Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ο Όλυμπος των χρωμάτων και των αρωμάτων «πόζαρε» σε δεκάδες φωτογράφους

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Όλυμπος των χρωμάτων, των αρωμάτων, των γεύσεων, των μύθων και του μυστηρίου «πόζαρε» σε δεκάδες φωτογράφους, που ταξίδεψαν για να γνωρίσουν τα περίφημα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ,που φύονται στις πλαγιές του και ακόμα να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή  επιφέρει στο μυθικό βουνό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για τον λόγο αυτό την Κυριακή 22 Μαΐου 2022  πραγματοποιήθηκε, σε ένα ολοήμερο μαγικό οδοιπορικό σε μεγάλα υψόμετρα,  η πρώτη  από τις τρείς βιωματικές  ορειβατικές δραστηριότητες  με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου» , που διοργάνωσε  ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου,  στο πλαίσιο της Δράσης 5 του Έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας –Olympus+».

Γνωριμία με τα περίφημα  Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

Τυχεροί στην πρώτη αυτή  βιωματική ορειβατική εξόρμηση στο μυθικό βουνό  ήταν  δεκάδες  μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Volos Lens του Βόλου, με εξειδίκευση στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και άλλοι πολίτες από διάφορα μέρη της χώρας, ακόμα και το εξωτερικό, που γνώρισαν τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου στο φυσικό τους περιβάλλον και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να τα αποθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, μέσα από επιλεγμένες διαδρομές , όπως επίσης και αποθανάτισαν  τοπία  του Ολύμπου, που έχουν  υποστεί αλλοιώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Έτσι θα  έχουν  και τη δυνατότητα να λάβουν μέρος  στον ανοιχτό Διεθνή Φωτογραφικό διαγωνισμό ,που βρίσκεται σε εξέλιξη  στο πλαίσιο του Έργου  από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού ( με τη συνεργασία της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας) και εξελίσσεται  από1 Απριλίου  έως 30 Σεπτεμβρίου 2022. (σχετικές πληροφορίες https://olympus-protect.gr ).

Θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποδοχή των επισκεπτών στην περιοχή έκανε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, που υποστηρίζει ένθερμα το Έργο Olympus+, στην κεντρική πλατεία της πόλης, παραδίδοντας  αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα του ΝΔ Ολύμπου  στον πρόεδρο του Φορέα Volos Lens κ. Αργύρη Ζαφειρίδη,  εξαίροντας το σημαντικό τους έργο στην ανάδειξη προορισμών, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν οι δράσεις τους, ενώ δέχτηκε την προσφορά μιας εξαίρετης φωτογραφίας, τυπωμένης σε αλουμίνιο, ενός αρχοντικού του Πηλίου.

Από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί με σκοπό την ανάδειξη των δυνατών σημείων της περιοχής, όπως είναι ο Όλυμπος, το εντυπωσιακό περιβάλλον, τα  μοναδικά τοπικά προϊόντα και η πολιτιστική κληρονομιά. 

Μια μαγική μέρα στο μυθικό βουνό 

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού, που αποδείχτηκε εξαίρετος οικοδεσπότης και δικαιώνει την καλή του φήμη στο χώρο  του ορειβατικού τουρισμού και των μεγάλων διοργανώσεων, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους επισκέπτες για τα περίφημα ΑΦΦ του Ολύμπου , τη χρησιμότητά τους στην υγεία του ανθρώπου, τις περιοχές που αυτά φύονται και παράλληλα να γνωρίσουν τα μοναδικά  τοπία του Ολύμπου  και τις τοπικές γεύσεις, μέσα από  ένα θαυμάσιο οδοιπορικό.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν την Κυριακή 22/5, με ευθύνη του ΧΟΠΣ Σπαρμού είναι :

  • Ενημέρωση για το μυθικό βουνό και τη χλωρίδα του από τον Διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας κ. Ανδρέα Γκανάτσιο
  • Επίσκεψη στο βιολογικό αγρόκτημα παραγωγής Αρωματικών- Φαρμακευτικών Φυτών στις πλαγιές του Ολύμπου «Εν Ολύμπω», με οικοδεπότη τον κ. Γκόλτσιο Ιωάννη  (γευσιγνωσία ΑΦΦ )-Λήψη Φωτογραφιών
  • Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου και ξενάγηση από τους μοναχούς της Μονής (υψόμετρο 1000 μέτρα) – https://imsparmou.gr/,  Λήψη Φωτογραφιών
  • Μικρός περίπατος σε παρακείμενο φαράγγι με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών, προκειμένου να αναδειχθεί η μαγεία του Ολύμπου – Λήψη Φωτογραφιών
  • Αναζήτηση και φωτογράφιση του περίφημου τσαγιού Ολύμπου σε υψόμετρο 1600 μ. με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών.- Λήψη Φωτογραφιών
  • Ελαφρύ γεύμα στην έδρα του Χιονοδρομικού Ορειβατικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σπαρμού Ολύμπου ( γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων).
  • Επίσκεψη στην «Οινοποιία Ελασσόνας» , με τα μοναδικά βιολογικά κρασιά από τους αμπελώνες του ΝΔ Ολύμπου ( ενημέρωση για την παραγωγή εκλεκτών οίνων από τους ιδιοκτήτες της οινοποιίας κ.κ. Γ.Φτίκα και Γ. Λόλα, οινογνωσία).

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΟΠΣ Σπαρμού στην υλοποίηση του Έργου 

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ , όπως: Μελέτη και  Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου , Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο,  Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά,  Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού  και  Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων.

Ένα Έργο που συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη 

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού κ. Νίκου Βίκυ δήλωσε ότι:  «Το Έργο Olympus+ , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος», είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023 και στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των Αρωματικών –Φαρμακευτικών Φυτών και Βοτάνων και την ενημέρωση –ευαισθητοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων για την Κλιματική Αλλαγή».

Οι άλλοι εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Φορέας  Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΟΦΥΠΕΚΑ-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο  ΧΟΠΣ  Σπαρμού  .

Η επόμενη εξόρμηση στον Όλυμπο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 . Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Νίκου Βίκυ, Mobile: 6937-261789,  EMail : xossparmos@gmail.com.

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 λεπτά ago

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Σύντομο τετ α τετ Δένδια – Ερντογάν

ΕΛΛΑΔΑ8 λεπτά ago

Καπραβέλος: Αύξηση κατά 600% των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό – Περισσότερα τεστ και επαναφορά της μάσκας

OIKONOMIA16 λεπτά ago

Ηλεκτροκίνηση: Χειρόφρενο το 2035 για τα νέα οχήματα εσωτερικής καύσης στην ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ27 λεπτά ago

«Τurkaegean»: ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργίαδης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ27 λεπτά ago

Χειροπέδες σε 30χρονο στην Αμαλιάπολη Αλμυρού- Φωτογράφιζε κοπέλες να κάνουν ντους στην παραλία

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Τουρκία: Την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Fetö ζητά η Αγκυρα από την Σουηδία και την Φινλανδία

OIKONOMIA36 λεπτά ago

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): «Καλύτερος σε επίπεδο τιμών ο φετινός χειμώνας»

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

NATO: Οι σύμμαχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας θα στέλνουν όπλα στο Κίεβο για όσο καιρό χρειαστεί δήλωσε ο Σολτς

LIFESTYLE41 λεπτά ago

Η τελευταία πρόβα νυφικού λίγο πριν τον γάμο με τον Μάριο Καπότση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ47 λεπτά ago

Δήμαρχος Π. Φαλήρου στο OT FORUM: Η «έξυπνη» πλατφόρμα για την ψηφιακή υγεία

Δημοφιλή