Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από πολλά χρόνια τον Οκτώβριο του 2008 στο αεροδρόμιο της Ντανάγκ του Βιετνάμ και δείχνει την ψυχραιμία αλλά και την διεθνή απήχηση που είχε ο Κάρολος Παπούλιας. Μόλις ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ολοκληρώσει την  επίσκεψή του στο Βιετνάμ και ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από την πόλη Ντανάγκ (η οποία να σημειώσω είχε υποστεί πολλαπλούς βομβαρδισμούς από αμερικανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου), επιστρέφοντας στην Αθήνα. Στο αεροπλάνο, ένα τετρακινητήριο Airbus 340 της Ολυμπιακής, επέβαιναν δεκάδες άτομα, επιχειρηματίες, το Λύκειο Ελληνίδων, δημοσιογράφοι, μέλη της κυβέρνησης και βεβαίως το πλήρωμα.
Ο Παπούλιας κάθισε μπροστά όπως το συνήθιζε, χαιρέτησε πιλότους και πλήρωμα, έδεσε την ζώνη του και όλα ήταν έτοιμα για την απογείωση. Το αεροπλάνο άρχισε να τροχοδρομεί, όταν ξαφνικά, οι πιλότοι διαπίστωσαν ότι μία από τις τέσσερις μηχανές του Airbus άρπαξε φωτιά. Δεν χρειάστηκε παρά μόνον ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ακινητοποιήσουν το αεροσκάφος στον διάδρομο από-προσγειώσεων  και να ενεργοποιήσουν τους πυροσβεστήρες των μηχανών. Η φωτιά έσβησε αλλά το αεροσκάφος δεν μπορούσε να ταξιδεύσει. Ο Πρόεδρος Παπούλιας δεν έχασε ούτε στιγμή την ψυχραιμία του. Κάτι είπε στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που τον συνόδευσε και αποφάσισαν να παραμείνουν στην πόλη αυτή του Βιετνάμ έως ότου η Ολυμπιακή στείλει από την Αθήνα ένα Μπόϊνγκ 737 για να τους παραλάβει.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα βιετναμέζικα τσίπουρα

Στην πόλη Ντανάγκ, λοιπόν, επρόκειτο να διανυκτερεύσουν. Μόνοι τους, χωρίς βιετναμέζικη συνοδεία,  μαζί με τους επιβάτες του αεροσκάφους. Όταν ξαφνικά συνέβη το εξής απρόοπτο. Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ Νιγκουέν Τριέτ μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Έλληνας  Πρόεδρος παρέμενε στην χώρα του  λόγω βλάβης του αεροπλάνου του, πήρε ένα δικό του αεροπλάνο και πήγε να τον συναντήσει. Έφερε μαζί του κάτι βιετναμέζικα… τσίπουρα και φαγητό και έμειναν έως το πρωί συζητώντας για τα πάντα. Κυρίως για την Ελλάδα και τι προσέφερε αυτή στον πολιτισμό.

Το ξενύχτι στην Κίνα

Του άρεσε η συζήτηση του  Κάρολου Παπούλια πολλές φορές σε βάρος της ξεκούρασής του και του ύπνου του. Να πάρτε για παράδειγμα όταν επισκέφθηκε την Κίνα, τον Ιούνιο του 2008. Δεν υπήρχε ούτε ένας Κινέζος αξιωματούχος που δεν έτρεξε να το συναντήσει. Πάντα ήταν  μαζί του ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.  Πολλές φορές έμεινε συζητώντας μαζί με κινέζους αξιωματούχους έως το πρωί. Και την άλλη μέρα παρά το ξενύχτι, ήταν έτοιμος πάλι για συνομιλίες και ξενάγηση στην «φωλιά του Πολιού».

Ο Πρόεδρος και το καθήκον

Ήταν ο άνθρωπος του μέτρου που στο πρόσωπό του ενσαρκώθηκε η εθνική συνεννόηση. Την Τετάρτη το ύστατο χαίρε στο πολιτικό που ήθελε να τον θυμόμαστε ως τον «Πρόεδρο που έπραξε το καθήκον του».

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr