Connect with us
banner epikhirisis

ΥΓΕΙΑ

Όγκοι Εγκεφάλου: Όταν το Νευρικό Σύστημα Εκπέμπει Σήμα Κινδύνου

Published

on

7iumXivv0u821y2

Οι πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου είναι νεοπλάσματα που αναπτύσσονται απευθείας από τον εγκεφαλικό ιστό και όχι ως αποτέλεσμα μεταστάσεων από άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων από τα οποία προέρχονται, κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, με τα γλοιώματα να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις, με τις επιπτώσεις τους να σχετίζονται κυρίως με την πίεση που ασκούν σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου.

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι: Ποια η διαφορά

Οι καλοήθεις όγκοι εγκεφάλου τείνουν να αναπτύσσονται αργά και συνήθως δεν διηθούν τον υγιή ιστό. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αν πιέσουν κρίσιμες λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι, αντίθετα, είναι επιθετικοί, αναπτύσσονται ταχέως και ενδέχεται να επεκταθούν στον νωτιαίο μυελό ή σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Συμπτώματα και διαγνωστική προσέγγιση

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού όγκου διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθός του. Συχνά περιλαμβάνουν πονοκεφάλους (ιδίως πρωινές ώρες), ναυτία, διαταραχές όρασης, λόγου ή ακοής, αλλαγές στη συμπεριφορά, προβλήματα ισορροπίας, μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα και επιληπτικές κρίσεις. Η διάγνωση βασίζεται σε συνδυασμό κλινικής αξιολόγησης και απεικονιστικών εξετάσεων όπως η μαγνητική και αξονική τομογραφία, ενώ η οριστική ταυτοποίηση του όγκου γίνεται με βιοψία.

Ταξινόμηση και τύποι όγκων

Οι όγκοι κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι βαθμοί 1 και 2 θεωρούνται χαμηλής κακοήθειας, ενώ οι βαθμοί 3 και 4 αντιπροσωπεύουν επιθετικότερους όγκους. Μεταξύ των τύπων πρωτοπαθών όγκων περιλαμβάνονται τα γλοιώματα, τα επενδυμώματα, τα μηνιγγιώματα, οι όγκοι του χοριοειδούς πλέγματος, οι εμβρυονικοί όγκοι και πολλοί άλλοι.

Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και η θέση του όγκου, η ηλικία του ασθενούς και η γενική κατάσταση της υγείας του. Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Χρησιμοποιούνται προηγμένες τεχνικές όπως η κρανιοτομία με νευροπλοήγηση, ακόμα και με τον ασθενή σε εγρήγορση. Η ακτινοθεραπεία – είτε κλασική είτε στερεοτακτική ή ακτινοχειρουργική – εφαρμόζεται είτε ως κύρια θεραπεία είτε επικουρικά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χημειοθεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, από το στόμα ή ακόμα και απευθείας στον εγκέφαλο με ειδικά εμφυτεύματα.

Advertisement

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε νευρολογικό πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον Νευροχειρουργό Δρ. Νικόλαο Καραγεώργο.

Advertisement
300X250 GIF
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο