Όλα όσα είπε στην αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA

Μία σημαντική αποκλειστικότητα εξασφάλισε για λογαριασμό του MEGA ο Γιάννης Μούτσιος. Ο στενότερος, ίσως, συνεργάτης του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και επικεφαλής του γραφείου του μίλησε για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών και για τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της χώρας του, ενώ εξαπέλυσε βολές εναντίον της Δύσης, κατηγορώντας την για ατολμία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην πρωτεύουσα και όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα» δηλώνει, καλώντας τη Δύση να πιέσει τον ρώσο πρόεδρο και να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας, οι οποίοι μπορούν, να μας παρέχουν την επιπλέον δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας» τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ δεν έχει είτε την πολιτική βούληση ή το θάρρος να εφαρμόσει τέτοιου είδους απόφαση.

Παράλληλα, ο ίδιος υποστηρίζει πως η Ουκρανία πολεμά αυτή τη στιγμή για την Ευρώπη, εκτιμώντας πως «αν δεν σταματήσουμε τους Ρώσους σήμερα, αύριο μπορεί να στραφούν εναντίον γειτονικών χωρών, την Πολωνία ή κάποιες χώρες της Βαλτικής, και να προχωρήσουν περισσότερο βαθιά στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν προβλέπει αιματοκύλισμα σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στο Κίεβο, απαντά καταφατικά. «Υπάρχει ήδη ένα λουτρό αίματος σε πολλές πόλεις στη χώρα μου, σε μικρές πόλεις».

Τέλος, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και μια διαφαινόμενη συμφωνία, επισημαίνει πως δυστυχώς οι εγγυήσεις από τη Ρωσία προς το παρόν είναι άχρηστες.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πόσο εκτιμάτε ότι μπορείτε ακόμη να αντέξετε καθώς στα προάστια του Κιέβου συγκεντρώνονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή;

«Θα ήτανε μία απολύτως συμβολική κίνηση για τους Ρώσους ο αποκλεισμός του Κιέβου και θα ήθελαν να εφαρμόσουν μία αντίστοιχη κατάσταση αποκλεισμού στη Μαριούπολη, ωστόσο υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην πρωτεύουσα και όλοι αυτοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα».

Eχθές είδαμε ότι διεξήχθη για τέταρτη μέρα ο κύκλος συνομιλιών στα σύνορα Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Το ερώτημα είναι τι τελικά βγήκε από τις συνομιλίες αυτές.

«Σαφώς και θα πρέπει ο πρόεδρος Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ίδιος με συνομιλητή τον πρόεδρο Ζελένσκι και μαζί του, τους ξένους ηγέτες, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε από τις συνομιλίες αυτές -πέρα από την διευθέτηση της ειρήνης στη χώρα μου. Aν δεν σταματήσουμε τους Ρώσους σήμερα στην Ουκρανία, αύριο μπορεί να στραφούν εναντίον γειτονικών χωρών, την Πολωνία ή κάποιες χώρες της Βαλτικής, και να προχωρήσουν περισσότερο βαθιά στην Ευρώπη. Ακόμη και εσείς, η Ελλάδα, θα πρέπει να το κατανοήσετε αυτό».

Ποιες είναι εκείνες οι ουσιαστικές προτάσεις τις οποίες θα επιθυμούσατε να θέσετε προκειμένου η ρωσική πλευρά να διαπραγματευτεί μαζί σας;

«Ήταν και παραμένει δύσκολη και απαίσια η κατάσταση στη Μαριούπολη εκεί όπου βρίσκεται μία πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα. Αποκλείουν την πόλη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μόνο εχθές ξεκινήσαμε να απεγκλωβίζουμε ορισμένους ανθρώπους από αυτήν την πόλη».

Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να είναι παρόντες μαζί με τους δύο προέδρους, ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι συνομιλίες;

«Δυστυχώς οι εγγυήσεις από τη Ρωσία προς το παρόν είναι άχρηστες. Η Ουκρανία πολεμάει τώρα για την Ευρώπη, για όλους εσάς… για την Ελλάδα, την Γαλλία, την Γερμανία αλλά θα πρέπει όλοι να βρίσκεστε εδώ μαζί μας, και να σκεφτείτε το πιθανό μέλλον, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλη την Ευρώπη στο σύνολο της».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να προσφέρει κάποιου είδους εναέρια κάλυψη κάτι βεβαίως το οποίο έχει απορριφθεί. Τι προσδοκάτε να αλλάξει;

«Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν έχει είτε την πολιτική βούληση ή το θάρρος να εφαρμόσει την απόφαση για μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αυτό είναι μία ευθύνη όλων των Νατοϊκών χωρών. Ζητάμε από τους εταίρους μας οι οποίοι μπορούν να μας παρέχουν την επιπλέον δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας».

Δεν φοβάστε ότι αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο;

«Δεν φοβόμαστε τον Πούτιν. Πολεμάμε στον πόλεμο αυτό εναντίον του για 20 συνεχόμενες μέρες και πολεμάμε κατά της επιθετικότητάς του. Δεν μας αρέσει αυτό το πινγκ πονγκ το οποίο συμβαίνει μεταξύ ορισμένων χωρών… όχι μόνο για τα μαχητικά αεροσκάφη».

Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη δυτική συμμαχία;

«Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τους απλούς πολίτες στους δρόμους στην Αθήνα, ή σε άλλες πρωτεύουσες… αν υποστηρίζουν για παράδειγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 60% σε κάθε χώρα λένε «ναι», τη στιγμή που οι ηγέτες σας λένε «όχι». Εφόσον εμείς πολεμάμε για όλους εσάς για όλους τους Ευρωπαίους, αξίζουμε να γίνουμε ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι εγκλωβισμένοι στο Κίεβο καθώς επίσης και 800.000 κάτοικοι στην Οδησσό. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει αιματοκύλισμα;

«Ναι! Υπάρχει ήδη ένα λουτρό αίματος σε πολλές πόλεις στη χώρα μου, σε μικρές πόλεις. Προστατεύουμε κάθε εθνική μειονότητα στην πόλη της Μαριούπολης και στην γειτονική πόλη, όπως προστατεύουμε και όλο τον πληθυσμό της πόλης, δηλαδή τους 400.000 ανθρώπους. Ο πρωθυπουργός σας θα πρέπει να πιέσει περισσότερο τον πρόεδρο Πούτιν, όπως κάνουμε και εμείς».

Η Ουκρανία είναι μία από τις πιο βασικούς παραγωγούς καθώς επίσης και εξαγωγέας δημητριακών και προμηθεύει όχι μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

«Η περιοχή της Χερσόνας, όπου και η πόλη βρίσκεται υπό κατοχή οι πολίτες της βγαίνουν έξω καλλιεργούν τις σοδιές τους, ενώ κρατούν τις εθνικές τους σημαίες αλλά συνεχίζουν τη δουλειά τους».

Πόσοι πιστεύετε ότι ακόμη θα πρέπει να πεθάνουν;

«Δεν κατανοούν όλοι οι διεθνείς εταίροι μας, ότι πρόκειται για έναν αληθινό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανά πάσα στιγμή».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Ο Μπάιντεν στέλνει αντιαεροπορικά όπλα και drones στην Ουκρανία