Connect with us

OIKONOMIA

Ο πληθωρισμός «βγάζει γλώσσα» στις θεωρίες για αυτόν

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο πληθωρισμός ολοένα και περισσότερο γίνεται μια μεγάλη πρόκληση για τις οικονομίες του πλανήτη. Και ταυτόχρονα γεννά το ερώτημα για το εάν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να υπάρξει μια απότομη ύφεση που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε βαθιά κοινωνική κρίση.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για παράδειγμα ο στόχος που έχει θέσει η Fed για μείωση του πληθωρισμού κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ποτέ δεν επιτεύχθηκε τα τελευταία 80 χρόνια χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει και ύφεση στην οικονομία.

Το πρόβλημα με τις  θεωρίες για τον πληθωρισμό

Το πρόβλημα με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς μια απότομη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και μια κοινωνικά καταστροφική ύφεση έχει να κάνει με την ίδια τη δυσκολία να ερμηνευτεί ο πληθωρισμός και το βάρος των κυρίαρχων θεωριών για αυτόν.

Και αυτό γιατί κατά βάση για τον πληθωρισμό υπάρχουν δύο βασικές εξηγήσεις που ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Η μία είναι ότι ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα μιας υπερβάλλουσας ζήτησης που ανεβάζει τις τιμές. Αυτή μπορεί να προκληθεί είτε από προβλήματα στην πλευρά της προσφοράς (π.χ. μια αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες), είτε από «εσφαλμένες» πολιτικές που αυξάνουν την οικονομική δύναμη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων (π.χ. πολιτικές παροχών, επιδομάτων, αυξήσεων στους μισθούς) που με τη σειρά τους αυξάνουν τη ζήτηση κατά τρόπο που να πυροδοτεί τον πληθωρισμό.

Η άλλη είναι ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε μια υπερβολική αύξηση της προσφοράς χρήματος, π.χ. μέσα από χαμηλά επιτόκια και άρα φτηνό δανεισμό ή μέσα από πρακτικές όπως η «ποσοτική χαλάρωση», που με τη σειρά τους διαμορφώνουν την ίδια συνθήκη μιας πληθωριστικής πίεσης και παράλληλα μπορεί και να λειτουργεί συμπληρωματικά προς μια πολιτική παροχών.

Και οι δύο θεωρίες καταλήγουν στην ίδια αντίληψη ότι αρκεί ένα «φρένο» στην προσφορά χρήματος, μέσα από την αύξηση των επιτοκίων, και παράλληλα αποφυγή υπερβολικών παροχών (μαζί με πολιτικές λιτότητας και υπονόμευση της δυνατότητας των συνδικάτων να διεκδικούν αυξήσεις) ώστε να υπάρξει μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση και να ανακοπεί η αύξηση του πληθωρισμού.

Το πρόβλημα με αυτές τις θεωρίες είναι ότι αφενός εμμέσως πλην σαφώς προτείνουν την ύφεση ως άμεσο μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αφετέρου δεν μπορούν να εντοπίσουν τους μηχανισμούς που όντως αυξάνουν τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα δεν μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν παραμέτρους όπως είναι η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων, ιστορικά έναν από τους βασικούς μηχανισμούς που ενισχύουν τον πληθωρισμό (αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο για κοινωνικές εκρήξεις), ή αυξήσεις στις τιμές π.χ. της ενέργειας για λόγους πέραν της σχέσης προσφοράς και ζήτησης (όπως είναι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία ή αύριο το κόστος της πράσινης μετάβασης).

Ούτε μπορούν να εξηγήσουν μηχανισμούς που επίσης καταλήγουν στην αύξηση των τιμών από τη μεριά των παραγωγών για λόγους που πάλι δεν έχουν να κάνουν με την προσφορά και ζήτηση αλλά με την αδυναμία τους να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους μέσω σημαντικών τομών στην παραγωγικότητα της εργασίας.

Μάλιστα, το τελευταίο σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ιστορικά ο τρόπος με τον οποίο μπορούσαν να απορροφηθούν τάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, όπως π.χ, μακρόχρονες περίοδοι αύξηση των μισθών, ήταν ακριβώς η ικανότητα να υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην παραγωγικότητα.

Ο πειρασμός (και ο κίνδυνος) της λιτότητας

Υπάρχει φυσικά πάντα ο πειρασμός να θεωρηθεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τιθασευτεί μέσω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, δηλαδή να υπάρξει μια «λελογισμένη» αύξηση της ανεργίας που με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια μισθολογική «συγκράτηση» που με τη σειρά της θα οδηγούσε προς τα κάτω τον πληθωρισμό. Άλλωστε, παρότι οικονομίες όπως η αμερικανική μέχρι το 2019 έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης δεν σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού, η αντίληψη ότι η ανεργία δεν πρέπει να πέφτει ποτέ κάτω από ένα όριο διατηρεί την δημοφιλία της (εξ και η έννοια του «ποσοστού ανεργίας που δεν επιταχύνει τον πληθωρισμό»).

Μόνο που μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα δείχνει ότι αυτό δεν δικαιολογείται. Στις ΗΠΑ, όπως και στις περισσότερες χώρες, η αύξηση του πληθωρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη των αυξήσεων των μισθών. Μάλιστα, μια αύξηση των μισθών κατά 3-4% όπως είναι αυτή που υπάρχει τώρα στις ΗΠΑ ουσιαστικά σημαίνει μείωση των πραγματικών μισθών εφόσον ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ μεγαλύτερες των αυξήσεων των μισθών είναι οι αυξήσεις των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, των τιμών των σπιτιών και των εταιρικών κερδών είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν σήμερα να θεωρηθούν οι αποδοχές των εργαζομένων μηχανισμός που πυροδοτεί την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι να πούμε ότι αυτή τη στιγμή σημαντικοί κόμβοι της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα είδος «σοκ προσφοράς» καθώς μια σειρά παράγοντες είτε αυξάνουν σημαντικά το κόστος συγκεκριμένων απαραίτητων προϊόντων όπως η ενέργειας, είτε δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η δυνατότητα της βιομηχανίας να ανταποκριθεί στη ζήτηση μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Αυτό θα σήμαινε για παράδειγμα ότι αντί να επιστρέψει μια λογική λιτότητας, αύξησης της ανεργίας και υψηλών επιτοκίων, αποτελεσματικότερο αντίδοτο θα μπορούσαν να ήταν η διευκόλυνση της επένδυσης και της αύξησης της παραγωγής, με αξιοποίηση και της δημόσιας επένδυσης, που θα μπορούσε να διαμορφώσει μια θετική δυναμική στην προσφορά και με αυτόν τον τρόπο ανακοπή της πληθωριστικής πίεσης. Όμως, αυτό έρχεται σε σύγκρουση με αρκετές όψεις της κυρίαρχης οικονομικής «ορθοδοξίας».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Γιατί οι Ελληνες αγάπησαν ξαφνικά τις χρυσές λίρες

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ισως γιατί παραδοσιακά ο χρυσός αποτελεί μέσο διαφύλαξης αξίας, καθώς όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, οι επενδυτές τείνουν να αγοράζουν χρυσό, αφού η πραγματική αξία των μετρητών πέφτει, ίσως γιατί ιστορικά στοιχεία δείχνουν πως 12 μήνες έπειτα από τα γεωπολιτικά σοκ που σημειώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο χρυσός ως το κατεξοχήν «ασφαλές καταφύγιο» σημείωσε μέση άνοδο 17%, οι έλληνες ιδιώτες αγόρασαν το α’ τρίμηνο του 2022 από την ΤτΕ 17.580 χρυσές λίρες, που ήταν οι περισσότερες από α’ τρίμηνο του 2012, όταν τότε η κρίση χρέους και τα Μνημόνια είχαν οδηγήσει αντίστοιχα τους ιδιώτες σε αγορές 39.641 χρυσών λιρών.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Με τον πληθωρισμό στα ύψη και τη Ρωσία να εισβάλλει στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, ο ξαφνικός έρωτας των Ελλήνων δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη, ενώ την ίδια περίοδο αντίστοιχα οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην ΤτΕ ήταν μόλις 3.568, οι μικρότερες σε ένα τρίμηνο των τελευταίων δύο 10ετιών, της εποχής του ευρώ.

Ωστόσο, βραχυχρόνια τουλάχιστον, τα πράγματα δεν πήγαν επενδυτικά και τόσο καλά. Για παράδειγμα, στις 8 Μαρτίου ο χρυσός βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 1.902,69 ευρώ ανά ουγκιά, ή στα  2.070,56 δολ. ανά ουγκιά, μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου του 2020, ενώ η ΤτΕ πουλούσε τη χρυσή λίρα στο επίσης υψηλό των 514,41 ευρώ και την αγόραζε στα 426,80 ευρώ, με το spread στο 20,5%, όση άνοδο δηλαδή θα έπρεπε να σημειώσει η τιμή, ώστε ο επενδυτής να  αρχίσει να καταγράφει κέρδη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άρχισαν να αυξάνονται οι προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed που οδήγησαν σε ράλι το δολάριο.

Οταν όμως το δολάριο ανεβαίνει, η ελκυστικότητα του χρυσού περιορίζεται, με αποτέλεσμα το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου έπειτα από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών, που αποτέλεσε το χειρότερο καθοδικό σερί από τις 17 Αυγούστου του 2018, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 11% με βάση το δολάριο και 7% με βάση το ευρώ. Παράλληλα με την τιμή της  χρυσής λίρας σήμερα στην περιοχή των 480 ευρώ (αγορά) και στα 398 ευρώ (πώληση) οι επενδυτές έχασαν από τα υψηλά του Μαρτίου περίπου 6,7%.

