Connect with us

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στην πανήγυρη του Ευαγγελισμού στην Ν. Ιωνία του Βόλου

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

          Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την μεγίστη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, με επίκεντρο τον προσφυγικό ομώνυμο Ιερό Ναό της Νέας Ιωνίας. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συγχοροστατούντων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθος Κλήρου και ευσεβούς λαού.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

          Τον Σεβ. κ. Εμμανουήλ καλωσόρισε αδελφικώς στην Μητρόπολή μας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος, προσφωνώντας τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, αναφέρθηκε στην προσφυγική ιστορία της ενορίας, στην οποία, πλέον, διαμένουν απόγονοι των ξεριζωμένων από την Μικρασιατική γη προσφύγων προγόνων μας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

          Στην ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε για την ευγενική πρόσκληση και αναφέρθηκε, αρχικώς, στην ιστορική τοποθέτηση της εορτής του Ευαγγελισμού μέσα στον χρόνο. Αναφερόμενος στην θεολογική διάσταση της εορτής, παρατήρησε ότι «το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου δεν αφορούσε μόνο στην Παρθένο Μαρία, αλλά σε ολόκληρο το γένος των ανθρώπων. Έγινε Ευαγγέλιο της απολυτρώσεως, της αναστάσεως, της Καινής ζωής και η ανυπακοή του Αδάμ και της Εύας θεραπεύτηκε με την υπακοή της Παναγίας, η αμαρτία τους με την αγνότητά της και η διάθεσή τους να γνωρίζουν το καλό και το κακό, με την ενανθρώπιση του μόνου Αγίου». Ο επιφανής Ιεράρχης επεσήμανε, στην συνέχεια, ότι «όλοι οι αιώνες ανέμεναν την Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να γεννηθεί μαζί Της και η ελπίδα ότι η επιστροφή μας προς τον Θεό Πατέρα δεν θα μείνει αγέννητη… Ο Θεός ανοίγει τα σπλάχνα της φιλανθρωπίας Του και σμικρύνεται σωματικώς στα σπλάχνα της Παρθένου, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος, στο δικό Της πρόσωπο, να γίνεται πλατύτερος των ουρανών…». Ο κ. Εμμανουήλ παρατήρησε, ακολούθως ότι, «η σημερινή εορτή αποτελεί και ένα σωτηριώδες μήνυμα προς ένα κόσμο που, όσο προχωρά σε θεωρίες και έργα πολιτισμού, τόσο φαίνεται ότι υποτιμά, στην καθημερινότητα το πρόσωπο της γυναίκας… Προς αυτόν το πολιτισμένο κόσμο, που ανέχεται να πονά και να φονεύεται η γυναίκα από μια ανεκδιήγητη υποτίμηση του γυναικείου φύλου, το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ότι δεν υπάρχει ιερότερο πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία από την Παναγία… Κάθε βάναυση ενέργεια προς την γυναίκα είναι ένα αυθάδες ράπισμα προς τον Δημιουργό και κάθε ρητορική μίσους είναι μεγάλη αμαρτία και προσβολή του πολιτισμού μας…».

          Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι «ο Πατριάρχης του Γένους μας στέκεται όρθιος επί των επάλξεων της Εκκλησίας και της ιστορίας μας, μεταδίδοντας στην οικουμένη το «Χαίρε»». Μετέφερε, επίσης, «την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας προς το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως, τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου», όπως τόνισε, «να λάβω από εσάς τις ευχές της εγνωσμένης αγάπης και του σεβασμού του Δεσπότου σας προς την πηγή του Γένους μας». Κατέληξε δε ως εξής, απευθυνόμενος στον Κλήρο και τον λαό μας: «μένετε κοντά στην Εκκλησία, κάτω από την διδασκαλία του Επισκόπου σας, μένετε εντός της Εκκλησίας, τέκνα αφοσιωμένα, με υγιά πίστη και όχι ακρότητες, οι οποίες είναι επικίνδυνες».

          Ακολούθησε η αρτοκλασία στο προαύλιο του Ναού και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού πέριξ αυτού.

          Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντων του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον εκ Φαναρίου Ιεράρχη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που αισθανόμαστε καθώς ο εκ των κορυφαίων Ιεράρχης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ευρίσκεται ανάμεσά μας και προσφέρει την αναίμακτο θυσία, εδώ στο θεομητορικό αυτό δόμο της πόλεώς μας, τον οποίο ανήγειρε κυριολεκτικώς «ιδίαις χερσί» μέρος του ποιμνίου των εν τη Μικρά Ασία άλλοτε θαλερών επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου· ποίμνιο το οποίο, προ εκατονταετηρίδος όλης, «κρίμασι οίς οίδε ο Θεός», ξεριζώθηκε εκ των πανάρχαιων εστιών του και κατέφυγε εδώ, όπου ενσωματώθηκε στην τοπική μας Εκκλησία. Η Θεία Λειτουργία που τελείται σήμερον εδώ υπό του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος συνιστά απτή ευχαριστιακή κοινωνία μετά των ευσεβών προγόνων μας οι οποίοι ετελειώθησαν είτε μαρτυρικώς εκεί, είτε ειρηνικώς ενταύθα. Για το λόγο αυτό η παρουσία σας δεν αποτελεί μόνον αιτία χαράς και τιμής, αλλά και μεγίστης ευλογίας και βαθιάς συγκινήσεως, καθώς έρχεσθε στην Νέα Ιωνία του Βόλου από την Χαλκηδόνα της Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου, από την Κωνσταντινούπολη, από την κατ´ εξοχήν Πόλιν της Θεοτόκου και από το σεπτό Κέντρο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το αείφωτο Φανάρι».

Ο Σεβασμιώτατος θύμισε τους στενούς δεσμούς της ενορίας της Ευαγγελιστρίας με το Πατριαρχείο, καθώς, τον Σεπτέμβριο του 1990 υποδέχθηκε τον αοίδιμο Πατριάρχη Δημήτριο, ενώ σ’ αυτήν λειτούργησαν και οι μετέπειτα Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος (νυν Οικουμενικός Πατριάρχης και Ιωακείμ). Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσφυγική ιστορία της Ν. Ιωνίας, στην από πολλών ετών γνωριμία του με τον Σεβ. Χαλκηδόνος, ενώ εξήρε την συμβολή του στην προαγωγή των διορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων, στους οποίους ο Φαναριώτης Ιεράρχης κατέχει σημαίνουσα θέση, εκπροσωπώντας τον Σεπτό Οικουμενικό Θρόνο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον κ. Εμμανουήλ την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία ταπεινή εκ μέρους μας αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς σας στις διεκκλησιαστικές σχέσεις, ως επιφανούς Ιεράρχου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και συγκυρηναίου του μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου».

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. κ. Εμμανουήλ εξέφρασε την συγκίνησή του για την μεγάλη τιμητική, προς το πρόσωπό του, διάκριση, την πρόσκληση και την συλλειτουργία: «κάθε τέτοια τιμητική διάκριση διαβαίνει επί το πρωτότυπον, επί την ταπεινή διακονία μου στην Εκκλησία του Χριστού». Αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον Ποιμενάρχη μας και τόνισε ότι «ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος είναι ένας εκ των φίλων του βίου μου… η ευρύτητα του πνεύματός σας, η οξυδέρκεια, η διάκριση και η δεξιότητα, με την οποία, ως αύρα λεπτή, αποδεικνύετε την αγάπη σας προς το ανθρώπινο πρόσωπο είναι μερικά μόνο από τα χαρίσματα που περικοσμούν την πολύπλευρη προσωπικότητά σας». Τέλος, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της ενορίας, Αρχιμ. Αμφιλόχιο Μίλτο, με τον οποίο τον συνδέουν ισχυροί πνευματικοί δεσμοί από τα χρόνια της Αρχιερατείας του στο Παρίσι.

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 λεπτά ago

Αγρίνιο: Του επιτέθηκε με μαχαίρι μέσα σε καφετέρια – Στο νοσοκομείο 50χρονος

ΜΠΑΣΚΕΤ5 λεπτά ago

Επικεφαλής της Ακαδημίας του Προμηθέα ο Ντάγιος

LIFESTYLE11 λεπτά ago

Η Μπίλι Έιλις ξεσπά στα social media: «Είστε πραγματικά βλάκες»

ΕΛΛΑΔΑ17 λεπτά ago

Αλεξανδρούπολη: Αγριογούρονο έφτασε στην πύλη του νοσοκομείου (δείτε βίντεο)

LIFESTYLE26 λεπτά ago

Αυτά είναι τα sneakers που θα συμπληρώσουν τα σύνολα της νέας σεζόν

ΕΛΛΑΔΑ32 λεπτά ago

Καιρός: Προειδοποιήσεις για βροχές καταιγίδες σε τρεις περιοχές της χώρας

LIFESTYLE41 λεπτά ago

Οι συγκινητικές ευχές της Δούκισσας Νομικού στον αδερφό της που παντρεύτηκε

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Άγρια επίθεση 37χρονου στη μητέρα του – Την κλωτσούσε και της τραβούσε τα μαλλιά

LIFESTYLE56 λεπτά ago

Το αγαπημένο της τρικ για έντονες βλεφαρίδες έχει γίνει viral στο TikTok

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

«Με γεμίσατε αγάπη και στοργή»: Αποφοίτησε ο πρόσφυγας Σισσέ από τη Γουινέα

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή