Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης μετανοεί, ο Ιερώνυμος δίνει τόπο στην οργή, με τι αντάλλαγμα μένει να φανεί

Published

on

μητσ 620x350.jpg

Πρόσωπο

Εμπειρος άνθρωπος του χώρου των δημοσκοπήσεων μου έλεγε χθες αναφερόμενος στο έγκλημα των Τεμπών ότι «από την στιγμή που το θέμα απέκτησε πρόσωπο – δηλαδή την κυρία Μαρία Καρυστιάνου – ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πρόβλημα». Και θα τον συνοδεύει καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο – κι όχι μόνο φυσικά….

Περασμένα – ξεχασμένα;

Τελικώς με τα πολλά λειτούργησαν τα «κανάλια» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Μονής Πετράκη. Δεν γνωρίζω τι διαβεβαιώσεις δόθηκαν. Και τι υποσχέσεις – ιδιαίτερα αυτό! Αλλά φαίνεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος φημίζεται για την μεγαθυμία του, το … «έθαψε το τσεκούρι του πολέμου»! Ξέρετε, εκείνο που «κράδαινε» στη διάρκεια αλλά και μετά από την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ε, πέρασαν και περίπου δύο μήνες. Δεν το κρατάει και «μανιάτικο»….

Θα τον επισκεφθεί…

Και χάρηκαν πολύ εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι είπαν μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο τους να κάνουν κοινή εμφάνιση. Που; Σε μία κοινωνική δομή ηλικιωμένων, που ανήκει στην μητρόπολη Θηβών. Δηλαδή στην έδρα του κ. Ιερώνυμου! Σας θυμίζω ότι πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος ο κ. Ιερώνυμος ήταν Μητροπολίτης Θηβών – και σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες είχε να επιδείξει σημαντικό κοινωνικό έργο. «Κάτι» απ΄ αυτό θα δείξει στον κ. Μητσοτάκη. Και ο πρωθυπουργός θα το θαυμάσει. Και θα πει καλά λόγια για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Το ανέκδοτο

Οι τηλεοπτικές κάμερες παρούσες φυσικά, θα αποθανατίσουν την σκηνή αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο κορυφαίων παραγόντων. Κι όλα καλά! Θυμάστε κάτι «παρλαπίπες» που διέρρεαν, τότε στις πρώτες ημέρες της κρίσης, για διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους; Η ότι ο «μεγάλος» θα βάλει μπροστά το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου; Και διάφορα τέτοια ηρωικά; Εντάξει είπαν και μία κουβέντα πάνω στον θυμό τους οι άνθρωποι – του Μαξίμου εννοώ… – δεν είναι και «προς θάνατον». Προς Θεού. Αλλά δεν σας θυμίζει το ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι;

Σχεδιασμός

Κλείνοντας το «μέτωπο» με την κορυφή της Εκκλησίας – προσέξτε με την κορυφή, όχι με την βάση, εντάξει; – η Νέα Δημοκρατία «ανοίγει πανιά» για να «σαρώσει» όλη τη χώρα. Χθες μάλιστα σε σύσκεψη που έκανε υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη στην Πειραιώς, μοίρασε και ρόλους στους βασικούς υπουργούς. Ποιος θα περιοδεύσει σε ποια περιφέρεια.

Advertisement

Οι επιδόσεις θα βραβευτούν

Και φυσικά έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς ταυτόχρονα, οι τοπικοί βουλευτές. Καταγράφονται ποιος έτρεξε, πόσο και τι αποτέλεσμα έφερε. Διότι όπως ξέρετε μετά από τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει restart στην κυβέρνηση. Τουτέστιν ανασχηματισμό! Και ανάλογα με τις επιδόσεις που θα έχει υπόψη του, θα φανεί ποιος είναι «υπουργίσιμος» και ποιος όχι. Το δέλεαρ δεν είναι μικρό για δεκάδες βουλευτές, που κυκλοφορούν καταπτοημένοι ψυχολογικά στις περιοχές τους και εύχονται το αποτέλεσμα να μην τέτοιο που να επιτρέπει πανηγυρισμούς! Ναι, ναι υπάρχουν και τέτοιοι. Και δεν είναι λίγοι σας πληροφορώ. Και δεν αναφέρομαι στους πρώην πρωθυπουργούς κκ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Σε άλλους….

Αργούν

Τώρα, μόλις ανακοινώθηκε η «επιστράτευση» του κ. Φρέντι Μπελέρη υπήρξαν κάτι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου που έλεγαν πως θα κάνει και δήλωση στήριξης του ο κ. Σαμαράς. Διότι τον συμπαθεί, τον γνωρίζει από παλιά και διάφορα τέτοια. Εσεις είδατε καμία δήλωση; Ούτε εγώ! Και μην περιμένετε τίποτα σχετικό. Δεν πρόκειται να κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του. Υποθέτω ότι αντιστοίχως – ή περίπου αντιστοίχως – θα πράξουν και διάφοροι βουλευτές του κλίματος του. Για τον κ. Καραμανλή δεν γνωρίζω αν θα πράξει το εθιμοτυπικό. Δηλαδή μία δήλωση παραμονή των εκλογών. Όπως έκανε ο θείος του, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας….

Χαμηλά;

Πάντως ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι «σκληρό σπορ» με εκλογική περιφέρεια όλη την Ελλάδα! Και βλέπω και διάφορα προγνωστικά – υποθέτω ότι βασίζονται σε διάφορες μετρήσεις των υποψηφίων – όπου τον βλέπω εκλεγόμενο το κ. Μπελέρη, αλλά όχι στα ψηλά. Πλάκα θα έχει να μην εκλεγεί. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αλλά δεν είμαι και σίγουρη για τίποτα.

Ποιος;

Γιατί για να εκλεγούν οι κκ Γιώργος Αυτιάς και Μπελέρης, πρέπει δύο από την υπάρχουσα ομάδα ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να μην εκλεγούν. Και καλά ο ένας είναι ο κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος έχει αποχωρήσει. Ο άλλος ποιος θα είναι; Αν υποθέσουμε ότι θα επανεκλεγούν οι σημερινοί ευρωβουλευτές.

Δεν κλείνει

Εκτός από τις σχεδόν … «επινίκιες» διαρροές πως κλείνει η «στρόφιγγα» προς τα δεξιά μετά από τις δύο προαναφερόμενες … εμβληματικές φυσιογνωμίες, ρώτησα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Μου είπαν, λοιπόν, ότι προς το παρόν τουλάχιστον τα οφέλη είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Και το «ρήγμα» στον «σκληρό πυρήνα» των δεξιών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει κλείσει.

Advertisement

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

Γι΄ αυτό και στέλνουν τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη στη Δυτική Μακεδονία – είχε μία δυσάρεστη εμπειρία στο Αμύνταιο, αλλά δεν «μασάει» από αυτά, είναι «σκληρό καρύδι». Και τον υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη στην Πελοπόννησο να παίξει «man to man» με το σύστημα του κ. Σαμαρά. Τώρα τι μπορεί να πει στους «πνιγμένους» της Θεσσαλίας ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν το γνωρίζω. Οι άνθρωποι θέλουν τις αποζημιώσεις του από τις καταστροφές, τις οποίες δεν έχουν πάρει ακόμη και να … μεταφραστεί στα ελληνικά η μελέτη των Ολλανδών για να καταλάβουν τι τους επιφυλάσσει η δύσμοιρος μοίρα!

Απορίες

Εχω όμως δύο απορίες: Τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα γιατί τον έστειλαν στην Ηπειρο; Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε; Και τον υπουργό Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα γιατί τον έστειλαν στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη; Επειδή έλκει την πολιτική του καταγωγή από το «θερμοκήπιο» του καραμανλισμού; Η μήπως επειδή εκεί δουλεύει – βάσκανος μοίρα… – ο πρώην πρωθυπουργός και όλο και κάποια «κολιτιλίκια» από τα παλιά θα έχουν μείνει; Τι να σας πω; Όπως καταλαβαίνετε ο κύβος ερρίφθη. Και το αποτέλεσμα θα το δούμε το βράδυ της 9ης Ιουνίου….

Ο Φιλέας Φογκ

Κι ενώ στην Πειραιώς χθες σχεδίαζαν την «έφοδο» των υπουργών στις διάφορες περιοχές της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης συναγωνίζεται – σε πιο σύντομους χρόνους φυσικά – τον Φιλέα Φόγκ. Ισως του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στην παιδική του ηλικία «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν. Ετσι θα οργώνει το Αιγαίο επί δεκαήμερο. Και θα τους χαιρετίσει όλους! «Είναι ικανός να χαιρετήσει δια χειραψίας πέντε εκατομμύρια ψηφοφόρους» μου έλεγε άνθρωπος μου από την Κουμουνδούρου. Ελπίζω να μην το έχει βάλει προσωπικό στοίχημα, γιατί βλέπω το ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη να εισάγεται σε κέντρο αποκατάστασης – χτύπα ξύλο!

Αναγνωρισιμότητα

Αυτό πάντως που μου είπαν είναι πως οι κομματικοί μηχανισμοί ελάχιστα μπορούν να συνεισφέρουν στην πριμοδότηση των υποψηφίων του κόμματος. Υπάρχουν βέβαια και οι «δικοί μας άνθρωποι», αλλά είναι χαμηλά. Αυτό που μετράει είναι η αναγνωρισιμότητα. Γι΄ αυτό εδώ και καιρό – πολύ προ της προκήρυξης των εκλογών – βλέπω τον κ. Νικόλα Φαραντούρη να μην έχει αφήσει τηλεοπτικό πάνελ για πάνελ. Ηξερε τι έκανε. Υπάρχουν πάντως περί τα επτά – οκτώ ονόματα που συναγωνίζονται για τις τέσσερις (;) θέσεις, που φαίνεται ότι θα αποσπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή