Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ξανά εδώ

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Το γεγονός μοιάζει πλέον αδιαμφισβήτητο. Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία γεννήθηκε με σκοπό την ανάσχεση της σοβιετικής ισχύος, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μέθοδο που τόσο καλά απέδωσε επί τέσσερις δεκαετίες (1949-1989) ώστε να ανασχέσει τη διάδοχο της Σοβιετικής Ενωσης, τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν,  επιστρέφοντας σε ένα δόγμα με ξεκάθαρη ψυχροπολεμική σφραγίδα.

Αυτή η «σύνοδος μετασχηματισμού», όπως επανειλημμένως αποκάλεσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, έδειξε ότι το νέο (αλλά παράλληλα και τόσο «παλιό») ΝΑΤΟ επιστρέφει στα ιστορικά γεωπολιτικά του νάματα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η Δύση δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς «να σκεφτούν την ειρήνη» – Θέλει πόλεμο σε μάκρος

Ο δε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι είπε στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία διότι αυτό θα έκανε ισχυρότερο το ΝΑΤΟ. Εκείνος δεν τον άκουσε. Και τι συνέβη; «Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας «έσπαγε». Ηθελε τη «φινλανδοποίηση» του ΝΑΤΟ και έλαβε τη «νατοποίηση» της Φινλανδίας» είπε ο κ. Μπάιντεν.

Οι τέσσερις άξονες του μετασχηματισμού

Ο μετασχηματισμός στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στόλτεμπεργκ θα προχωρήσει επί τη βάσει τεσσάρων αξόνων απέναντι στην «ευθεία απειλή» που συνιστά η Ρωσία. Πρώτον, οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζονται από το νέο Στρατηγικό Δόγμα (ή «Στρατηγική Αντίληψη» – «Strategic Concept»), το οποίο υιοθέτησαν οι 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με το βλέμμα στο 2030. Δεύτερον, η Συμμαχία θα αποκτήσει δύο νέα μέλη, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που επεκτείνουν τη συνοριακή επαφή με τη Ρωσία. Τρίτον, το ΝΑΤΟ θέτει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 300.000 – αριθμός πάντως που από ορισμένους κρίνεται υπερβολικός και ίσως δύσκολο να επιτευχθεί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός προγραμματισμός. Τέταρτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν στη σύσταση, για πρώτη φορά, μόνιμου αρχηγείου (για το 5ο Σώμα Στρατού) στο έδαφος της Ανατολικής Ευρώπης και σε μία χώρα του άλλοτε Συμφώνου της Βαρσοβίας, την Πολωνία.

Ενίσχυση των ασκήσεων συλλογικής άμυνας

«Μπορείς να μειώσεις την αντιπαράθεση εφόσον είσαι ισχυρός, αυτό μάθαμε τη δεκαετία του 1980» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, αποτυπώνοντας το πνεύμα που επικρατεί στους κόλπους της Συμμαχίας. Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Σύμμαχοι «θα ενισχύσουν τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας ώστε να είμαστε έτοιμοι για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και σε πολλαπλούς τομείς, αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενίσχυση ενός συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα». Πρόκειται για μία απάντηση στις ανησυχίες ηγετών όπως η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, η οποία προσφάτως είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η χώρα της «να εξαφανιστεί από τον χάρτη» αν δεν ενισχυθεί δραστικά η άμυνα των κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Οκτώ ομάδες μάχης  στην Ανατ. Ευρώπη

Η εμπροσθοβαρής άμυνα (forward defense) του ΝΑΤΟ θα δομηθεί γύρω από τις οκτώ ομάδες μάχης (battlegroups) που έχουν αναπτυχθεί (ή θα αναπτυχθούν) σε οκτώ κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα σε Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία (όπου τοποθετήθηκαν σε πρώτη φάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014), αλλά και σε Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία (μετά τη δεύτερη εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022). Ο σκοπός είναι να ενισχυθούν οι ομάδες μάχης σε επίπεδο ταξιαρχίας και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, ακόμη και σε επίπεδο μεραρχίας. Βασικός, επίσης, βραχίονας της νατοϊκής στρατηγικής είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένων υποδομών στις χώρες πρώτης γραμμής ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί υλικό που θα είναι απαραίτητο σε περίπτωση επιχειρήσεων, ενώ το χρονικό διάστημα για την απάντηση σε μία επίθεση ορίζεται στις 30 ημέρες.

Η γκρίζα ζώνη των 300.000 στρατιωτών

«Γκρίζα ζώνη» αποτελεί πάντως η ανακοίνωση του κ. Στόλτεμπεργκ, η οποία προκάλεσε σύγχυση σε πολλούς, για αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ σε 300.000 στρατιώτες ή και περισσότερους. Σήμερα η Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (NRF) αριθμεί 40.000 άνδρες που βρίσκονται υπό άμεση νατοϊκή διοίκηση. Δεν είναι όμως σαφές πως προκύπτει ο αριθμός των 300.000 και ο γενικός γραμματέας υποχρεώθηκε σε μία σχετική αναδίπλωση την Πέμπτη, λέγοντας ότι η διαμόρφωση του νέου σχήματος θα προκύψει έπειτα από διαβουλεύσεις των αρμοδίων στρατιωτικών υπηρεσιών. Περισσότερες λεπτομέρειες επί αυτού θα προκύψουν μόνο όταν τα κράτη-μέλη αρχίσουν να δεσμεύουν δυνάμεις. Και παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Γκούσταβ Γκέσελ, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), «επισήμως η NRF δεν ενεργοποιήθηκε μετά την 24η Φεβρουαρίου» – στοιχείο που δείχνει ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες.

Η εκ περιτροπής παρουσία δυνάμεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 100.000 άνδρες ανεπτυγμένους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει 5.000 άνδρες στη Ρουμανία, αλλά και εκ περιτροπής δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής. Δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 θα αναπτυχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλα δύο αντιτορπιλικά θα αναπτυχθούν στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία, από όπου σήμερα επιχειρούν τέσσερα Arleigh Burke με σύστημα Aegis. Σε ανάλογη γραμμή θα κινηθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα στείλει άλλους 1.000 άνδρες στην Εσθονία, ενώ και ο Καναδάς θα αυξήσει την παρουσία του στην ομάδα μάχης στη Λετονία. Η εκ περιτροπής παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα διασφαλίζει, σύμφωνα με αξιωματούχους της Συμμαχίας, ότι δεν παραβιάζεται η Ιδρυτική Πράξη (Founding Act) ΝΑΤΟ – Ρωσίας του 1997, που απαγορεύει μόνιμη στάθμευση μάχιμων δυνάμεων στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού συνασπισμού.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ντονμέζ: Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε στο στόχο του και ετοιμάζεται για τη γεώτρηση

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι στη Μεσόγειο τα τουρκικά γεωτρύπανα έχουν τρυπήσει οκτώ φορές, τις τρεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις πέντε «σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας»

Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε στον προορισμό του και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εργασίες του, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Ανατολού. Και πιο συγκεκριμένα στο πηγάδι Γιορουκλέρ-1, 55 χιλιόμετρα από το Γκαζί Πασά, για την πρώτη του αποστολή. Και έχει δύο μήνες μέχρι να δώσει αποτελέσματα, όπως είπε ο Ντονμέζ.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις και υπήρχαν 4-5 εναλλακτικές θέσεις, να σας πω. Αλλά τώρα λήφθηκε μια απόφαση. Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά βρεθεί κάτι, θα ανακοινώσουμε τα καλά νέα στο έθνος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τα μηνύματα της πορείας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση

Το γεωτρύπανο όπως ανέφερε ο Ντονμέζ έφτασε στον προορισμό του στο Γιορουκλέρ 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. Το ταξίδι του ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. «Κατεβάσαμε τον εξοπλισμό μας στον πυθμένα της θάλασσας για την κεντρική τοποθέτηση του φρεατίου του πλοίου. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και, αν θέλει ο Θεός, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας. Αυτό επιθυμούμε» όπως είπε ο τούρκος υπουργός.

Ο Ντονμέζ υπενθύμισε ότι στη Μεσόγειο «είχαμε τρυπήσει περίπου 8 φορές πριν. Από αυτές, οι 3 ήταν γεωτρήσεις που αφορούσαν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και οι 5 ήταν σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με τη Μεσόγειο, σχεδόν όσο και στη Μαύρη Θάλασσα. Ξέρετε, κάναμε ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, τραβήξαμε το στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ πιο σφιχτό. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο».

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή στη ρωσική αεροπορική βάση που επλήγη στην Κριμαία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Δορυφορικές φωτογραφίες, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εικονίζουν την καταστροφή σε μια ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία, η οποία επλήγη ημέρες νωρίτερα από μια επίθεση που έδειξε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρου του πολέμου.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ανεξάρτητη εταιρεία δορυφόρων Planet Labs, εικονίζουν τρεις σχεδόν όμοιους κρατήρες στα σημεία όπου επλήγησαν με ακρίβεια κτίρια στη ρωσική αεροπορική βάση Σάκι. Η βάση, στη νοτιοδυτική ακτή της Κριμαίας, υπέστη εκτεταμένες ζημιές από πυρκαγιά και είναι ξεκάθαρα ορατά τουλάχιστον οκτώ κατεστραμμένα αεροπλάνα.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπέστησαν ζημιές αεροσκάφη και υποστήριξε πως οι εκρήξεις, που σημειώθηκαν προχθές, Τρίτη, στη βάση, οφείλονταν σε ατύχημα.

Φωτό από BBC

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για την επίθεση ούτε έχει ανακοινώσει πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε.

«Επισήμως δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε οτιδήποτε· υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη … έχοντας κατά νου ότι υπήρξαν αρκετά επίκεντρα εκρήξεων ακριβώς την ίδια στιγμή», ανέφερε σε μήνυμά του προς το Ρόιτερς ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου.

Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν πως η κλίμακα των ζημιών και η προφανής ακρίβεια των πληγμάτων φανερώνουν ισχυρές νέες δυνατότητες με δυνητικά σημαντικές συνέπειες.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΕΛΛΑΔΑ9 δευτερόλεπτα ago

Λαμία: Ανήλικη έστειλε μήνυμα στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και απειλούσε να αυτοκτονήσει

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ6 λεπτά ago

Πρόκριση στον… τελικό της Μπρατισλάβας

OIKONOMIA8 λεπτά ago

Ουκρανία: Μορατόριουμ δύο ετών για το εξωτερικό χρέος της

ΚΟΣΜΟΣ9 λεπτά ago

Ντονμέζ: Το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν έφτασε στο στόχο του και ετοιμάζεται για τη γεώτρηση

LIFESTYLE13 λεπτά ago

Βαρβάρα Κίρκη – Θέμης Αδαμαντίδης: Νέα έξοδος για φαγητό με φίλους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 λεπτά ago

Κικίλιας: 11% αύξηση στην επιβατική κίνηση σε 14 αεροδρόμια σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

ΕΛΛΑΔΑ20 λεπτά ago

Κρήτη: Μητέρα και γιος έκρυβαν στο σπίτι τους ναρκωτικά και χιλιάδες ευρώ

ΜΠΑΣΚΕΤ25 λεπτά ago

Σπουδαία μεταγραφή με Μπέχαϊμ η Καρδίτσα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ26 λεπτά ago

Ο Ντε Λαουρέντις ανακοίνωσε Σιρίγκου

LIFESTYLE33 λεπτά ago

Δημοσίευσε βίντεο με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς να τσακώνεται με τα παιδιά τους

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Επεισόδιο στα κεντρικά καταστήματα της ΔΕΗ στον Βόλο μεταξύ δύο πολιτών

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Πέθανε η Μαριάνα Καρακίτσου Σαραφοπούλου από Βόλο σε ηλικία 64 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

58 χρόνος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε στο σεσκλο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΑΡΙΝΑ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ BARACOA ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Στη θλίψη βυθίστηκε ο Αλμυρός Μαγνησίας από τον θάνατο του Παναγιώτη Αναστασίου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο 50χρονος Αριστείδης Βογιατζής από το Βόλο- Εργαζόταν στο εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Έρχεται διπλός «Τειρεσίας» για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, Δήμους, ΔΕΚΟ και Τράπεζες

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ώρες ago

Σε υπόθεση θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της αρπαγής ενός βρέφους- Στον Βόλο αναζητούν οι αρχές τον πατέρα του

Δημοφιλή