

ΚΟΣΜΟΣ
Ο αμυντικός τομέας στην Ευρώπη συνεχίζει την άνοδο παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία
Η αίσθηση είναι ότι πάμε για λήξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι. Όχι όλοι. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας δεν πιστεύει στη διαδικασία ειρήνης του Τραμπ στην Ουκρανία. Αντίθετα, σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά και άνοδο 11%
Μάλιστα, οι μετοχές της Rheinmetall, Rolls-Royce και Leonardo βρίσκονται μεταξύ των πιο κερδισμένων από την έναρξη του πολέμου. Ήδη πολλές εταιρείες έχουν διπλασιάσει την αξία τους το τελευταίο έτος λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών. Η εκτίμηση είναι ότι η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό έως το 2026.
Ανοδοί στις αγορές, παρά τις συνομιλίες ειρήνης
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία έφεραν αρχικά αναταράξεις στις αγορές. Οι ευρωπαϊκές εισηγμένες αμυντικές και στρατιωτικές βιομηχανίες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώσεις, καθώς υπήρχε η προσδοκία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ωστόσο, ο τομέας ανέκαμψε απότομα στη μέση της συνεδρίασης, σαν να μην πίστευε στο τέλος του πολέμου ή σαν να θεωρούσε ότι αυτό δεν θα συνεπαγόταν μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Στην πραγματικότητα, οι αμυντικές εταιρείες κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά.
Από την αρχή του 2025, οι 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες στον αμυντικό και αεροδιαστημικό τομέα σημειώνουν αύξηση 11%, ποσοστό που ανταγωνίζεται την ιστορική άνοδο του EuroStoxx 50, ο οποίος ξεπέρασε το υψηλό του από την εποχή της φούσκας των dot-com.
Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Wall Street, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε στο κοινό τις συνομιλίες του με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.
Αυτή η ανακοίνωση επηρέασε τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες και προκάλεσε αρχικά πτωτικές τάσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές εταιρειών όπως Leonardo, Rheinmetall και Thales.
Ωστόσο, η αρχική ανησυχία για πτώση στις αγορές γρήγορα μετατράπηκε σε κερδοφορία, με τη Rheinmetall να σημειώνει άνοδο άνω του 7%, ενώ οι Thales, BAE Systems και Leonardo ακολούθησαν με αυξήσεις από 1,5% έως 2%.
Η ειρήνη δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση των στρατιωτικών δαπανών
Η πρωτοβουλία του Τραμπ για ειρήνη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο τερματισμός του πολέμου θα οδηγήσει σε μείωση των αμυντικών δαπανών των μεγάλων οικονομιών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ευρώπη δεν δαπανά αρκετά σε άμυνα, ενώ χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία συνεχίζουν τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων.
Αμυντικός τομέας: Ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην Ευρώπη
Ο αμυντικός τομέας συνεχίζει να αναπτύσσεται με εκρηκτικό ρυθμό. Ο δείκτης Bloomberg Defense & Aerospace σημείωσε άνοδο 36,4% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο τομέας έχει αυξηθεί κατά 122%.
Πολλές εταιρείες έχουν διπλασιάσει ή τριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους από το 2022. Ενδεικτικά παραδείγματα;
Η Mildef – Εταιρεία τεχνολογίας με εξειδίκευση στην άμυνα, η Rheinmetall – Γερμανική εταιρεία γνωστή για την παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων, αλλά και η Rolls-Royce – Βρετανική εταιρεία που κατασκευάζει κινητήρες για μαχητικά αεροσκάφη.
Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από αυξήσεις στις προβλέψεις των αναλυτών για τις τιμές-στόχους των εταιρειών.
Παρόλο που σχεδόν όλος ο αμυντικός τομέας συνιστάται ως «αγορά», αρκετές εταιρείες δεν έχουν πλέον σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Αυτό σύμφωνα με τις αγορές που αναφέρουν ότι για παράδειγμα οι Leonardo και Rheinmetall έχουν περιθώριο ανόδου κάτω του 6%.
Επίσης, Rolls-Royce, Dassault Systems και Thales αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο από 9%, με τις τιμές-στόχους να διαμορφώνονται στις 640 λίρες, 176 ευρώ και 42 ευρώ, αντίστοιχα.
Ευρωπαϊκές εταιρείες με αυξημένη συμμετοχή στην άμυνα
Πέρα από τις καθαρά αμυντικές εταιρείες, άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητα στην άμυνα σημείωσαν επίσης κέρδη:
Airbus – Ηγέτης στην αεροδιαστημική βιομηχανία, με σημαντικά συμβόλαια στον στρατιωτικό τομέα.
Indra – Ισπανική εταιρεία που ειδικεύεται σε τεχνολογίες άμυνας και συστήματα ραντάρ.
Η Indra είναι από τις λίγες μετοχές που διατηρούν ακόμα υψηλό περιθώριο ανόδου, με σύσταση αγοράς και προβλεπόμενη άνοδο 40% έως τα 28,8 ευρώ ανά μετοχή.
Παρά τις συνομιλίες για ειρήνη, ο ευρωπαϊκός αμυντικός τομέας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Οι αμυντικές δαπάνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστούν, διασφαλίζοντας ότι η βιομηχανία θα διατηρήσει τη δυναμική της.
Αν και ορισμένες μετοχές φαίνεται να πλησιάζουν τα επίπεδα-στόχους τους, η γενική τάση παραμένει ισχυρά ανοδική. Κάτι που καθιστά τον αμυντικό τομέα έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Ειδικά τώρα που η ΕΕ προτείνει νέες δαπάνες για την άμυνα…

-
VIDEO17 ώρες ago
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟ ΣΕΣ – ΟΡΓΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
-
VIDEO19 ώρες ago
ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ 92ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΤΑΝ – ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ
-
ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago
Κίνηση: Τροχαίο ατύχημα 5 οχημάτων έχει προκαλέσει μποτιλιάρισμα στον Κηφισό
-
VIDEO16 ώρες ago
ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Ρόδος: Κατέρρευσε μεγάλη σκαλωσιά που είχε τοποθετηθεί σε ξενοδοχείο – Ζημιές σε περισσότερα από 20 οχήματα
-
LIFESTYLE13 ώρες ago
«Ανασχηματισμένη κυβέρνηση», το σχόλιο Λαζόπουλου για τον ανασχηματισμό
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ8 ώρες ago
ΥΠΑ: Αύξηση 14,3% επιβατών στα 24 αεροδρόμια για το α΄ δίμηνο του 2025
-
VIDEO20 ώρες ago
“ΡΗΜΑΞΑΝ” ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