ΚΟΣΜΟΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αυξήσει και πάλι τους δασμούς στην Ιαπωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αυξήσει τους δασμούς στην Ιαπωνία και εξέφρασε αμφιβολίες για το ενδεχόμενο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με τον ασιατικό σύμμαχο των ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη ρητορική του περί εμπορίου λίγες ημέρες πριν λήξει η προσωρινή αναστολή κάποιων αυστηρών δασμών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε χώρες που δεν θα έχουν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να επανεκκινήσουν οι «ανταποδοτικοί» δασμοί που είχαν επιβληθεί από τον Απρίλιο.
Ο Τραμπ ξεχώρισε επίσης το Τόκιο, έναν κρίσιμο εμπορικό εταίρο, το οποίο ήταν από τις πρώτες χώρες που επιδίωξαν να συνάψουν συμφωνία μαζί του, αφότου προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές τον Απρίλιο, ξεκινώντας έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο την επονομαζόμενη «ημέρα απελευθέρωσης».
«Έχουμε διαπραγματευτεί με την Ιαπωνία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Το αμφιβάλλω», δήλωσε ο Τραμπ.
«Θα τους γράψω ένα γράμμα για να τους πω “σας ευχαριστούμε πολύ, γνωρίζουμε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που χρειαζόμαστε και, επομένως, θα πληρώσετε έναν δασμό 30%, 35% ή όποιον αριθμό καθορίσουμε”», δήλωσε ο Τραμπ. «Γιατί έχουμε επίσης ένα πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.»
Οι ιαπωνικές αγορές υποχώρησαν την Τετάρτη, με τον δείκτη Nikkei 225 — που επικεντρώνεται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις — να χάνει 0,8%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε κατά 0,3%. Το γεν σημείωσε μικρή πτώση 0,1% έναντι του δολαρίου, κυμαινόμενο γύρω στα ¥143,6.
Οι δηλώσεις του προέδρου δείχνουν ότι ο Τραμπ παραμένει πρόθυμος να υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους, παρά το γεγονός ότι είχε υποχωρήσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά από την πρόθεσή του να επιβάλει αυξημένους παγκόσμιους δασμούς, εν μέσω έντονων αναταράξεων στις αγορές.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 24% σε όλες τις εισαγωγές από την Ιαπωνία την αποκαλούμενη «ημέρα απελευθέρωσης» του Τραμπ, στις 2 Απριλίου, προτού τον μειώσουν προσωρινά στο 10% για διάστημα 90 ημερών, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις.
Η απειλή αύξησης των δασμών κατά της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου εντείνει τους φόβους ότι ο Τραμπ θα αναζωπυρώσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αν οι αξιωματούχοι του δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν συμφωνίες με χώρες πριν από τη δική του προθεσμία την επόμενη εβδομάδα.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους, την Τρίτη, εν πτήσει με το Air Force One, ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία της επόμενης εβδομάδας για καμία χώρα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει 90ήμερη αναστολή των «ανταποδοτικών» δασμών του τον Απρίλιο, μετά την έντονη αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές και τη μεγάλη πτώση των αμερικανικών ομολόγων εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε.
Ο Τραμπ είχε ισχυριστεί τότε ότι θα υπογράψει 90 συμφωνίες μέσα στο διάστημα αυτό, ωστόσο μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταλήξει σε νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Έχει επίσης κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι είναι «κακομαθημένη» και ότι αρνείται να δεσμευτεί για αγορά περισσότερου αμερικανικού ρυζιού ή να επιτρέψει την ευρύτερη είσοδο αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής στην ιαπωνική αγορά.
Η Ιαπωνία ήδη αντιμετωπίζει δασμό 10% στις περισσότερες εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, ενώ τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους υπόκεινται επιπλέον σε συνοριακό φόρο ύψους 25%. Ο χάλυβας και το αλουμίνιο επιβαρύνονται με δασμό 50%.
Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συνομιλιών, η Ιαπωνία φαίνεται να αποδέχεται σταδιακά ότι δεν θα εξαιρεθεί από τους δασμούς στα αυτοκίνητα, αλλά επιδιώκει εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα είναι οριστική.
Σχετική είδηση: Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως θα είναι «αυστηρός» με τον Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα
Με πληροφορίες από FT
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ14 ώρες ago
Απολογία του κατηγορούμενου για την υπόθεση εκβιασμού της Μακρή: «Δεν είμαι εκβιαστής»
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Πατέρας με την κόρη του παρασύρθηκαν από θαλάσσια ρεύματα στην Επανομή λόγω ισχυρών ανέμων
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Φωτιά ξέσπασε κοντά σε νατοϊκό στρατόπεδο
-
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago
Τραγικό θάνατο σε λουόμενο 32χρονο τουρίστα
-
LIFESTYLE14 ώρες ago
Ο Χρήστος Πλαΐνης απολαμβάνει οικογενειακές διακοπές με τη σύζυγο και την κόρη του (Εικόνες)
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες ago
Π. Μαρινάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου – Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες ago
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Μελόνι και φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό και Λιβύη στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
411 παραβάσεις για μη χρήση κράνους το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου