Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος της Α΄ Θεσσαλονίκης για τα κομματικά επιτελεία

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Στο συλλογικό ασυνείδητο είναι καταγεγραμμένη σαν γαλάζιο προπύργιο – σαν μια από εκείνες τις περιοχές, δηλαδή, που ό,τι και να συμβεί στην υπόλοιπη επικράτεια σε μια εθνική αναμέτρηση αυτή θα βαφτεί με το νεοδημοκρατικό χρώμα. Κι όμως, η Α’ Θεσσαλονίκης ίσως να μην είναι τόσο πιστή στη συντηρητική παράταξη όσο πιστεύουν όποιοι δεν εντρυφούν στα γκάλοπ και τα exit-polls.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οι δημοσκόποι λένε ότι τα χαρακτηριστικά της έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών, δύσκολα περιγράφονται πια ως τοπικά. Και το κυβερνών κόμμα δείχνει να πιστεύει ότι πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με το παρελθόν για να την κερδίσει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο γαλάζιος σχεδιασμός

Η τελευταία κάλπη στην οποία η ΝΔ έγραψε εκεί ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο που πήρε πανελλαδικά στήθηκε το μακρινό 2004. Τόσο πριν από τον Ιούλιο του 2019 όσο και μετά ο Πρωθυπουργός έχει ανέβει πολλές φορές στην πόλη του Θερμαϊκού προκειμένου να συσφίγξει τους δεσμούς του κόμματός του με το εκλογικό της σώμα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσεται κι η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται κατά τη διάρκεια των προεκλογικών ασκήσεων επί χάρτου – οι οποίες γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου – στην ανάδειξη των έργων που έχει παραδώσει ή προχωρήσει η κυβέρνηση στην πόλη.

Το μετρό, η νέα περιφερειακή οδός καθώς και η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού θα χρησιμοποιηθούν από τους κεντροδεξιούς ως απτές αποδείξεις της τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πηγές, στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητείται έντονα το αν θα κατέβει υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ή θα αποσυρθεί τελικά από την ενεργό πολιτική – όπως κατά καιρούς αφήνουν να διαρρεύσει άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Ενόψει της διπλής αναμέτρησης οποιοσδήποτε δύναται να συμβάλει στη νεοδημοκρατική συσπείρωση ή – ακόμη καλύτερα – στη διεύρυνση της γαλάζιας απήχησης φυσικά θεωρείται από το στρατηγείο του κόμματος απαραίτητος.

Το εκλογικό ακροατήριο

Το θέμα, βέβαια, με τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι πως στην πραγματικότητα τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν πληρούσε τις δημογραφικές και πολιτικές προϋποθέσεις του κομματικού κάστρου. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών το υπογραμμίζει, τη ΝΔ ψήφισε το 35,52% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 31,31%.

Κατά τα λεγόμενα ενός έμπειρου επαγγελματία των μετρήσεων της κοινής γνώμης, «η Α’ Θεσσαλονίκης δεν έχει σχέση με την Β’, η οποία έχει χαρακτηριστικά Κεντρικής Μακεδονίας». Εννοεί πως δεν ήταν ποτέ μια βαθιά συντηρητική περιφέρεια. Αντίθετα, είχε και έχει αστικά χαρακτηριστικά. Αυτά, μάλιστα ενισχύονται όσο περνούν τα χρόνια, «κάνοντάς την να μοιάζει περισσότερο με την Αθήνα».

«Το εκλογικό της ακροατήριο είναι ετερογενές, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα», εξηγεί η ίδια πηγή. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικοί αριστερόστροφοι πυρήνες εντός των γεωγραφικών της ορίων – εξού και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έχουν μετακινηθεί και πολλοί απ’ τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους της.

Οταν, πάντως, καλείται να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη, λέει με σιγουριά πως η ΝΔ θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο κόμμα εκεί. Παρ’ όλ’ αυτά, η διαφορά της με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ – συνεχίζει – δεν θα βρίσκεται στα επίπεδα που συνήθως καταγράφεται στη γειτονική Β’ – για την ιστορία, το 2019 στη Β’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ συγκέντρωσε 43,02% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,14%. Αλλά, από την άλλη, όποιος έκανε μια τέτοια υπόθεση εργασίας, μάλλον δεν έχει δουλέψει πολύ την Α’ Θεσσαλονίκης στην ανάλυσή του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 λεπτά ago

Ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής «Ζώνη Δουκίσσης Πλακεντίας – Πεύκο Πολίτη»

ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Νεκρός σε τροχαίο 30χρονος – «Καρφώθηκε« με τη μηχανή του σε φορτηγό

ΚΟΣΜΟΣ15 λεπτά ago

Λιβύη: Ολονύχτιες συγκρούσεις δύο ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα – Τραυματίστηκαν άμαχοι

LIFESTYLE21 λεπτά ago

Τιμωρούν γυναικολόγο που έκανε άμβλωση σε 10χρονο θύμα βιασμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

Συγχαρητήρια Σαρμά στον Ερντογάν για την επανεκλογή του

ΕΛΛΑΔΑ30 λεπτά ago

Βελτιώθηκε η υγεία της 39χρονης που τη δάγκωσε οχιά

LIFESTYLE39 λεπτά ago

Αυτό είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό στυλ παπουτσιών της βασίλισσας Λετίσια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ45 λεπτά ago

Αναγκαιότητα η διαδικασία διαπιστεύσεων για τους Δήμους

ΕΛΛΑΔΑ48 λεπτά ago

«Δεν γνωρίζαμε ότι έχει αλλεργία» – Τι λέει η μητέρα της 39χρονης που τη δάγκωσε οχιά

ΜΠΑΣΚΕΤ51 λεπτά ago

Ανακοίνωσε Κανσελιέρι η Στρασμπούρ – www.ertsports.gr

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή