Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο μυστηριώδης κόσμος των οπαδών του Πούτιν στο Facebook

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταδικαστεί ευρέως από την διεθνή κοινότητα, ωστόσο ένα δίκτυο ομάδων στο Facebook που διευθύνεται από έναν ιδιότυπο «στρατό» επιθυμεί διακαώς να αλλάξει τις αντιλήψεις για τον ηγέτη της χώρας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν αναρτήσεις που εκθειάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι θαυμαστές του

Το BBC ερευνά αυτές τις ομάδες υπέρ του ρώσου προέδρου με τη βοήθεια αναλυτών από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD).

Οι ειδικοί του ISD εντόπισαν 10 δημόσιες ομάδες υπέρ του ρώσου προέδρου, με ονόματα όπως «Βλαντιμίρ Πούτιν – Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου». Οι ομάδες έχουν περισσότερα από 650.000 μέλη και το περιεχόμενο περιλαμβάνει φωτογραφίες και μηνύματα που επαινούν τον Ρώσο ηγέτη, γραμμένα σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, ρωσικά, φαρσί, ελληνικά, αραβικά και χμερ.

Αυτές οι ομάδες δεν είναι μόνο δημοφιλείς, αλλά και πολύ δραστήριες. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές μέτρησαν τουλάχιστον 16.500 δημοσιεύσεις, λαμβάνοντας περισσότερες από 3,6 εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις.

Ο γενικός στόχος των ομάδων φαίνεται να είναι να προωθήσουν τον Πούτιν ως ήρωα που στέκεται απέναντι στη Δύση, με συντριπτική διεθνή υποστήριξη.

Οι εικόνες δείχνουν συχνά τον ρώσο πρόεδρο «να περπατά με αυτοπεποίθηση, να κρατά κουτάβια, να κοιτάζει με λαχτάρα την κάμερα, να χαιρετίζει τα στρατεύματα και να δαμάζει μια σειρά από άγρια ​​ζώα, συμπεριλαμβανομένων αρκούδων και λιονταριών».

Αυτές οι ομάδες έχουν αποκτήσει πάνω από 100.000 νέα μέλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εξετάζοντας τα στοιχεία των ατόμων που αναρτούν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου, προκύπτει ότι πολλοί από τους θαυμαστές που αναφέρονται ως διαχειριστές των ομάδων έχουν πολλούς λογαριασμούς με το ίδιο όνομα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν τουλάχιστον 100 τέτοιους λογαριασμούς στο δίκτυο.

Αυτοί οι λογαριασμοί ακολουθούν γενικά ο ένας τον άλλον και μερικές φορές δημοσιεύουν εκατέρωθεν επαινετικά μηνύματα ή στέλνουν emoji με καρδούλες.

Οι ίδιοι διαχειρίζονται τις ομάδες υπέρ του Πούτιν μαζί με άλλους που δηλώνουν ότι είναι η «Ρωσική Ομοσπονδία» ή οι «ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας», λογαριασμοί που είναι ξεκάθαρα ψεύτικοι.

Τέτοιοι διπλοί λογαριασμοί αποτελούν πιθανή παραβίαση των κανόνων του Facebook, λέει η ISD.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Moustafa Ayad, αποκαλεί την πρακτική ένα ξεκάθαρο παράδειγμα εκστρατείας «Astroturfing». Οι εκστρατείες αυτές προσπαθούν να παραπλανήσουν το κοινό ώστε να πιστέψουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται τη γνώμη ή τη θέση τους. Επειδή οι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν τις απόψεις που πιστεύουν ότι κατέχει η πλειοψηφία το «Astroturfing» μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανεξάρτητη σκέψη.

Ενεργοί χρήστες

Μια πιο προσεκτική εξέταση ορισμένων από τους διαχειριστές της ομάδας δείχνει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Η μία, που ονομάζεται Marine και δηλώνει μόνιμη κατοικία στη Συρία, χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς για να προωθήσει τον ρώσο πρόεδρο. Οι τρεις λογαριασμοί της, στα αραβικά, δημοσιεύουν την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Την ίδια ώρα, η Victoria από την Καμπότζη προωθεί περιεχόμενο στη γλώσσα Χμερ. Από τις 4 Φεβρουαρίου, οι αναρτήσεις της έχουν προκαλέσει περισσότερες από 34.000 αντιδράσεις και έχουν κοινοποιηθεί περισσότερες από 4.000 φορές.

