Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ο Ξενώνας του Δήμου Βόλου φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους

Published

on

ΓΥΝΑΙΚΕΣ scaled

Εγκυες, με μωρά, με παιδιά αναζητούν καταφύγιο, μακριά από το βίαιο οικογενειακό περιβάλλον- «Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου», η ενημερωτική δράση που έγινε στον Αγιο Νικόλαο

Θύματα βίας από τους συντρόφους ή τους συζύγους τους ακόμη και από την ηλικία των 18 ετών φιλοξενεί ο Ξενώνας του Δήμου Βόλου, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, μακριά από το βίαιο οικογενειακό περιβάλλον. Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα: ούτε ηλικίας, ούτε οικονομικής κατάστασης ή μορφωτικού επιπέδου.

 

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, Θεοδώρα Πεσιάνη, αυτή τη στιγμή στη δομή έχουν βρει καταφύγιο 11 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Ο ξενώνας έχει δυναμική φιλοξενίας έως 20 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους και παρέχει στήριξη έως και τρεις μήνες.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της κοινωνίας. Ωστόσο, τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, ιδίως μετά τον εγκλεισμό στην περίοδο της πανδημίας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε πληροφόρηση ότι υπάρχουν δομές υποστήριξης των γυναικών. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι ιδιωτικό αλλά κοινωνικό. Πολλές φορές ο φόβος και η αβεβαιότητα για το τι θα κάνουν είναι οι ανασταλτικοί παράγοντες για να φύγουν από το βίαιο περιβάλλον», ανέφερε η κ. Πεσιάνη, στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης που έγινε χθες το πρωί, στην πλατεία Αγίου Νικολάου από κοινού με την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, που λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας.

Advertisement

Σύμφωνα με στοιχεία του ξενώνα, οι γυναίκες θύματα βίας είναι ηλικίας από 18 έως και 65 ετών. Υπάρχουν γυναίκες οικονομικά αυτόνομες, άλλες με πανεπιστημιακή μόρφωση και καταξιωμένες στον χώρο της εργασίας τους που πέφτουν θύματα βίας και αναζητούν καταφύγιο στον ξενώνα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει παιδιά, υπάρχουν όμως και πολλά περιστατικά γυναικών που κατέφυγαν στη δομή με τα μωρά στην αγκαλιά τους ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. «Ακόμη και ευκατάστατες γυναίκες μπορούν να αναζητήσουν προστασία. Δεν είναι ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από το βίαιο περιβάλλον. Φοβούνται ότι ο θύτης θα τους βρει, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στη δομή που παραμένει απόρρητη», εξηγεί η κ. Πεσιάνη.

Στον ξενώνα δεν παρέχεται μόνο φιλοξενία αλλά και στήριξη σε όλα τα επίπεδα, κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή, με στόχο, βγαίνοντας το θύμα από τη δομή να μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια του και να κάνει μία νέα αρχή μακριά από τον κύκλο της βίας.

«Πολλές φορές νιώθουμε τη ματαίωση της προσπάθειας, όταν το θύμα επιστρέφει στον θύτη. Πολλές όμως γυναίκες τα καταφέρνουν και φεύγουν από τον εφιάλτη», κατέληξε η κ. Πεσιάνη.

 

Θεοδώρα Πεσιάνη: Θέλουμε να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεν είναι ιδιωτικό αλλά κοινωνικό

 

Αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στις διερχόμενες από το σημείο μπροστά από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου γυναίκες και τις πληροφόρησαν τόσο για τη λειτουργία το Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου μπορούν να καταγγελθούν περιστατικά όσο και για τον Ξενώνα Φιλοξενίας.

Advertisement

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Advertisement
Anassa
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή