Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Δήμος Σοφάδων διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του αγρότη

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τη μνήμη του αγρότη – αγωνιστή Χρήστου Σάλτα – πρώτο θύμα των γεγονότων της Θεσσαλικής εξέγερσης των Κολίγων του 1910-  τίμησε ο Δήμος Σοφάδων σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3/4 στο χώρο της πλατείας Ανωγείου, όπου δεσπόζει η προτομή του αγωνιστή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αρχικά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων.


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφάδων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ανωγείου Νικόλαος Μάγγος, ο πρόεδρος της Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας κ. Μ. Στεργιόπουλος, εκπρόσωπος της βουλευτή Ασημίνας Σκόνδρα και κάτοικοι της κοινότητας.


Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Υπουργό κ. Τσιάρα, το βουλευτή κ. Κωτσό, το θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναγνωστόπουλο, το Διοικητή του Α.Τ Σοφάδων και εκ μέρους της οικογένειας του Χρήστου Σάλτα.


 

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας σημείωσε:


«Μορφή του αγώνα στην περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να απαλλαγεί από όλα αυτά που η τουρκοκρατία είχε φέρει στην ελληνική κοινωνία ήταν ο Χρήστος Σάλτας. Τιμούμε τη μνήμη του αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον τόπο μας προκειμένου να ζούμε σε μια χώρα με ελευθερία και δημοκρατία, με ίσες ευκαιρίες και πραγματικές δυνατότητες για όλους. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο στεκόμαστε με ευγνωμοσύνη -και πολύ περισσότερο με μεγάλο σεβασμό- στη μνήμη ενός ανθρώπου που ξεκινά από ένα ταπεινό χωριό της Καρδίτσας και καταφέρνει να δείξει με τον αγώνα του ότι η κοινωνία πρέπει να είναι διαφορετική, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τουλάχιστον έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα να τιμούμε τους ανθρώπους που πρέπει και να δίνουμε την αξία που πρέπει σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα.  Στη μνήμη, στην καρδιά, στη σκέψη και στην ιστορία ο Χρήστος Σάλτας ήταν και θα παραμείνει αθάνατος.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Κωτσός τόνισε:


«Τιμούμε τη μνήμη ενός ξεχωριστού τέκνου της περιοχής μας, του Χρήστου Σάλτα. Βρισκόμαστε πολλές φορές ενώπιον της ιστορίας και του εαυτού μας. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδεικνύονται οι προσωπικότητες, εκείνοι που χαράζουν και διαμορφώνουν το ρου της πραγματικότητας. Αυτό έκανε ο συμπολίτης μας Χρήστος Σαλταγιάννης ή Σάλτας όταν σε μια περίοδο η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί προερχόμενη από 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκεί, οι άνθρωποι του μόχθου, της γης και της παραγωγής αναζητούσαν τη δική τους ταυτότητα και πορεία. Εκεί λοιπόν υπήρξαν προσωπικότητες όπως ο Χρήστος Σάλτας, που έδωσαν τον παλμό, διαμόρφωσαν την πραγματικότητα και κυρίως βοήθησαν τους ανθρώπους μας να σταθούν αξιοπρεπώς στον τόπο μας. Τα μηνύματα που  μας δίνει ο Χρήστος Σάλτας είναι επίκαιρα και σήμερα, όπου βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, που συντελούνται γεωπολιτικές αλλαγές και μας επηρεάζουν πάρα πολύ. Αν μη τι άλλο και σήμερα χρειαζόμαστε μπροστάρηδες που θα είναι φωτεινοί σηματοδότες και θα μας δείχνουν το δρόμο για το αύριο. Γι αυτό είναι φωτεινή η προσωπικότητα του Χρήστου Σάλτα και σηματοδοτεί και τη δική μας πορεία. Αθάνατος.»

Ακολούθως αναγνώσθηκε το μήνυμα που απέστειλε η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και σύντομο ιστορικό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων κ. Ιωάννης Σταμούλης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, στις 15 Αυγούστου 1909 γίνεται το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί και ο Γεωργικός Σύνδεσμος εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία διοργανώνει στις 16 Σεπτεμβρίου 1909 το πρώτο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα με αίτημα την απαλλοτρίωση.

Στις 20 Ιανουαρίου 1910 διοργανώνεται νέο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα και τα μέλη του Συνδέσμου δραστηριοποιούνται για την οργάνωση πανθεσσαλικής εκδήλωσης.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1910 η Πανθεσσαλική Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα και αφού ανέπτυξε το θέμα στον Πρωθυπουργό, κατήρτισε Νομοσχέδιο απαλλοτρίωσης το οποίο παρά την αξίωση του Στρατιωτικού Συνδέσμου δεν έγινε αποδεκτό από τον Στέφανο Δραγούμη.

Μετά την αρνητική στάση του Πρωθυπουργού η Πανθεσσαλική Επιτροπή με την υπόδειξη και μελών του Στρατιωτικού Συνδέσμου αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 27 Φεβρουαρίου 1910.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1910, έγινε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος ορμητικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Καρδίτσα. Αγρότες από όλα τα χωριά, διαδήλωσαν με σθένος ζητώντας την κατάργηση των τσιφλικιών και την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης. Αρχισαν οι ομιλίες, οι φωνές, οι διαμαρτυρίες, τα συνθήματα.

Εκείνη την ώρα -έφτασε μια είδηση που συντάραξε το πλήθος. Οι κολίγοι στο σταθμό πυροβόλησαν σταμάτησαν και κατέλαβαν το τρένο που έρχονταν. Οι αγρότες ανακινήθηκαν και κατευθύνθηκαν προς το σταθμό. Αντίθετα κινήθηκε το ιππικό για να τους σταματήσει.

Κάπου μέσα στο πλήθος βρέθηκε κι ο Χρήστος, παράλληλα στο δρόμο της γραμμής για τους στρατώνες. Έπεσε επάνω του με δύναμη, το άλογο ενός έφιππου χωροφύλακα. Ο Χρήστος Σάλτας ήταν νεκρός. Σε λίγο μαθεύτηκε πως ένας κολίγος σκοτώθηκε.

Την επόμενη μέρα, πάνω σε κάρο, η σορός του μεταφέρθηκε στο χωριό, όπου και ετάφη.

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της εκδήλωσης οι γυναίκες του χωριού διένειμαν στους παρευρισκόμενους  σπιτικές πίτες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τα κρούσματα σε Τρίκαλα και την υπόλοιπη χώρα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Μόλις 10 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ για την περιοχή των Τρικάλων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.190. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.442.963 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 375 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 134.546 (3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.784 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 134 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 91.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (47.01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 71 (52.99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.679 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 85 (ημερήσια μεταβολή -10.53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 85 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Λάρισας με… γεμάτες τις καφετερίες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Τις… παραλίες φαίνεται ότι επέλεξαν σήμερα οι Λαρισαίοι, καθώς η κίνηση στην αγορά της πόλης το μεσημέρι του Σαββάτου να είναι σχετικά υποτονική, με την ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή να αποτελούν ισχυρό σύμμαχο για τα παράλια του νομού και όχι για τα εμπορικά καταστήματα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι καφετέριες της πόλης είναι σχετικά γεμάτες με τους Λαρισαίους να απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους καφεδάκι εν μέσω του μίνι καύσωνα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του onlarissa.gr:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Αδιανόητο ρεκόρ στη Λεωφόρο Κηφισού: 1 ώρα για απόσταση… 5 χλμ

ΕΛΛΑΔΑ34 λεπτά ago

Πάρτι αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ – Δέκα προσαγωγές

ΚΟΣΜΟΣ42 λεπτά ago

Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια βάση drone σε άγνωστη τοποθεσία

ΕΛΛΑΔΑ53 λεπτά ago

Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Κυριακή

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή στην Αττική

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Πανεπιστήμια: Το δύσκολο μέτωπο για την κυβέρνηση – Επί ποδός πολέμου οι φοιτητές

OIKONOMIA2 ώρες ago

Μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη, η μάχη της Μαύρης Θάλασσας

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Περσικός Κόλπος: Θρίλερ δίχως τέλος με τα ελληνικά τάνκερ – Αγωνία για το πλήρωμα

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Παράνομο γηροκομείο στις Σέρρες: Γιατροί και γραφεία τελετών συγκάλυπταν τους θανάτους ηλικιωμένων

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Κρήτη: Ολοκληρώνεται η χορήγηση προκαταβολής στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις – Συνολικά, 415.000 ευρώ σε 142 δικαιούχους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ12 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ8 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή