας ως υπουργός εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας επιδόθηκε στο πλαίσιο των συσχετισμών που είχαν διαμορφωθεί στην υπεράσπιση του δικαίου των μικρών λαών -ειδικά των υπόδουλων- έναντι των δυνάμεων της Ιεράς Συμμαχίας που ήθελαν να το αγνοούν. Κι αυτό επεδίωξε στο συνέδριο του Άαχεν το 1818, οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού θεσμού που θα προάγει την ειρήνη και την δικαιοσύνη μεταξύ των λαών της ηπείρου. Προφανώς, ο κόμης ήταν μπροστά από την εποχή του. Θα έπρεπε να κυλήσει πολύ νερό ακόμη στο ποτάμι της ιστορίας ώστε τα οράματα αυτά να βρουν την έκφρασή τους στα αιτήματα των ευρωπαϊκών κρατών».

Υπηρέτησε την Ελλάδα με αυταπάρνηση

Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, ακόμη και σήμερα διαπιστώνουμε τη δυσκολία να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών λαών, χωρίς την ύψωση διαχωριστικών τειχών και άγονων ανταγωνισμών.

Αναστήματα, όμως, όπως του Καποδίστρια θα μένουν πάντα φωτεινοί οδοδείκτες για τους λαούς μας στην αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, και ιδιαίτερα σε περιόδους σύγχυσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Γιατί δυστυχώς σήμερα ακούγονται φωνές στην Ευρώπη που απαξιώνουν βασικά συστατικά της ταυτότητάς μας, όπως η χριστιανική πίστη και η εθνική μας παράδοση. Διότι έτσι μόνον, όπως διατείνονται, θα μπορέσουμε να ενωθούμε.

Κι όμως, το παράδειγμα του Καποδίστρια αποδεικνύει ότι μπορείς να είσαι φλογερός πατριώτης και αγνός χριστιανός και ταυτόχρονα φορέας της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεννόησης. Ο Καποδίστριας υπηρέτησε την Ελλάδα με αυταπάρνηση. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του κυβερνήτη η χώρα ήταν κατεστραμμένη από τα ξένα στίφη και μοιρασμένη από τα εμφύλια μίση. Κι, όμως, κατάφερε να αυξήσει τα ελληνικά εδάφη που ελευθερώθηκαν, αλλά και να βάλει τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους στην εκπαίδευση, στη διοίκηση, στην οικονομία, στην δικαιοσύνη. Και, τελικά, να το πληρώσει με την ίδια του τη ζωή, δολοφονημένος λίγο πριν εισέλθει στην εκκλησία, που ανελλιπώς εκκλησιάζονταν κάθε Κυριακή, ως πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός.

Αιωνία του η μνήμη!».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο σκοτάδι περιοχές του νομού αλλά και σημεία εντός της πόλης εξαιτίας της κακοκαιρίας (φώτο) –

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Στο σκοτάδι έχουν “βυθιστεί” εδώ και ώρα περιοχές του νομού Λάρισας εξαιτίας βλαβών που έχουνε προκύψει στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει αυτή την ώρα την Περιφερειακή Ενότητα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr, χωρίς ρεύμα σε σημεία τους είναι αυτή την στιγμή οι εξής περιοχές: Κιλελέρ, Νίκαια Χάλκη, Αμπελώνας, Τύρναβος, Βρυότοπος.

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έχουνε σπεύσει στα σημεία προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες, χωρίς ωστόσο να έχουνε δώσει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.

Παράλληλα, προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν αναφερθεί και εντός της πόλης. Στη συνοικία των Λαχανόκηπων, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αρκαδίου, σύμφωνα με φωτογραφίες που μας απέστειλε αναγνώστης του onlarissa.gr παρατηρείται αυτήν την ώρα το φαινόμενο σπίτια που από την μία πλευρά να έχουνε ρεύμα και από την απέναντι να μην έχουνε, όπως επίσης και εξωτερικός φωτισμός σε μερικά σημεία δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα να έχουνε αναστατωθεί κάτοικοι της συνοικίας και να περιμένουν επιτακτικώς συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Δείτε τις φωτογραφίες του onlarissa.gr:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εργασίες συντήρησης του πλακόστρωτου δρόμου στα Αμπελάκια (φώτο)

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες του πλακόστρωτου στην Ιστορική Κοινότητα Αμπελακίων τις τελευταίες μέρες. Οι παρεμβάσεις αφορούν την αποκατάσταση του κατεστραμμένου πλακόστρωτου δρόμου στην είσοδο της Κοινότητας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Ζήσης Γκανάτσιος, ο οποίος επισκέφθηκε τον χώρο όπου εκτελούνται οι παραπάνω εργασίες, ανέφερε: «με την παρούσα εργολαβία-την οποία είχε ζητήσει η τοπική κοινότητα-αποκαθιστούμε τις φθαρμένες πλάκες, τονίζοντας περαιτέρω τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Κοινότητας. Η ανάπτυξη και η στήριξη των ορεινών κοινοτήτων αποτελούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Τεμπών και είναι από τις κύριες προτεραιότητές μας. Με σειρά σημαντικών παρεμβάσεων αποκαθιστούμε την εικόνα του Δήμου σε όλες τις κοινότητες και αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, λύνοντας σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO4 λεπτά ago

Δώσε Λύση με τον Σάκη Τζήμα 18/05/2022 | Κόκκινα Δάνεια

ΕΛΛΑΔΑ6 λεπτά ago

Χανιά: Χάθηκε στην ομίχλη η πόλη – Άργησαν να δέσουν τα πλοία στη Σούδα

ΕΛΛΑΔΑ25 λεπτά ago

Κόντρα on air Γιαννόπουλου – Μιχαηλίδου – «Έχετε εμπάθεια για Το Χαμόγελο του Παιδιού»

ΚΟΣΜΟΣ34 λεπτά ago

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θεωρείται «στενή επαφή» της κόρης του που μολύνθηκε από την Covid-19

ΕΛΛΑΔΑ45 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν πυρ έξω από σπίτι Πακιστανών – Τρεις συλλήψεις

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Βίντεο ντοκουμέντο: Εισβολή ανηλίκων σε φούρνο στο Π. Φάληρο

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

VIDEO1 ώρα ago

Δελτίο Ειδήσεων 18/05/2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα ago

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου – Όλα τα ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Φοιτητικές εκλογές: Ενώ το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται, οι φοιτητές (επι)ζητούν δημοκρατικές διαδικασίες

ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή