OIKONOMIA
Ο ΟΤ στη ΔΕΘ: Τα γεράκια κλέβουν την παράσταση στο περίπτερο των ΗΑΕ

Μια επίσκεψη με ξεχωριστό ενδιαφέρον πραγματοποίησε στο περίπτερο των ΗΑΕ ο δημοσιογράφος του Οικονομικού Ταχυδρόμου και των «Νέων», Χρήστος Κολώνας, με την κάμερα του ΟΤ Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Συνάντησε τον έλληνα γιατρό του βασιλικού νοσοκομείου γερακιών στο Ντουμπάι, Παναγιώτη Ασμάνη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη των 4 γερακιών που παρευρίσκονται και κυριολεκτικά κλέβουν την παράσταση στο περίπτερο των ΗΑΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Όπως εξήγησε ο κ. Ασμάνης, τα γεράκια για τα ΗΑΕ και για όλες τις χώρες του Κόλπου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η τέχνη της ιερακοθηρίας είναι αναγνωρισμένη σε πάνω από 104 χώρες σε όλον τον κόσμο και στη βεδουίνικη ζωή το γεράκι είναι σύμβολο επιβίωσης, ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά
Όπως εξήγησε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, Σταύρος Αθανασίου, η ιερακοθηρία είναι μια τέχνη αναγνωρισμένη από την Unesco ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και ο μεγαλύτερος πολιτιστικός δίαυλος που έχουμε με τους Άραβες, γιατί μοιραζόμαστε τα ίδια χρόνια ενασχόλησης, περίπου 4.000 χρόνια.
Η τέχνη, μάθαμε από τον κ. Αθανασίου, ξεκίνησε από την επιβίωση και πλέον έχει πάρα πολλές σύγχρονες εφαρμογές όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, διαχείριση πληθυσμών, επανένταξη αγρίων μετά από τραυματισμό και πολλά ακόμη.
«Οι γερακάρηδες εντάσσονται σε μια πολύ ισχυρή ομοσπονδία, την IAF, η οποία βρίσκεται υπό αραβική ηγεσία, οπότε επικοινωνούμε ανά τον κόσμο, και στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένη η γερακοθηρία και νομοθετημένη και έχει πάρα πολύ ισχυρούς δεσμούς», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας, πως σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε για θήρευση πρέπει να τηρείται η προϋπόθεση της προστασίας όλων των πτηνών για να μην κινδυνεύσουν οι πληθυσμοί τους με αφανισμό.
Μίλα στη… γλώσσα τους
Στην εύλογη απορία του δημοσιογράφου του ΟΤ εάν τα γεράκια που με εντυπωσιακή ηρεμία στέκονται επάνω στο χέρι του γιατρού ενοχλούνται ή ταράζονται από την ανθρώπινη παρουσία, ο κ. Ασμάνης εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο και πρόσθεσε πως «έχουμε μια ιδιαίτερη γλώσσα επικοινωνίας, γι’ αυτό και οι γερακάρηδες δεν είναι εκπαιδευτές, είναι γητευτές. Πρέπει να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματός τους και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι κατοικίδιο, δεν είναι σε κλουβί, είναι ένα ζώο εργασίας στο οποίο εμείς είμαστε υποτελείς, εμείς είμαστε οι υπηρέτες του γερακιού».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εμιρατινή πρεσβεία και το υπουργείο έφερε κτηνίατρο για 4 γεράκια γιατί δίνει πολύ μεγάλη βάση στην ασφάλεια και στην υγεία τους. Άλλωστε, το βασιλικό νοσοκομείο στο Ντουμπάι είναι το πρώτο παγκοσμίως νοσοκομείο γερακιών, που ιδρύθηκε το 1983 από τον αντιβασιλέα του Ντουμπάι, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και πόσο πολύ τιμούν αυτά τα πτηνά.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

-
VIDEO4 ημέρες ago
Λάρισα: Έκαναν «φτερά» ΑΤΜ και χρηματοκιβώτιο από τη Γιάννουλη
-
VIDEO3 ημέρες ago
Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago
«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ4 ημέρες ago
Άδικα έκαναν τους …δύτες οι διαρρήκτες που άνοιξαν πολυκατάστημα την ώρα που η περιοχή βούλιαζε- “Την πάτησαν” με τα… ψεκασμένα χαρτονομίσματα (φωτο) –
-
ΘΕΣΣΑΛΙΑ2 ημέρες ago
Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Στέφανος Κασσελάκης: Πώς μπορεί να μπει στη Βουλή
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της