Connect with us

OIKONOMIA

Ο Πούτιν κλιμακώνει, η Ευρώπη διστάζει

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

του Simon Johnson* (Project Syndicate)

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που ισχυρίζεται ότι τώρα θεωρούνται μέρος της Ρωσίας, αντιπροσωπεύει μείζονα κλιμάκωση του πολέμου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Οι παραλληλισμοί με τη στρατηγική επέκτασης του Χίτλερ γίνονται όλο και πιο βάσιμοι, μέρα με τη μέρα. Αντιμέτωπος με τις προελαύνουσες ουκρανικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας διατάζει τις δυνάμεις του να βάλλουν με πυραύλους και πυροβολικό αδιακρίτως εναντίον αμάχων. Απ’ οπου απωθούνται τα στρατεύματά του, εντοπίζονται και άλλα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και μαζικές δολοφονίες.

Και όμως, σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης, συνεχίζει να υπάρχει η επιθυμία να δοθεί στον Πούτιν τουλάχιστον ένα μέρος από αυτά που θέλει, θεωρώντας ότι τότε θα σταματήσει και οι οικονομικές σχέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε κάτι που μοιάζει με την πρότερη κατάσταση. Τουλάχιστον κατ’ ιδία, κορυφαίοι Γερμανοί βιομήχανοι επιχειρηματολογούν υπέρ κατευνασμού τύπου Μονάχου. Αλλά η συνεννόηση του Νέβιλ Τσάμπερλεν δεν σταμάτησε τον Χίτλερ και μια παρόμοια προσέγγιση δεν θα σταματήσει τον Πούτιν, ο οποίος έχει σχέδια για τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και πιθανώς άλλα κράτη.

Διαβάστε επίσης – Μισέλ: Το σαμποτάζ στο Nord Stream 2 είναι απειλή για την ΕΕ

Ευτυχώς, υπάρχει καλύτερος τρόπος: μια μεγάλη προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με ένα αυστηρό πλαφόν τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα και προθυμία να μειώνεται αυτό το πλαφόν κάθε φορά που ο Πούτιν κλιμακώνει περαιτέρω.

Η μεγαλύτερη ευπάθεια της Ευρώπης

Η ρωσική επιθετικότητα έχει αποκαλύψει πλήρως τη μεγαλύτερη ευπάθεια της Ευρώπης: Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης –ιδιαίτερα της Γερμανίας– ασπάστηκαν την ιδέα ότι η Ρωσία ήταν και πάντα θα ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής φθηνής ενέργειας. Ολόκληροι βιομηχανικοί τομείς, καθώς και κάποιες προσωπικές περιουσίες, οικοδομήθηκαν πάνω σε αυτή την υπόθεση.

Τώρα ξέρουμε ότι ήταν παγίδα. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (980 εκατομμύρια δολάρια) ημερησίως, ποσό που είναι περίπου ίσο με αυτό που αποκομίζει η Ρωσία από την πώληση ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι έχουν ανοίξει τις καρδιές και τα σπίτια τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ως καταναλωτές και παραγωγοί, ωστόσο, συνεχίζουν να στέλνουν στον Πούτιν το σκληρό νόμισμα που χρειάζεται για να κρατήσει αυτούς τους πρόσφυγες μακριά από τα σπίτια τους και να επιτεθεί με ιρανικά drones αυτοκτονίας στα σπίτια όσων παραμένουν στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν χρειάζεται σκληρό νόμισμα για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών από την Κίνα (συμπεριλαμβανομένων πυραύλων) και οπλικά συστήματα από τη Βόρεια Κορέα. Χρειάζονται επίσης ευρώ για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ρουβλίου.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας που φεύγουν τώρα από τη Ρωσία παίρνουν αναμφίβολα τις οικονομίες τους μαζί τους – μετατρέποντας τις από ρούβλια σε κάποιο ξένο νόμισμα. Με τα συναλλαγματικά της αποθέματα παγωμένα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας χρειάζεται την καθημερινή ροή ευρώ από τις πωλήσεις ενέργειας προς την Ευρώπη.

Ο Πούτιν δοκιμάζει τα όρια του

Και τώρα υπάρχουν υποψίες ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν θρασύτατα στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Σκοπός δεν ήταν να διαταραχθούν οι ροές φυσικού αερίου – δεν χρειάζονται δολιοφθορές για να επιτευχθεί αυτό, και οι αγωγοί δεν μετέφεραν πολύ αέριο προς πώληση. Αντίθετα, ο Πούτιν δοκιμάζει τα όρια του τι μπορεί να κάνει το καθεστώς του χωρίς επιπτώσεις.

Τι θα γίνει αν κάποιο διυλιστήριο πετρελαίου πιάσει φωτιά; Τι θα γίνει αν συμβεί «ατύχημα» σε πυρηνικό εργοστάσιο; Ο Πούτιν θέλει να μάθει πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες – υπολογίζοντας ότι πιθανότατα δεν θα κάνουν τίποτα από το φόβο πιο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Μόλις ο Πούτιν βρει τα σωστά σημεία πίεσης, θα κλιμακώσει περαιτέρω – με στόχο να διακόψει την προμήθεια όπλων και την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Τριπλή απάντηση

Η σωστή απάντηση από την Ευρώπη σε αυτήν την κατάσταση θα ήταν τριπλή. Πρώτον, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει πανευρωπαϊκή στρατηγική που θα εφαρμόζει αμέσως όλα τα πιθανά μέτρα ενεργειακής απόδοσης, μαζί με ένα συντονισμένο πρόγραμμα επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα ήταν απλό για την ΕΕ να πείσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στις πηγές ενέργειας τα επόμενα 5-10 χρόνια και τα οφέλη θα επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλογιστούν τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και την τεχνολογία που θα μπορούσε να βελτιωθεί από κάποια από τα πιο καινοτόμα άτομα παγκοσμίως, εάν δεσμευόταν το κατάλληλο επίπεδο και είδος πόρων με ολοκληρωμένο τρόπο.

Το δεύτερο σκέλος είναι να υιοθετηθεί σωστά και να εφαρμοστεί πλήρως το προτεινόμενο ανώτατο πλαφόν της G7 για το πετρέλαιο – και να επεκταθεί η ίδια αρχή στον άνθρακα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πλοία της ΕΕ και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι απαραίτητα για τις ρωσικές εξαγωγές. Σύμφωνα με το προτεινόμενο καθεστώς, αυτές οι εξαγωγές μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες, αλλά μόνο εάν το τίμημα που καταβάλλεται στη Ρωσία είναι χαμηλότερο από την παγκόσμια τιμή.

Το τελευταίο στοιχείο αφορά το πόσο «χαμηλότερο από την παγκόσμια τιμή» θα πρέπει να είναι το πλαφόν. Κάθε φορά που ο Πούτιν κλιμακώνει, το πλαφόν πρέπει να κατεβαίνει. Για παράδειγμα, εάν η G7 εξέταζε προηγουμένως ένα ανώτατο όριο $50, οι επιθέσεις κατά του Nord Stream θα πρέπει να το μειώσουν στα $45 και η τετραπλή «προσάρτηση» θα πρέπει να το μειώσει περαιτέρω, ίσως στα $35. Δεδομένου ότι το οριακό κόστος παραγωγής για το ρωσικό πετρέλαιο είναι μικρότερο από $10, το Κρεμλίνο θα εξακολουθούσε να έχει κίνητρο για εξαγωγές.

Εάν ο Πούτιν αποσυρθεί από την Ουκρανία και σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους, το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά. Αλλά πόσες ελεύθερες ταμειακές ροές θα πρέπει πραγματικά να θέλει η Ευρώπη να κερδίσει ο Πούτιν – ή οποιοδήποτε ρωσικό καθεστώς στο προβλεπόμενο μέλλον.

*Ο Simon Johnson, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι καθηγητής στο Sloan School of Management του MIT και συμπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτικής COVID-19.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA

Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα – Το ωράριο λειτουργίας

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την έναρξη του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Η δεύτερη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά θα είναι η αμέσως επόμενη, δηλαδή, η Κυριακή 18 Δεκέμβρη, με το ωράριο να είναι από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αναλυτικά το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων 2022:

Δευτέρα 12/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 13/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 14/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 15/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 16/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 17/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 18/12/2022 11:00-18:00

Δευτέρα 19/12/2022 09:00-21:00
Τρίτη 20/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 21/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 22/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 23/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 24/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 25/12/2022 ΚΛΕΙΣΤΑ

Δευτέρα 26/12/2022 ΑΡΓΙΑ
Τρίτη 27/12/2022 09:00-21:00
Τετάρτη 28/12/2022 09:00-21:00
Πέμπτη 29/12/2022 09:00-21:00
Παρασκευή 30/12/2022 09:00-21:00
Σάββατο 31/12/2022 09:00-18:00
Κυριακή 1/1/2023 ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 2/1/2023 ΑΡΓΙΑ.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

OIKONOMIA

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα τη Δύση ότι θα «μειώσει την παραγωγή» του ρωσικού πετρελαίου «αν είναι απαραίτητο» λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ, την G7 και την Αυστραλία ενός ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό μαύρο στα 60 δολάρια.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Θα εξετάσουμε μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπισκέκ, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής.

Ο μηχανισμός που ήθελε εδώ και μήνες η Δύση και εφάρμοσε στις αρχές της εβδομάδας η Δύση είναι μια «ανόητη απόφαση», δήλωσε.

«Δεν μας επηρεάζει σε τίποτα»

«Το ανώτατο όριο τιμής που προτάθηκε (στα 60 δολάρια) αντιστοιχεί σε αυτά που πουλάμε σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, αυτό δεν μας επηρεάζει σε τίποτα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η τιμή του βαρελιού του ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) εξελίσσεται πράγματι γύρω στα 65 δολάρια, δηλαδή μόλις παραπάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, προκαλώντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Για τις χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο, «η υιοθέτηση αυτής της επιβλαβούς, ‘μη εμπορικής’ λύσης θα είναι ανόητη για όλο τον κόσμο», δήλωσε ακόμη σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους

Ένας τέτοιος μηχανισμός «αφορά όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν «καθώς εάν κάποιος συμφωνήσει μόλις ο καταναλωτής ορίσει την τιμή, αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση της (πετρελαϊκής) βιομηχανίας, επειδή ο καταναλωτής θα επιμένει πάντα να έχει τη χαμηλότερη κατά το δυνατόν τιμή», δήλωσε.

«Δεν θα είμαστε χαμένοι σε καμιά περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Την Παρασκευή, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν σε μια ανώτατη τιμή των 60 αμερικανικών δολαρίων για το αργό ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ώστε να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Επομένως, μόνο το πετρέλαιο που πωλείται από τη Μόσχα σε μια τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να συνεχίσει να παραδίδεται. Πέρα από το ανώτατο αυτό όριο, θα απαγορεύεται στις εταιρίες να παράσχουν τις υπηρεσίες που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά (φορτίο, ασφάλιση, κ.λπ.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Ορκίστηκαν τρεις νέοι Δικηγόροι στο Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Κόβονται οι βραδινές πτήσεις από Αγγλία στην Σκιαθο το 2023

LIFESTYLE6 ημέρες ago

Σάλος στα μπουζούκια – Τραγουδίστρια «ξέχασε» να φορέσει σουτιέν και φάνηκε το… (φωτο)

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Δυστυχώς είναι αλήθεια – Νεκρή η αγαπημένη ηθοποιός… Ο απίστευτος διάλογος της με τον Καραμανλή!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago

Οι φωτογραφίες της χρονιάς από το National Geographic

ΜΑΓΝΗΣΙΑ1 ημέρα ago

Σοκαρισμένη είναι τοπική κοινωνία της Αγριάς- Πέθανε ξαφνικά 42χρονος

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Τα Μερομήνια μίλησαν: Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα – Πού θα το στρώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago

ΣΚΟΠΕΛΟΣ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΙΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

MEDIA4 ημέρες ago

Έκτακτο – Νεκρός ο δημοσιογράφος Ανδρέας Φιλιππούσης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ο Δημος Σκιαθου σε σύνοδο κορυφής για τα δικαιώματα της αναπηρίας στην Κωνσταντινούπολη

Δημοφιλή