Κοινός τόπος είναι πάντως, ένα μέρος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου θα πρέπει να είναι τοποθετημένο στον χρυσό που προσφέρει διαφοροποίηση του κινδύνου. Αν εξάλλου κάποιος επενδυτής αγόραζε από την ΤτΕ το 2001 μία χρυσή λίρα έναντι 78,53 ευρώ που έκανε τότε και την πουλούσε σήμερα στα 398 ευρώ θα σημείωνε απόδοση 406,8%, την ώρα που οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα εξαιτίας της ελληνικής χρεοκοπίας κατέρρευσαν, ενώ ο σωρευτικός πληθωρισμός για την περίοδο μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το 40%. Αν το τέλος του φθηνού χρήματος είναι γεγονός, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον πληθωρισμό στα ύψη περνάμε απλώς από την εποχή των αρνητικών ονομαστικών αποδόσεων στην εποχή (απόρροια του πληθωρισμού) των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων. Ετσι, ακόμη και αν όπως αναμένεται η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τρεις φορές μόνο φέτος (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Δεκέμβριος) οι πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών, που κυμαίνονται σήμερα στα 135 δισ. ευρώ, θα παραμείνουν αρνητικές. Καθώς μάλιστα ο κύριος όγκος τους συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα ελαφρώς θετικά επιτόκια θα συνεχίσουν να  αφαιρούν ουσιαστικά εισόδημα από τους έλληνες καταθέτες.

Τα μετρητά

Αν και τα μετρητά θεωρούνται ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς ρίσκο, η ομάδα των οικονομολόγων της UBS υπολόγισε ότι αν κάποιος διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του σε ρευστά διαθέσιμα, τότε η αξία του θα έχει πέσει στο μισό σε δέκα χρόνια. Οι επαγγελματίες επενδυτές κρατούν ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά, όπως προκύπτει από τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων των επτά μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων του κόσμου, τα οποία διατηρούν μόνο το 4% των κεφαλαίων τους σε μετρητά και το 45% σε μετοχές, οι οποίες εξάλλου έχουν 90% πιθανότητα να υπεραποδώσουν έναντι των μετρητών σε ορίζοντα επταετίας. Βέβαια, οι ιδιώτες έχουν άλλες ανάγκες και πρέπει να έχουν περισσότερα μετρητά διαθέσιμα, καθώς σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ των πελατών της το 25% του πλούτου τους το διατηρούν σε μετρητά, ποσοστό το οποίο η UBS χαρακτηρίζει υψηλότερο από αυτό που χρειάζεται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, κάθε έξτρα δολάριο, φράγκο ή ευρώ που επενδύεται σε μετρητά αντί για μετοχές κοστίζει στον επενδυτή 53 σεντς σε ορίζοντα 10ετίας. Ετσι, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας προτείνουν τα εξής: Η ρευστότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά τα χρήματα που χρειάζεται κάποιος για τα καθημερινά του έξοδα και τις έκτακτες ανάγκες των επόμενων 6-12 μηνών, η δεύτερη στα κεφάλαια τα οποία θα χρειαστούν για δαπάνες που θα προκύψουν τα επόμενα δύο χρόνια και η τρίτη στα κεφάλαια που θα χρειαστούν σε διάστημα δύο-πέντε ετών.

Το ύψος των μετρητών θα πρέπει να αφορά την πρώτη κατηγορία, ενώ οι δύο επόμενες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα και με το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές. Στις διεθνείς και εγχώριες κεφαλαιαγορές εξάλλου, στις οποίες διακινούνται χιλιάδες χρηματοπιστωτικά μέσα με διάφορα χαρακτηριστικά, προσφέρεται η δυνατότητα να διαμορφώσει κανείς εναλλακτικά χαρτοφυλάκια που να καλύπτουν τις διαφορετικές επιδιώξεις και ανάγκες μεμονωμένων ανθρώπων και οικογενειών.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Μετά το Κίεβο και τη Μαριούπολη, η μάχη της Μαύρης Θάλασσας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η μάχη του Κιέβου τελείωσε, με την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία, αν και είχαν περικυκλώσει την πρωτεύουσα επί εβδομάδες, δεν κατάφεραν να την καταλάβουν από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της. Ωστόσο και σε αντίθεση με κάποιες προβλέψεις, ο πόλεμος ούτε κρίθηκε ούτε σταμάτησε εκεί.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η μάχη της Μαριούπολης επίσης τελείωσε, με την σχεδόν κατεστραμμένη πόλη να πέφτει τελικά στα χέρια των Ρώσων και των αυτονομιστών του Ντονμπάς, μετά και την άλωση του τελευταίου της οχυρού, της μεταλλουργίας Αζόφσταλ. Όμως, η επίθεση, οι μάχες και η αιματοχυσία συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση.

Μήπως, λοιπόν, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κριθεί τελικώς στη στεριά και σε κάποια πόλη, αλλά στη θάλασσα – και συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα; Ίσως ναι, ίσως και όχι. Όλα, όμως, δείχνουν ότι εκεί προετοιμάζεται μια μεγάλη αναμέτρηση, η οποία για αρκετούς μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.

Η απειλή της επισιτιστικής κρίσης

Στο επίκεντρό της θα έχει ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη: Τη μεταφορά στις αγορές των 20 εκατομμυρίων περίπου τόνων ουκρανικού σιταριού που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι εγκλωβισμένα στα σιλό και δεν μπορούν να αναχωρήσουν από την Οδησσό και τα άλλα λιμάνια για τον προορισμό τους, επειδή ο στόλος της Ρωσίας έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.

Η αλήθεια είναι ότι Δύση και Μόσχα δεν έχουν σταματήσει να αλληλοκατηγορούνται στο συγκεκριμένο θέμα, επιρρίπτοντας η μία στην άλλη την ευθύνη. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο της ενέργειας, όπου η ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενός μπλακ άουτ στην Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο έντονων διαξιφισμών.

Θα αποτελέσει, λοιπόν, το «φάντασμα» της επισιτιστικής κρίσης τον καταλύτη που θα δώσει νέα τροπή στον πόλεμο και, τελικά, θα καθορίσει την έκβασή του;

Διπλωματικό παζάρι…

Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες, η υπόθεση απασχολεί έντονα τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποδεικνύουν και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται προκειμένου να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός ώστε να λυθεί, έστω και μερικώς, ο αποκλεισμός. Στο «παζάρι» έχουν εμπλακεί, επίσης, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία, που έχουν συνεχείς επαφές με τη ρωσική πλευρά, ακόμη και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.

Στην πράξη, ωστόσο, αποδεικνύεται δύσκολο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, καθώς η Μόσχα φαίνεται πως προβάλει την απαίτηση να ληφθούν ανάλογα μέτρα που θα χαλαρώνουν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί σε δικά της προϊόντα. Η δε Δύση, με τη σειρά της, δεν δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει κάτι τέτοιο, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ουκρανικές δυνάμεις πλήττονται ανηλεώς και νυχθημερόν.

Έτσι, το μπρα-ντε-φερ συνεχίζεται, την ώρα που η παλιά σοδειά κινδυνεύει να σαπίσει, η νέα να μην έχει χώρους να αποθηκευτεί, τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να πεινάσουν.

και στρατιωτικά σενάρια

Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί συναινετική λύση, στο τραπέζι έχει πέσει εδώ και καιρό ένα σενάριο που περιλαμβάνει στρατιωτική εμπλοκή: Της συνοδείας των φορτηγών πλοίων που θα ξεκινούν από την Οδησσό και άλλα μη ελεγχόμενα από τους Ρώσους λιμάνια (όπως το Μικολάεβ) από ξένα πολεμικά σκάφη.

Εναλλακτικά – ή μήπως συνδυαστικά – συζητείται και ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονους αντιπλοϊκούς πυραύλους της Δύσης (όπως Harpoon). Όπλων, δηλαδή, που εκτιμάται πως μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να «σπάσουν» τον αποκλεισμό, καθώς τα ρωσικά πλοία θα απειλούνται άμεσα με βύθιση (ειδικά μετά το πάθημα του Moskva) και θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Πρόκειται, πρακτικά, για σχέδια κλιμάκωσης του πολέμου, στο όνομα της αντιμετώπισης του (υπαρκτού, αναμφίβολα) κινδύνου της επισιτιστικής κρίσης. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι εάν ηττηθεί η Ρωσία στη θάλασσα, τότε μπορεί πολύ πιο εύκολα να αλλάξει συνολικά η ροή του πολέμου – σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι δυνάμεις της μοιάζουν να προελαύνουν στο Ντονμπάς.

Μόνο που κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση έχουν διαμηνύσει πως θέλουν να αποτρέψουν: Μια απευθείας εμπλοκή ανάμεσα στη Ρωσία και σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Εφυγε από την ζωή ο Γιαννης Παπανικολαου από την Συκη Πηλιου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Οι Σεξουαλικές πόζες στο Tik tok από την 17χρονη από Αλμυρό που είχε καταγγείλει ασέλγεια από τον πατέρα της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago

Βόλος: Το νέο τετράστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης – Πως θα ονομάζεται και ποιες θα είναι οι παροχές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας

πάρτι
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου

αυτοκίνητο
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία

Δημοφιλή