Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν επαναπροσεγγίζει τη Σαουδική Αραβία

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Για μεγάλο διάστημα οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία δεν ήταν οι καλύτερες. Αυτό δεν είχε να κάνει τόσο με την υπόθεση Κασόγκι – αυτή μάλλον συγκεφαλαίωσε ένα ρήγμα που ήδη υπήρχε – όσο με διαφορετικούς προσανατολισμούς σε κρίσιμα ζητήματα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν και το AKP εκπροσωπούν μια εκδοχή «πολιτικού Ισλάμ» που κυρίως αναφέρεται σε ένα ιστορικό πολιτικό ρεύμα, αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αυτό έχει έγινε ιδιαίτερα έντονο στην περίοδο της Αραβικής Άνοιξης. Τότε, η Τουρκία, που στήριξε στην κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και εξαρχής συνεργάστηκε με αντίστοιχες ισλαμικές ομάδες στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, είχε επενδύσει στο ότι η μεγάλα αναταραχή στις αραβικές κοινωνίες θα ενίσχυε τη θέση αυτού του πολιτικού ρεύματος και κατ’ επέκταση θα διευκόλυνε την διεύρυνση και της επιρροής της Τουρκίας στον ευρύτερο αραβικό κόσμο και τον μετασχηματισμό της σε περιφερειακή δύναμη. Παράλληλα, στον Περσικό Κόλπο της έδινε τη δυνατότητα για καλές σχέσεις με το Κατάρ, χώρα που κατά καιρούς στήριξε την τουρκική κυβέρνηση.

Αυτό εκ των πραγμάτων έφερνε την Τουρκία σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ κατεξοχήν έβλεπε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως τον μεγάλο πολιτικό εχθρό στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, ως τον μεγάλο αντίπαλο της ιδιαίτερα συντηρητικής εκδοχής σουνιτικού Ισλάμ που προβάλλει και υποστηρίζει συστηματικά.

Αυτό εξηγεί και γιατί Τουρκία και Σαουδική Αραβία βρέθηκαν να στηρίζουν αντίπαλες ουσιαστικά οργανώσεις στη Συρία αλλά και αντίπαλες παρατάξεις στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.

Η σημασία της υπόθεσης Κασόγκι

Σε αυτό το φόντο είναι που πρέπει να γίνει κατανοητή και η υπόθεση Κασόγκι. Η δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας σε τουρκικό έδαφος, έκανε τον Ερντογάν να αποδώσει την ευθύνη στη σαουδική κυβέρνηση και δη «στο ανώτατο επιπεδο», αν και είχε αποφύγει να κατηγορήσει τον ηγέτη της χώρας Βασιλιά Σαλμάν, παρότι εμμέσως είχε υποδείξει τον Πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζαλμάν.

Άλλωστε, ήταν κυρίως οι διαρροές από τις Τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και των ανατριχιαστικών λεπτομερειών για το πώς κατακρεουργήθηκε το σώμα του Κασόγκι, που δημιούργησαν τόσο θόρυβο για την υπόθεση και προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του Βασιλείου.

Όλα αυτά παρέπεμπαν σε μια τροχιά βαθιού ρήγματος ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ριάντ, σε μια εποχή που ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι η διεκδίκηση αυτόνομου ρόλου περιφερειακής δύναμης από την Τουρκία την οδηγούσε σε μια τροχιά απομάκρυνσης από τη Δύση.

Η στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Όμως, σε πείσμα όσων υποστήριξαν ότι η Τουρκία είχε επιλέξει μια αντιδυτική πορεία και μια «ευρασιανική οπτική», εδώ και κάποιο καιρό ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια αναπροσαρμογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Αφετηρία ήταν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Η προοπτική ενός ενοίκου στον Λευκό Οίκο με τον οποίο ο Ερντογάν δεν θα απολαμβάνει τη σχέση που είχε π.χ. με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενός ενοίκου που στο παρελθόν είχε μιλήσει μάλλον επικριτικά για τον Τούρκο πρόεδρο, πυροδότησε μια προσπάθεια «διόρθωσης» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε μια πιο «φιλοδυτική» κατεύθυνση.

Αυτό, εκτός όλων των άλλων, αποτυπώθηκε και σε μια προσπάθεια αποκατάστασης καλών σχέσεων και με όσες χώρες της ευρύτερης περιοχής έχουν καλή σχέση με την ΗΠΑ.

Είχαμε έτσι την αναβάθμιση ξανά των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ αλλά και τα βήματα που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία για να αποκτήσει ξανά καλές σχέσεις και με την Αίγυπτο.

Η συγκυρία του πολέμου στην  Ουκρανία φαίνεται ότι επίσης έχει επιταχύνει αυτή την προσπάθεια, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει ένα επίπεδο σχέσεων με τη Ρωσία.

Η σημασία της επαναπροσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία

Όλα αυτά αποδίδουν τη μεγάλη συμβολική αξία που είχε η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Τζέντα, πριν τις προσευχές του Τούρκου προέδρου στη Μέκκα. Ουσιαστικά, η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον ντε φάκτο ηγέτη του Βασιλείου, σηματοδοτεί την προσπάθεια για μια νέα και αναβαθμισμένη συνεργασία.

Άλλωστε, είχε προηγηθεί μια κρίσιμη εξέλιξη που ήταν ότι ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης σταμάτησε τη δίκη των 26 Σαουδαράβων που δικάζονταν ερήμην για τη δολοφονία Κασόγκι. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας που στο μεταξύ έχει καταδικάσει κάποιους από τους υπόπτους, απαλλάσσοντας όμως έναν υψηλόβαθμο βοηθό του Πρίγκιπα Μοχάμεντ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών, που και οι δυο τους ήταν κατηγορούμενοι για τη δολοφονία.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι ότι η Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να χαλαρώνει το άτυπο εμπάργκο που είχε επιβάλει στις τουρκικές εξαγωγές, μετά την υπόθεση Κασόγκι και το οποίο αποτελούσε ένα πλήγμα στους Τούρκους εξαγωγείς.

Ο υπολογισμός του Ερντογάν σε σχέση με την επαναπροσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία είναι διπλός. Από τη μια, θα βοηθήσει την Τουρκία να αποφύγει την απομόνωση και άρα θα συμβάλλει στην κατοχύρωσή της ως ενός αναγκαίου συνομιλητή σε μια ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη, η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ιδιαίτερα στις επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία, επενδύσεις που θα βοηθήσουν να αντισταθμίσει το διευρυνόμενο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει τη τουρκική οικονομία στη συγκυρία του πολέμου, της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού, προβλήματα που εκφράστηκαν και στη μεγάλη υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας. Με τις εκλογές να πλησιάζουν  ο Ερντογάν χρειάζεται κάθε βοήθεια για να δείξει ότι η οικονομία πάει καλύτερα.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Η απάντησή μας στην απόφαση της Φινλανδίας θα είναι «έκπληξη»

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η απάντηση της Μόσχας στην απόφαση του Ελσίνκι να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ θα είναι «έκπληξη» και θα αποφασιστεί πρωτίστως από τον στρατό, αφού ληφθεί υπόψη το σύνολο των παραγόντων για την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Τετάρτη.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η απάντηση περί «έκπληξης», δόθηκε σε Φινλανδό δημοσιογράφο σχετικά με τα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα και το χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζει να λάβει η Ρωσία εναντίον του Ελσίνκι λόγω της αίτησής για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή [η ερώτηση] απευθύνεται στο υπουργείο Άμυνας. Οι κινήσεις μας θα αποφασιστούν αφού ληφθεί υπόψη όλο το σύνολο των παραγόντων και των λεπτομερειών που θα ακολουθήσουν την ενταξιακή διαδικασία. Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους, θα ληφθεί απόφαση, αλλά τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχει ο στρατός», τόνισε η Ζαχάροβα.

Για «σοβαρό λάθος» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που «δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».

Οι φόβοι της Φινλανδίας

Την ίδια στιγμή στη Φινλανδία αυξάνονται οι φόβοι για διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής.

Η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός. Σημείωσε ακόμα ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο. Από την πλευρά της, η Gazprom δεν έχει σχολιάσει ακόμα το ζήτημα.

Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν και επίσημα το πρωί της Τετάρτης αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά για «μια ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», διαβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η στάση των ΗΠΑ και οι αντιρρήσεις της Άγκυρας

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που θα δεχτεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει εξάλλου ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».

Ωστόσο η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της Άγκυρας, που στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών άσκησε βέτο. Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ανοίγει επίσης τον δρόμο για πολυήμερη εντατική διπλωματία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα, επισημαίνουν οι Financial Times.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας σαφώς τις κουρδικές οργανώσεις και το PKK.

O Τούρκος ΥΠΕΞ  είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ουάσινγκτον ανοίγει εκ νέου την πρεσβεία της στο Κίεβο

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Έπειτα από τρεις μήνες, η αμερικανική διπλωματία επιστρέφει στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική σημαία υψώθηκε ξανά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, η οποία επαναλειτουργεί από σήμερα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία παρέμεινε κλειστή για τρεις μήνες, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αρχίζουμε επίσημα την επαναλειτουργία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Λάνγκενκαμπ στο Reuters, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες που εργάζονταν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα επαναλειτούργησε η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και το γενικό προξενείο στην Οδησσό.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ληστεία
ΜΑΓΝΗΣΙΑ10 ώρες ago

Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

65χρονος που ζούσε στη Σκιάθο ο νεκρός που βρέθηκε να επιπλέει στην ακτή του Ξενία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Αυξήσεις “φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -Βόλος – Σποράδες: Εισιτήρια από χρυσάφι

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Ο Γκουσγκούνης και η θρυλική ατάκα «μέριασε γέρο να διαβώ» στην ταινία «Sex… 13 μποφόρ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Στοίχημα: Χωρίς ρίσκο στον αγγλικό τελικό

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο καράβι SPORADES STAR

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στη Σκιάθο πέθανε 42χρονος από ανακοπή καρδιάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

‘Βόμβα’: Μπαίνει στο Survivor ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Ντάνος)

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Έβρισαν και χτύπησαν αστυνομικό στην Σκιαθο

COVER STORY6 ημέρες ago

Κατακύρωση στη κοινοπραξία Αστικού Υπεραστικού ΚΤΕΛ και Αθ.Σανίδα για τις συγκοινωνίες Σκιαθου

Δημοφιλή