Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει τον «Πολιτισμό στις Γειτονιές»: Πρώτη στάση στην Κυψέλη

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επισκέπτη, διοργανώνοντας και υλοποιώντας πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, από τις 12 έως και τις 29 Μαΐου, στην περιοχή της Κυψέλης.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μουσική, φωτογραφικός διαγωνισμός, θεατρικά δρώμενα, προβολές, περιήγηση στα εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια της Κυψέλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις.

Πρωτότυπες εκδηλώσεις αναδεικνύουν το δημόσιο χώρο σε πεδίο δημιουργικής έκφρασης , ανοιχτής σε όλες κι όλους, προσφέροντας μια μοναδική και διαφορετική ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους.

Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Culture is Athens*, και προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας, με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά για να ξαναδούμε την πόλη με φαντασία, εξωστρέφεια κι αγάπη.

Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων

Πέμπτη 12 Μαΐου:

Θερινό σινεμά. Βραδιά Ισπανικού Κινηματογράφου, « Η Γλώσσα της Πεταλούδας», μια συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας με το Victoria Square Project.

La lengua de las mariposas (Η γλώσσα της πεταλούδας), José Luis Cuerda, 1999, 96’.

Με τους: Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco.

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος τού έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει το στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους, στον πεζόδρομο της Ελπίδος.

Χώρος : Victoria Square Project, Ελπίδος 13

Ώρα έναρξης : 20: 30

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Σάββατο 14 Μαΐου

Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και των εικαστικών, Snehta

Ξενάγηση στην πολιτιστική και κυρίως εικαστική ζωή και ιστορία της περιοχής. Συνοδευτικό υλικό και βίντεο συνεντεύξεων από διάφορους θα δώσουν ένα πιο αναζωογονητικό τόνο στην περιήγηση, και παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για την ιστορία των συνεργαζόμενων, καλλιτεχνικών φορέων με την Snehta. Τελική στάση/προορισμός της περιήγησης στον φυσικό χώρο του Snehta, επί της Ι. Δροσοπούλου 47, όπου θα γίνει open studio των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα open event, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες, τους καλλιτέχνες όπως και γείτονες να απολαύσουν ένα ποτό σε δημιουργική συνδιαλλαγή και ευκαιρία χαλάρωσης.

Κυριακή 15 Μαΐου

ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων – Μουσείο Ηρακλειδών

Με αφορμή ένα ή περισσότερα σημαντικά εκθέματα, από την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων θα γίνει παρουσίαση εκλαϊκευμένης γνώσης και ανοιχτή συζήτηση.

Χώρος : Β΄ Γενικό Λύκειο Αθηνών, «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Χέυδεν 35 και Αχαρνών 80

ELSYSTEMA στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Η Ορχήστρα της Κυψέλης βγαίνει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου για ένα πρωινό γεμάτο μουσική και χαμόγελα.

Ώρα συνάντησης 12:00

Πέμπτη 19 Μαΐου

Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια, Victoria Square Project

Το «Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια», τα έργα του και οι δράσεις που τα προ(σ)καλούν πραγματεύονται την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας. Έξι καλλιτέχνες/ιδες, με διαφορετικές καταβολές και πρακτικές αλλά πολλά κοινά στοιχεία παράλληλα, πλαισιωμένοι/ες από επιμελητές/ριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές/ριες, συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία συναντήσεων και εργαστηρίων προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων, και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Urok Shirhan

Θοδωρής Προδρομίδης

Georges Salameh

Ειρήνη Ευσταθίου

Σεβαστιάνα Κωστάκη

Μαλβίνα Παναγιωτίδη

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ – CONVENORS

Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου

Πολύνα Κοσμαδάκη

Δάφνη Κρέμα

Σοφία Χανδακά

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Κολλεκτίβα για την κοινωνική καινοτομία και τον πολιτισμό

Victoria Square Project

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Anasa Cultural Center

Generation 2.0

Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Παρασκευή 20 Μαΐου

WE NEED BOOKS, «Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις»

Παραμύθια του χτες, στις γειτονιές του σήμερα: Ιστορίες ανθρώπων μπολιάζοντας το αύριο. Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής στις γειτονιές της Κυψέλης.

Ένα αντάμωμα της προφορικής λογοτεχνίας των λαών, για το ξεπέρασμα της κρίσης, την αναγνώριση και αντιμετώπιση των δυσκολιών, την ανάδυση της ελπίδας μπροστά σε όσα φαίνονται να ορθώνονται ανυπέρβλητα κι απειλητικά. Τον αναστοχασμό της ενεργητικής στάσης, την πράξη ως θετική μετακίνηση.

Η πρώτη από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο.

Αφηγητής: Δημήτρης Προύσαλης

Ώρα έναρξης: 18:30

Ώρα προσέλευσης: 18:15

Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 1136

Κυριακή 22 Μαΐου

«Εξομολογηθείτε/Confess», από τη ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η επιθυμία μας να αποκαλύψουμε την «αλήθεια» είναι μία από τις κυρίαρχες ανάγκες της εποχής μας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις μυριάδες των απομνημονευμάτων στα ράφια των βιβλιοπωλείων ή να παρατηρήσει τη μετάβαση από την μυθοπλασία στα reality shows στην τηλεόραση.

Συνεχώς ομολογούμε την αλήθεια σε θεραπευτές, στην Αστυνομία, στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ομάδες υποστήριξης, σε στενούς φίλους, σε δασκάλους, σε συζύγους, σε παντελώς άγνωστους. Ομολογούμε αμαρτίες, σκέψεις, επιθυμίες, ασθένειες, προβλήματα ακόμη και εγκλήματα. Εξομολογούμαστε, με κάθε λεπτομέρεια, ό,τι είναι απίστευτα δύσκολο να ειπωθεί.

Χώρος: 1927 art space, Κυψέλης 35

Ώρα έναρξης: 19:30

WE NEED BOOKS, «Μία ασπίδα όνειρα»

Χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Οι συντελεστές για την παράσταση:

«Έχοντας ως κύριο μέσο τον χορό και το σωματικό θέατρο, στόχος είναι να ζωντανέψουμε άλλο ένα ξεχωριστό βιβλίο πάνω στη σκηνή με τρόπο τέτοιο που το καθιστά προσβάσιμο τόσο σε ενήλικες όσο και σε ένα νεότερο κοινό.. Χρησιμοποιώντας την κίνηση ως αφετηρία και με την βοήθεια της μουσικής, των κοστουμιών και των σκηνικών δημιουργούμε ένα κόσμο όπου τέσσερις χαρακτήρες μετατρέπονται σε “ιππότες της ελεεινής μορφής” και μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα κατακτώντας όσα η φαντασία τους ορίζει.

Όπως ο Δον Κιχώτης, έτσι και εμείς, μένουμε πιστοί στο όνειρό μας και την ιδέα μας πως η τέχνη λειτουργεί ως ένα μέσο κοινωνικής αλλαγής».

Ομάδα: A(r)CT

Τέσσερις περφόρμερς βουτούν στις σελίδες του βιβλίου και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους, παίρνουν μέρος σε μάχες, ανακαλύπτουν τι είναι πραγματικά η μαγεία και παρασύρουν τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι. Σε ένα ταξίδι που τελειώνει μόνο όταν κλείσεις το βιβλίο… ή όταν πάψεις να ακούς την φαντασία σου.

Ώρα έναρξης: 18:00

Ώρα προσέλευσης: 17:45

Διεύθυνση: Ευβοίας 7, Κυψέλη 11362

Δευτέρα 23 Μαΐου

Βijoux de kant, Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας (προβολή)

Η bijoux de kant επαναγοητεύεται από τον Ερωτόκριτο, την έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου, και παραδίδει τη δική της εκδοχή.

Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, νέοι, όμορφοι και αγαθοί, προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα αστικό τοπίο σαν εξορία και φυλακή, περιφέρουν την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απελπισία τους, αλλά και τους αρχαίους κώδικες ήθους που φέρουν στη γλώσσα τους.

Το σώμα τους, η γλώσσα τους και η επιθυμία τους είναι ο μόνος και ο απόλυτος μηχανισμός αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός κοινωνικοπολιτικού τοπίου υπό κατάρρευση. Σ’ αυτόν τον άξενο μη-τόπο θα ζήσουν το δικό τους έσχατο μιούζικαλ.

Συντελεστές

Κείμενο: Βιτσέντζος Κορνάρος, Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Μουσική: Πάνος Ηλιόπουλος

Παίζουν: Δέσποινα Σαραφείδου, Δημήτρης Καραμπέτσης

Τραγουδά: Ελεάννα Κωνσταντά

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη.

Ώρες προβολών : 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00

Παρασκευή 27 Μαΐου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά – «Λουλούδια από σίδερο»!, Ίδρυμα Τakis, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Σκοπός και του προτεινόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λουλούδια από σίδερο»! στόχο έχει να προαγάγει τον οπτικό εγγραμματισμό, τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη βιωματική μάθηση, διεγείροντας τις αισθήσεις, θέτοντας ερωτήματα και προωθώντας τη δημιουργική ελεύθερη έκφραση των παιδιών.

Ηλικίες: 5-8ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης εργαστηρίου: 18:30

WE NEED BOOKS, «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης»

Ιστορίες του συλλογικού φαντασιακού από τις άκρες της Γης, για να ξαναμπεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η σχέση του ανθρώπινου παράγοντα με το φυσικό περιβάλλον.

Η αειφορία, η προστασία της άγριας ζωής, ο σεβασμός στη Μητέρα φύση, η οικολογική ενσυνείδηση και η πνευματικότητα του θαυμαστού θίγουν τα σύγχρονα οικολογικά ζητήματα και φαινόμενα, μέσα από μυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια των μακρινών μας αδερφών, επιδιώκοντας έναν διάλογο, για να ισορροπούν τα μέσα με όσα καθορίζονται από τα έξω…

Η δεύτερη, από δύο παραστάσεις προφορικής αφήγησης (storytelling) με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και πρωτότυπο σχολιαστικό στίχο.

Σάββατο 28 Μαΐου

«Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ», Balkans Beyond Borders

11:00 – 14:00 Φωτογραφικός μαραθώνιος «Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ»

(Θα έχει προηγηθεί επικοινωνιακή ενέργεια με ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή κατοίκων και μη της Κυψέλης, ηλικίας από 16 ετών και άνω που θέλουν να ανακαλύψουν την Κυψέλη και τις μυστικές γωνιές της και αλήθειες της. 20 -30 συμμετοχές)

10:30 Εγγραφή συμμετεχόντων σε ορισμένο σημείο στην Κυψέλη.

11:00 – 14:00 Σε αυτές τις 3 ώρες οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν την περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε 3 κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια.

14:00 Εκτύπωση των φωτογραφιών – παράδοση στη διοργάνωση

17:00 – 19:00 Στήσιμο της έκθεσης

Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου

Κυριακή 29 Μαΐου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας.

Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χώρος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ώρα έναρξης 10:00

Ώρα λήξης 18:00

Performance δρόμου: «Ο δείπνος των Κυψελών», Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι,

Το θεατρικό έργο «Ο Δείπνος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «γράφτηκε για να παίζεται —χωρίς σκηνικά και ενδυμασίες εποχής— σε μορφή πρόβας. Ωστόσο το τραπέζι πρέπει να είναι στρωμένο όπως σε μια παράσταση».

Στον Δείπνο του Ι. Καμπανέλλη γίνεται μια συνάντηση ηρώων του κύκλου των Ατρειδών με ήρωες του πάνω και του κάτω κόσμου. Καλεσμένοι είναι η Κλυταιμνήστρα, ο Αίγισθος, ο Αγαμέμνονας, η Κασσάνδρα, ο Ορέστης, η Ιφιγένεια, η Ηλέκτρα και ο σύζυγός της.

Στην performance «Ο δείπνος των Κυψελών» η έμπνευση πηγάζει από το ετερόκλητο της συνάντησης που συμβαίνει στον «Δείπνο» του Καμπανέλλη, κάτι ανάλογο δηλαδή με όσα συμβαίνουν και στην κοινωνία μας. Για τον λόγο αυτό αναπτύσσεται μια σκηνική δράση με ήρωες από έργα του Καμπανέλλη σε συνδυασμό με την σκηνική ανάγνωση ποιημάτων από ποιητές που έζησαν στην Κυψέλη, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να συνυπάρξουν σε έναν κοινό τόπο.

Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino

Ώρα : η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα , 17:00 – 21:00

* Οι πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος «Πολιτισμός στις Γειτονιές» διοργανώνονται στο πλαίσιο του Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον κλάδο του πολιτισμού.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Έχασε την ακοή από το ένα αυτί ο τραυματίας φοιτητής

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον τραυματία φοιτητή που δέχτηκε κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στο ΑΠΘ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση των γιατρών του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται, ο 21χρονος από την έκρηξη που έγινε δίπλα του, έχασε την ακοή από το ένα αυτί.

Πλέον το ιατρικό προσωπικό περιμένει να δει αν αυτό ο τραυματισμός θα είναι μόνιμος ή αν θα περάσει με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα του έγιναν ράμματα στο κεφάλι, ενώ του έχουν σπάσει και κάποια δόντια.

Στις 7 το απόγευμα οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο καταγγελίας της αστυνομικής βίας στο πανεπιστήμιο ενώ η ΚΝΕ κάνει λόγο για εν εξελίξει κρατικό σχέδιο επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας και «συντεταγμένο σχέδιο καταστολής» το οποίο όπως τονίζει «δεν θα περάσει».

Διαβάστε επίσης Φίλης για ΑΠΘ: Η αστυνομική βία κλιμακώνεται επικίνδυνα – Όχι αίμα στα πανεπιστήμια

Διαβάστε επίσης ΝΔ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ανομία – Ομάδα φοιτητών επιτέθηκε στην αστυνομία

//platform.twitter.com/widgets.jshttps://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Στο εξωτερικό ο 6χρονος που απήχθη από την Κηφισιά

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Επίσημη ανακοίνωση για την υπόθεση της αρπαγής ανηλίκου από την Κηφισιά εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι από το πρωί της Τετάρτης το παιδί είχε περάσει τα σύνορα της χώρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Βραδινές ώρες της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς ημεδαπή και κατήγγειλε ότι, όπως ενημερώθηκε τηλεφωνικά από συγγενικό της πρόσωπο, λίγο νωρίτερα άγνωστος άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, μετέβη στην οικία τους, άρπαξε τον ανήλικο γιο της, τον επιβίβασε σε όχημα που ήταν σταθμευμένο εξωτερικά αυτής και αποχώρησαν.

Το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς, που επιλήφθηκε προανακριτικά της υπόθεσης, πραγματοποίησε άμεσα τις προβλεπόμενες ενέργειες και στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, προέβη στην ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού «Amber Alert Hellas», προς αναζήτηση του αγνοούμενου ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ανωτέρω ανήλικος φέρεται πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022, συνοδευόμενος από δύο άνδρες αλλοδαπούς, να αποχώρησε αεροπορικώς με προορισμό ευρωπαϊκή χώρα (intra Schengen).

Σημειώνεται ότι, από την Ελληνική Αστυνομία, αναπτύχθηκε διεθνής συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές Αρχές για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, από την οποία παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Με άλλο όνομα ταξίδεψε ο Ράινερ για τη Νορβηγία

Στο Όσλο της Νορβηγίας φαίνεται ότι βρίσκεται ο μικρός Ράινερ με τον πατέρα του, ο οποίος απήχθη από την Κηφισιά, όπου διέμενε με την μητέρα του.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ επικεντρώθηκε από την πρώτη στιγμή στο σενάριο της γονεϊκής αρπαγής, κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται σήμερα, καθώς ο 6χρονος φέρεται να έχει γυρίσει πίσω στον πατέρα του, στη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, ο νορβηγικής καταγωγής πατέρας του 6χρονου έστειλε e-mail στη δικηγόρο που τον εκπροσωπούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε πως ο Ράινερ είναι μαζί του στη Νορβηγία και είναι καλά στην υγεία του.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο , ο ανήλικος ταξίδεψε για την Νορβηγία, με την πτήση των 6:20 το πρωί της Τετάρτης από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προς Κοπεγχάγη.

Ωστόσο, στη λίστα των επιβατών που ερεύνησαν οι αστυνομικές αρχές δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Ράινερ Τζέισον Πέτερσεν, καθώς το παιδί ταξίδεψε με το όνομα «Σβερινικολάι Γκούντμπρατσον». Να σημειωθεί ότι επειδή η πτήση είναι εντός Σένγκεν, δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στα ταξιδιωτικά έγγραφα από την αστυνομία, αλλά από τις αεροπορικές εταιρείες.

Έτσι, αυτό που ερευνάται είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποίησε ο πατέρας για να πετάξει μαζί με το γιο του, στην αρχή προς την Κοπεγχάγη και στη συνέχεια στη Νορβηγία.

Το διαβατήριο που έχει στην κατοχή της η μητέρα του 6χρονου αγοριού και παραμένει στο σπίτι στην Κηφισιά, από όπου άρπαξε ο πατέρας τον ανήλικο, είχε εκδοθεί από τις νορβηγικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου του 2019 και είχε λήξει στις 4 Οκτωβρίου του 2021.

«Το αγόρι χάρηκε πάρα πολύ όταν επανενώθηκε με τον πατέρα του»

Ο δικηγόρος του πατέρα του 6χρονου Ράινερ, μίλησε στην εκπομπή Live News και ανέφερε στο γεγονός ότι έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος της μητέρας και σε περίπτωση που φύγει από την Ελλάδα το πιθανότερο είναι να συλληφθεί.

«Ο πατέρας προσπάθησε να πάρει πίσω στη Νορβηγία το παιδί μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης, η εκδίκαση όμως είχε καθυστερήσει και γι’ αυτό αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα για την κηδεμονία του παιδιού, γι’ αυτό τον πήρε και τον έφερε πίσω μόνος του», ανέφερε ο δικηγόρος.

«Το αγόρι χάρηκε πάρα πολύ όταν επανενώθηκε με τον πατέρα του και είπε “μπαμπά, ήρθες να με πάρεις σπίτι;” και ο πατέρας είπε “ναι, αυτό θα κάνω αγόρι μου”».

Ο δικηγόρος του πατέρα του μικρού Ράινερ τόνισε πως ο 6χρονος θα εξεταστεί από γιατρούς, καθώς ο πατέρας φοβάται ότι το παιδί δεν τρεφόταν καλά όσο έμενε στην Ελλάδα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
VIDEO30 δευτερόλεπτα ago

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΕΠ

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Έχασε την ακοή από το ένα αυτί ο τραυματίας φοιτητής

ΚΟΣΜΟΣ11 λεπτά ago

Οι Ρώσοι αλλάζουν το DNA της Μαριούπολης – Οι μαθητές θα διδάσκονται τη ρωσική ιστορία και γλώσσα

VIDEO20 λεπτά ago

ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΑΝΗΣ: «ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ»

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά ago

ΕΛ.ΑΣ.: Στο εξωτερικό ο 6χρονος που απήχθη από την Κηφισιά

ΚΟΣΜΟΣ30 λεπτά ago

Λαβρόφ: Κατηγορεί τον Ζελένσκι για αδιαλλαξία που υποστηρίζει η Δύση επειδή τη βολεύει

VIDEO39 λεπτά ago

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Τον μουσικό του κόσμου τιμά ο Δήμος Βόλου

ΕΛΛΑΔΑ41 λεπτά ago

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή για μπόρες και χαλάζι

OIKONOMIA48 λεπτά ago

Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ – Υπάρχει σχέδιο;

ΚΟΣΜΟΣ49 λεπτά ago

Ουκρανία: Πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Θλίψη για τον θάνατο 58χρονο Βολιώτη

ηλικιωμένος
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Βόλος: Ηλικιωμένος κατέρρευσε στη μέση του δρόμου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Δημοφιλή