Και η Marine και η Victoria διαχειρίζονται από κοινού μια σελίδα στο Facebook στη γλώσσα των Χμερ, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συντονισμού.

Οι αναρτήσεις μοιράζονται ευρέως σε διαφορετικές ομάδες. Για παράδειγμα, ένας άλλος λογαριασμός στη Βουλγαρία δημοσίευσε την ίδια εικόνα του Πούτιν 12 φορές μέσα σε λίγα λεπτά.

To BBC επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους πίσω από τους λογαριασμούς, αλλά δεν κατέστη εφικτό.

Mόνο ένας άνδρας στην Κένυα, που ονομάζεται Raj και ο οποίος είναι μέλος σε πολλές από αυτές τις ομάδες και το «Πούτιν» περιλαμβάνεται στο τέλος του ονόματός του στο Facebook, απάντησε στο τηλέφωνο.

Δεσμοί με τη Ρωσία

Είναι δύσκολο να σταχυολογήσεις τα κίνητρα των ανθρώπων πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς. Δεν υπάρχει προφανής σύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση και σε αντίθεση με άλλες γνωστές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης, το δίκτυο δεν είναι διακριτικό, ούτε οι εμπλεκόμενοι κρύβουν τις προθέσεις τους.

Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το δίκτυο να έχει κάποιους δεσμούς με τις ρωσικές αρχές ή με οπαδούς του Πούτιν εντός της Ρωσίας.

Σε επικοινωνία του BBC με το Facebook, η εταιρεία δήλωσε ότι έχει αυστηρή πολιτική κατά των ψεύτικων λογαριασμών και έχει αναστείλει μεγάλο αριθμό με βάση αναφορές και δικές του έρευνες. «Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε ισχυρή δράση για να αποτρέψουμε τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία» δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Ψεύτικοι Πούτιν

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εμφανίστηκε στο προσκήνιο και ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο – οι λογαριασμοί πλαστοπροσωπίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

O Πούτιν είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν υπάρχει επίσημος λογαριασμός στο Facebook στο όνομά του. Λέγεται, μάλιστα, ότι δεν έχει καν smartphone.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Πούτιν απλώς «δεν χρειάζεται» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς «δεν του προσφέρουν τίποτα που δεν έχει ήδη».

Κάποιοι όμως έχουν καλύψει το κενό που άφησε η διαδικτυακή του απουσία. Η σελίδα στο Facebook που εμφανίζεται παραπάνω είχε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ακόλουθους έως ότου η πλατφόρμα τη διέγραψε λίγο μετά την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ένας σημαντικός αριθμός των ακολούθων του -περισσότεροι από 700.000- εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η σελίδα μιλούσε για ρωσικά εμβόλια.

Πιο πρόσφατα, η σελίδα δημοσίευε μηνύματα που ενίσχυαν την άποψη του Κρεμλίνου για τον πόλεμο και πολλοί που σχολίαζαν φάνηκαν να πιστεύουν ότι περιείχε τα γνήσια λόγια του Ρώσου προέδρου.

Λίγο μετά την εισβολή, μια ανάρτηση στη σελίδα ανέφερε ότι στόχος της «ρωσικής επιχείρησης» ήταν «η διατήρηση της ειρήνης… με στόχο μόνο την αποστρατιωτικοποίηση μιας γειτονικής χώρας». Αυτό το μήνυμα κοινοποιήθηκε και πήρε like τουλάχιστον 200.000 φορές.

Η σελίδα είχε επίσης τη συνήθεια να προσθέτει ετικέτες σε άτομα στα μηνύματά της για τον κ. Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών που οι ερευνητές εντόπισαν ότι είχαν διπλούς λογαριασμούς. Με άλλα λόγια, αλληλεπιδρούσε με τους «υπεροπαδούς» του Πούτιν.

Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν τον λογαριασμό, ωστόσο οι διαχειριστές φαίνεται να είχαν έδρα τη Ρωσία και τη Λετονία.

Τα fun club αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη στήριξη του Κρεμλίνου διεθνώς, λέει η Nika Aleksejeva, ερευνήτρια στο Digital Forensic Research Lab (DFRLab). «Μπορεί να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της δημόσιας υποστήριξης σε ξένες χώρες για τη λεγόμενη ‘στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία’, εκτός εάν καταργηθούν από τις κύριες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης» σημειώνει.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Είμαστε σε πλήρη απομόνωση» είπε αναλυτής στην κρατική τηλεόραση – Πώς επιχείρησε να το «σώσει» η παρουσιάστρια

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ακόμα και στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, έχουν αρχίσει να ακούγονται σχόλια που αφορούν τις επιπτώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

O στρατιωτικός αναλυτής και απόστρατος συνταγματάρχης, Μιχαΐλ Κονταρένοκ είπε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για μια φυσιολογική κατάσταση όταν όλη η Δύση είναι εναντίον μας. Είμαστε απομονωμένοι».

Όπως είπε το βασικότερο πρόβλημα, με βάση τη μεγάλη εικόνα, είναι πως η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη γεωπολιτική απομόνωση.

Οι δηλώσεις του Κονταρένοκ

Ο στρατιωτικός αναλυτής εξήγησε ότι όλος ο κόσμος έχει ταχθεί κατά της Ρωσίας, ακόμη κι αν η Μόσχα δεν το παραδέχεται.

Όπως τόνισε ο αναλυτής εναντίον της Μόσχας βρίσκεται μία συμμαχία 42 χωρών, με την παρουσιάστρια να απαντά ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αντιδράσει, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος με εκείνους που «θέλουν να μας εξαφανίσουν».

Στο σχόλιο της παρουσιάστριας για καλές σχέσεις της Ρωσίας με Ινδία και Κίνα και επιθετικότητα της Δύσης, ο Κονταρένοκ επέμεινε ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η στήριξη της Ινδίας και της Κίνας δεν είναι τόσο απόλυτη.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Η Ουκρανία έχει πρακτικά αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες» λέει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Βαλτωμένες» είναι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός τονίζει ότι για αυτό φταίει η Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρουντένκο είπε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνομιλίες, καθώς το Κίεβο έχει αποσυρθεί από αυτές.

Τι είπε στους δημοσιογράφους

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax αναφέρει ότι ο Ρουντένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νίζνι Νόβγκοροντ: «Όχι, οι διαπραγματεύσεις δεν συνεχίζονται. Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Τοποθέτηση Λαβρόφ για Φινλανδία και Σουηδία

Στο άλλο μέτωπο που απασχολεί τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ9 λεπτά ago

Παλλήνη: Τρελή πορεία αστικού λεωφορείου που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και καρφώθηκε σε μαγαζί

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Αρκούδα βγήκε βόλτα στη Φλώρινα – Την «πήραν» στο κυνήγι αδέσποτα σκυλιά

ΕΛΛΑΔΑ47 λεπτά ago

Μιχαηλίδου: Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει αλλά καμία δεν θα μείνει χωρίς κανόνες

VIDEO1 ώρα ago

Η προπονήτρια του Ολυμπιακός Βόλου στο Μπάσκετ Ελένη Παπαθανασίου στο Δελτίο Ειδήσεων του Astra

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Αυτές είναι οι πιο καθαρές παραλίες της Αττικής

ΚΟΣΜΟΣ1 ώρα ago

Ρωσία: «Είμαστε σε πλήρη απομόνωση» είπε αναλυτής στην κρατική τηλεόραση – Πώς επιχείρησε να το «σώσει» η παρουσιάστρια

ΕΛΛΑΔΑ1 ώρα ago

Δίκη Φιλιππίδη: Η κατάθεση της γυναίκας που τον κατηγορεί για απόπειρα βιασμού το 2010

OIKONOMIA2 ώρες ago

ΕΚΤ: Το ολλανδικό γεράκι θέλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%

ΚΟΣΜΟΣ2 ώρες ago

Ρωσία: «Η Ουκρανία έχει πρακτικά αποσυρθεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες» λέει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες ago

Τουρκία: Οργή για την αποθέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Δημοφιλή