ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κουτεντάκης, το λεφτόδενδρο και ο Πολάκης


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ για μια παρέμβαση του Κουτεντάκη
Ένα άρθρο στην «Αυγή», με υπογραφή του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προκάλεσε εσωτερικό αναβρασμό στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη να βγαίνει μπροστά και να απαντά στον κ. Κουτεντάκη. Τι λέει το άρθρο του κ. Κουτεντάκη; Ξεκαθαρίζει πρωτίστως ότι «πρέπει να τεθούν δημοσιονομικές προτεραιότητες», βάζοντας τέλος στο αφήγημα του λεφτόδεντρου και στην πλειοδοτική λογική του «λεφτά υπάρχουν». Ήταν αρκετό για να προκαλέσει την «οργή» του Παύλου Πολάκη κατά του «συντρόφου» του. Και να του απευθυνθεί «προειδοποιώντας» τον πως δεν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περιγράφει αυτός και κάποιοι «σύμβουλοι επενδύσεων τραπεζών….» (σ.σ. μάλλον θα εννοεί τον Δημ. Λιάκο που προσφάτως είχε κόντρα με τον Γ. Τσίπρα).

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μου λένε ότι ο κ. Πολάκης παρακολουθεί όλα τα άρθρα των «συντρόφων» και αναλόγως επεμβαίνει. Ο κ. Κουτεντάκης δεν είναι όμως κανένα τυχαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από τη στενή, στενότατη ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμβουλός του, στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, το Νο2 στο Γενικό Λογιστήριο (κάτω από τον κ. Χουλιαράκη). Και επιπλέον αριστερός και τεχνοκράτης, αγαπητός στους Σταθάκη, Δραγασάκη, Τσακαλώτο. Και κυρίως είναι οικονομολόγος, ενώ ο κ. Πολάκης είναι γιατρός!
Πηγή: Βηματοδότης
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ: Συνομιλία Ερντογάν – Μακρόν το μεσημέρι για το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απειλή αυτού του τελευταίου να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η συνδιάλεξη θα γίνει στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρίνισε πως ο κ. Μακρόν θα βρίσκεται στο φρούριο Μπρεγκανσόν, μια από τις κατοικίες των γάλλων αρχηγών του κράτους στην Κυανή Ακτή, όπου θα παραμείνει λίγες ημέρες, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία στη Γαλλία.
Οι απειλές της Τουρκίας
Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Η Τουρκία προκαλεί πρόβλημα στο NATO με την απειλή να εναντιωθεί στην επέκταση του, μετά την υποβολή αιτημάτων από τα δύο κράτη να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματά τους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υποστηρίζονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.
Η Φινλανδία ειδικά μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.
Παζάρι
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.
Οι όροι του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά ανταλλάγματα προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και την έκδοση στην Τουρκία συνολικά 40 ατόμων από τις δύο αυτές χώρες, 28 από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία.
Αυτοί που ζητά η Τουρκία να εκδοθούν, ανάμεσα σε άλλους, είναι μέλη του PKK και Γκιουλενιστές. Η Τουρκία, επίσης, ζήτησε να αρθούν όλες οι κυρώσεις των δύο χωρών προς την Άγκυρα.
Να τονίσουμε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν κατά τη συνάντησή του χθες με φινλανδούς και σουηδούς αξιωματιούχους, έριξε τα «πυρά» του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο σύμμαχοι να προχωρούν σε επίσημο ή ανεπίσημο εμπάργκο όπλων. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Τέλος, ο Καλίν ζήτησε χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει απάντηση από τις ηγεσίες των δύο χωρών και τόνισε ότι δεν βιάζεται για να άρει το βέτο της για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι μετά τις ακραίες προκλήσεις Ερντογάν: Η απάντηση της Αθήνας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
«Στριγμωγμένος» , νευρικός και απρόβλεπτος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ραγιπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα.
Μετά την ακραία ρητορική Ερντογάν , η Τουρκία έβγαλε ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο ενώ φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες, στέλνοντας τους προς τα σύνορα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί στο Αιγαίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η Αθήνα φαίνεται πως χάλασε τα σχέδια του Ερντογάν και κυρίως να έρθει πιο κοντά με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16.
Η θετική παρουσία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο αλλά και η απόφαση της Αθήνας για αγορά των F 35 , φαίνεται πως στριμώχνουν περαιτέρω τον Ερντογάν, κάνοντας τον όμως πιο απρόβλεπτο.
Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα
Η Αθήνα πάντως αντιδρά με ψυχραιμία στις ακραίες προκλήσεις στέλνοντας όμως παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα με αποδέκτη των τούρκο πρόεδρο μιλώντας χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός .
Τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.
Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα «διεθνοποιήσω» ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
«Κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά.
Ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει, ότι εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν πρόκειται να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος».
Τα δύο σενάρια για την επόμενη μέρα
Αυτό βέβαια που απασχολεί την Αθήνα, είναι μέχρι που προτίθεται να φτάσει ο Ερντογάν σε επίπεδο προκλήσεων το επόμενο διάστημα και αν θα επιδιώξει να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρεται στην τακτική Ερντογάν και στα δύο σενάρια για τις προκλήσεις του τούρκου προέδρου αλλά και την επόμενη ημέρα.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία πολιορκεί το Αιγαίο – Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι… θα αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν
Το πρώτο και καλό σενάριο, όπως αναφέρει, είναι ότι μίλησε το θυμικό του Ερντογάν. Και μάλιστα ενός Ερντογάν που αισθάνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να του “χαλάσει” τη δουλειά με τις ΗΠΑ, των οποίων τη στήριξη έχει ανάγκη για να αναταχθεί η τουρκική οικονομία και να βελτιωθούν για τον ίδιο οι προϋποθέσεις να νικήσει στις εκλογές. Ενόχληση που όπως λέει, στρέφεται και κατά των ΗΠΑ, κατά των οποίων όμως δεν μπορεί να επιτεθεί, για αυτό και στοχεύει την Ελλάδα. Επίσης έχει αξία να επισημανθεί ότι κλείνει ξανά το μάτι προς τη Ρωσία.
Το δεύτερο και κακό σενάριο, όπως σημειώνει σε άρθρο του (Liberal), είναι ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ερντογάν πρέπει να θρέψει και να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό, καθώς η οικονομία δεν βρίσκεται στη θέση να φέρει για τον ίδιο καλά νέα. Επειδή υπάρχει μια ομοθυμία στο τουρκικό πολιτικό σύστημα, είναι εύκολο για τον ίδιο να επιτίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο και να παίζει αυτό το χαρτί.
Σε αυτό το σενάριο, προσθέτει ο κ. Φίλης, ίσως ο Ερντογάν να μην μείνει μόνο σε κλιμάκωση της ρητορικής αλλά και να ψάξει μια πιο ριψοκίνδυνη κίνηση.
Σε αυτό το κακό σενάριο, προσθέτει, μπορεί να μην έχουμε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά να ζήσουμε ένα θερμό καλοκαίρι, με έξοδο σεισμογραφικού σκάφους σε διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα περιοχή ή αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Τροχαίο ατύχημα επί της Πολυμέρη τα ξημερώματα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Σοκ 41χρονος Πα-τέρας ασελγούσε στην 10χρονη κόρη του στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος