Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο ελληνισμός στην «καρδιά» της Αυστραλίας – Πανηγύρι με χορούς και τραγούδια μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων

FotoJet 5.jpg

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, στην παράκτια τοποθεσία Carss Bush Park στο Σίδνεϊ, η ετήσια τελετή Καθαγιασμού των υδάτων και καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, με τη συμμετοχή όλων των ελληνορθοδόξων Ενοριών και Κοινοτήτων της πρωτεύουσας της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

Στην τελετή προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος ευλόγησε τα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού, παρουσία χιλιάδων ομογενών και πλειάδας εκπροσώπων των ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, και της αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας.

Τον σταυρό έπιασε ο νεαρός Μιχαήλ Σολιδάκης

Δεκάδες πιστοί βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του Ποιμενάρχου τους. Τον Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Μιχαήλ Σολιδάκης, από την Ενορία – Κοινότητα Αναστάσεως του Χριστού Kogarah.

Ακολούθησε το Ελληνικό Πανηγύρι των Θεοφανίων

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ακολούθησε το Ελληνικό Πανηγύρι των Θεοφανίων, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και περιελάμβανε πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος καλωσόρισε όλους σε μια εκδήλωση που, όπως τόνισε, αποτελεί «καθρέφτη» της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της ορθόδοξης πίστης και των άρρηκτων δεσμών ενότητας της ελληνικής Ομογένειας.

Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και ελληνικά εδέσματα το πανηγύρι της Ομογένειας

Αναφερόμενος εισαγωγικά στη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων και στην τελετή Καθαγιασμού των υδάτων που προηγήθηκε, ο Σεβασμίωτατος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Με τη φανέρωσή του, ο Χριστός ευλόγησε όχι μόνο τα ύδατα, αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Όλη τη δημιουργία. Ολόκληρο το σύμπαν. Ως εκ τούτου, ως συνέχεια της βαρυσήμαντης τελετής του καθαγιασμού των υδάτων, το Πανηγύρι αυτό δεν έχει μόνο χαρακτήρα εορτασμού της ελληνικής μας ταυτότητας, αλλά συνιστά και μια απόδειξη της διαρκούς δύναμης της ορθόδοξης πίστης μας, η οποία είναι το «κλειδί» για την αντοχή μας και κίνητρο για την αφοσίωσή μας στη διατήρηση των πατροπαράδοτων αξιών που μας στήριξαν για γενιές και γενιές. Πολύ απλά, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο έχουμε χτίσει τις ζωές μας».

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική μνεία στην ουσιαστική ένταξη της ελληνικής Ομογένειας στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός πολιτισμός, η ορθόδοξη πίστη και οι ελληνορθόδοξες παραδόσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του αυστραλιανού πολιτισμού.

Τέλος, τόνισε πως ο εορτασμός των Θεοφανίων, με την πάνδημη και συγκινητική συμμετοχή των ομογενών, δεν αποτελεί μια συγκυριακή σύναξη προσώπων, αλλά επιβεβαιώνει το διαρκές πνεύμα ενότητας που διακρίνει την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό στην καρδιά της Αυστραλίας. «Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν οριζόμαστε από τις προκλήσεις, αλλά από την ικανότητά μας να τις ξεπεράσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συντελεστές της διοργάνωσης, για την πολύμηνη και κοπιώδη εργασία τους, όπως επίσης τους χορηγούς, ευεργέτες και δωρητές, για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία του Ελληνικού Πανηγυριού των Θεοφανίων. Ευχαρίστησε, επίσης, για τη συμμετοχή τους όλους τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων ήταν: οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, o Υπουργός Πολυπολιτισμικότητας της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Steve Kamper, η Υπουργός Εργασιακών Σχέσεων και Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία NNO κ. Σοφία Κώτση, η Αναπληρώτρια Αρχηγός της Αντιπολίτευσης στη ΝΝΟ και σκιώδης Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Νότιας Ακτής & Illawarra κ. Natalie Ward, ο Δήμαρχος του Δήμου Georges River κ. Sam Elmir και η Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ κ. Νία Καρτέρη.

Φωτογραφίες: Greek City Times

Περισσότερα Εδω

Comments
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement Ontopoulos
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή