Connect with us
banner epikhirisis

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι πλέον κινεζικός, ξεπερνά ΗΠΑ και Γερμανία

Published

on

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:

Google Logo Πρόσθεσε το astratv.gr
στα αγαπημένα σου στη Google

Ένας υπερυπολογιστής στην Κίνα ξεπερνά πλέον τους αμερικανικούς ανταγωνιστές του και αναδεικνύεται ο ισχυρότερος στον κόσμο, για πρώτη φορά από το 2017 που κινεζικός υπολογιστής ανεβαίνει στην κορυφή μιας λίστας η οποία συχνά θεωρείται μέτρο της τεχνολογικής ισχύος ενός κράτους.

Ο υπερυπολογιστής LineShine στο Σενζέν της Κίνας εκτόπισε τον αμερικανικό El Capitan από την πρώτη θέση στη νεότερη έκδοση της κατάταξης TOP500 (πηγή στα Αγγλικά), που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Είναι η πρώτη εμφάνιση του κινεζικού υπολογιστή στη λίστα.

Στην πρώτη δεκάδα, πάντως, περιλαμβάνονται τέσσερις ευρωπαϊκοί υπερυπολογιστές. Ο υπερυπολογιστής Jupiter στη Γερμανία υποχωρεί στην πέμπτη θέση.

Οι υπερυπολογιστές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για ερευνητές που θέλουν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα, καθώς μπορούν να εκτελούν σύνθετους υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίζουν μερικά από τα πιο περίπλοκα προβλήματα στον κόσμο, όπως η ανακάλυψη φαρμάκων, οι κλιματικές και μετεωρολογικές προβλέψεις ή η προσομοίωση μαύρων τρυπών.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χρήσεις των υπερυπολογιστών είναι ο ρόλος τους στην ανάπτυξη μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Advertisement

Τι κάνει τον κινεζικό υπερυπολογιστή ξεχωριστό;

Οι επιστήμονες πίσω από το πρόγραμμα TOP500 δήλωσαν ότι ο LineShine, στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας, πέτυχε επίδοση 2,198 εξαφλόπ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελεί περισσότερους από 2 πεντακισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ο El Capitan, στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μπροστά από δύο ακόμη αμερικανικούς υπερυπολογιστές σε εθνικά εργαστήρια στο Τενεσί και το Ιλινόι. Τα πέντε αυτά συστήματα είναι οι μόνοι επαληθευμένοι δημόσια υπερυπολογιστές εξαστάθμης στον κόσμο.

Ο LineShine διαφέρει από άλλους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων επειδή λειτουργεί αποκλειστικά με συμβατικούς επεξεργαστές, ή CPU, αντί για τους επεξεργαστές γραφικών, ή GPU, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το TOP500, για να λειτουργήσει χρειάζεται περίπου 42,2 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ υπερασπίστηκε την Τετάρτη τις τεχνολογικές εξελίξεις της χώρας ως ευκαιρία για τον κόσμο και όχι ως απειλή.

Ο Λι πρόσθεσε ότι οι γενναίες κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι ο βασικός λόγος της ταχείας ανόδου των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της χώρας, σε μια περίοδο που Δυτικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως η κρατική στήριξη της Κίνας, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα, της δίνει ένα άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Advertisement

Ο Νο 2 της κινεζικής ηγεσίας έκανε αυτά τα σχόλια στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ετήσιας Συνόδου των Νέων Πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γνωστής ως «θερινό Νταβός», που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην παράκτια πόλη Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα.

Παραδέχθηκε ότι οι παγκόσμιες ανησυχίες για τις τεχνολογικές καινοτομίες της Κίνας αυξάνονται, με ορισμένους να μιλούν για «China Shock 2.0», θεωρώντας την έκρηξη της υψηλής τεχνολογίας της χώρας απειλή για πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αντίθετα, αυτό θα πρέπει να θεωρείται «China Opportunity 2.0», είπε.

«Από την οπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, το “China Opportunity 2.0” σημαίνει ότι θα υπάρχει ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και πιο δίκαιη κατανομή των ωφελειών», δήλωσε ο Λι.

Πού βρίσκεται η Ευρώπη;

Τα πέντε αυτά συστήματα είναι οι μόνοι επαληθευμένοι δημόσια υπερυπολογιστές εξαστάθμης στον κόσμο, κάτι που, όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται, αποτελεί στην πραγματικότητα μόνο μέτρηση της ταχύτητας και του αριθμού των πράξεων που μπορεί να εκτελεί ένας υπερυπολογιστής ανά δευτερόλεπτο.

Advertisement

Άλλες χώρες με συστήματα στη δεκάδα είναι η Ιταλία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Στην πρώτη εικοσάδα περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία, η Φινλανδία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα σχέδιο 20 δισ. ευρώ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων με υπερυπολογιστές, προκειμένου να αναπτυχθεί η επόμενη γενιά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μέσω των λεγόμενων γιγα-εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης, που θα συνδέουν τη συνεργασία ανάμεσα σε κέντρα υπερυπολογιστών, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

Περισσότερα στο cyberskills.gr

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο WhatsApp

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:

Μπες στο κανάλι του astratv.gr
στο Viber
Advertisement

Μέλος του
Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου
Μ.Η.Τ. 252107

dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
main logo black
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement
Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο