ΥΓΕΙΑ
Όγκοι Εγκεφάλου: Όταν το Νευρικό Σύστημα Εκπέμπει Σήμα Κινδύνου

Οι πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου είναι νεοπλάσματα που αναπτύσσονται απευθείας από τον εγκεφαλικό ιστό και όχι ως αποτέλεσμα μεταστάσεων από άλλα σημεία του σώματος. Ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων από τα οποία προέρχονται, κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, με τα γλοιώματα να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Αυτοί οι όγκοι μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις, με τις επιπτώσεις τους να σχετίζονται κυρίως με την πίεση που ασκούν σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου.
Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι: Ποια η διαφορά
Οι καλοήθεις όγκοι εγκεφάλου τείνουν να αναπτύσσονται αργά και συνήθως δεν διηθούν τον υγιή ιστό. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα αν πιέσουν κρίσιμες λειτουργικές περιοχές του εγκεφάλου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι, αντίθετα, είναι επιθετικοί, αναπτύσσονται ταχέως και ενδέχεται να επεκταθούν στον νωτιαίο μυελό ή σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Συμπτώματα και διαγνωστική προσέγγιση
Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού όγκου διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθός του. Συχνά περιλαμβάνουν πονοκεφάλους (ιδίως πρωινές ώρες), ναυτία, διαταραχές όρασης, λόγου ή ακοής, αλλαγές στη συμπεριφορά, προβλήματα ισορροπίας, μούδιασμα ή αδυναμία στα άκρα και επιληπτικές κρίσεις. Η διάγνωση βασίζεται σε συνδυασμό κλινικής αξιολόγησης και απεικονιστικών εξετάσεων όπως η μαγνητική και αξονική τομογραφία, ενώ η οριστική ταυτοποίηση του όγκου γίνεται με βιοψία.
Ταξινόμηση και τύποι όγκων
Οι όγκοι κατατάσσονται σε τέσσερις βαθμούς σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι βαθμοί 1 και 2 θεωρούνται χαμηλής κακοήθειας, ενώ οι βαθμοί 3 και 4 αντιπροσωπεύουν επιθετικότερους όγκους. Μεταξύ των τύπων πρωτοπαθών όγκων περιλαμβάνονται τα γλοιώματα, τα επενδυμώματα, τα μηνιγγιώματα, οι όγκοι του χοριοειδούς πλέγματος, οι εμβρυονικοί όγκοι και πολλοί άλλοι.
Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και η θέση του όγκου, η ηλικία του ασθενούς και η γενική κατάσταση της υγείας του. Σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Χρησιμοποιούνται προηγμένες τεχνικές όπως η κρανιοτομία με νευροπλοήγηση, ακόμα και με τον ασθενή σε εγρήγορση. Η ακτινοθεραπεία – είτε κλασική είτε στερεοτακτική ή ακτινοχειρουργική – εφαρμόζεται είτε ως κύρια θεραπεία είτε επικουρικά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η χημειοθεραπεία χορηγείται ενδοφλέβια, από το στόμα ή ακόμα και απευθείας στον εγκέφαλο με ειδικά εμφυτεύματα.
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε νευρολογικό πρόβλημα, επικοινωνήστε με τον Νευροχειρουργό Δρ. Νικόλαο Καραγεώργο.

-
VIDEO20 ώρες ago
ΞΑΝΑΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΟΥΚΑΣ
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Μαγνησία: Αιφνίδιος θάνατος 37χρονου έξω από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Τζάνειο: Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της 62χρονης – Μήνυση κατά αγνώστων υποβάλλει η οικογένεια, αναζητείται ακόμη ο βοηθός νοσηλευτή που έκανε το λάθος
-
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago
Μαζική έξοδος για το τριήμερο: Πάνω από 40.000 επιβάτες έφυγαν σε δύο μέρες από το λιμάνι του Πειραιά, σχεδόν 100 χιλιάδες οχήματα έχουν περάσει τα διόδια
-
ΕΛΛΑΔΑ12 ώρες ago
Καιρός: Καυτό τριήμερο με ήλιο και θερμοκρασίες έως 38 βαθμούς
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες ago
Πυρκαγιά σε συνεργείο αυτοκινήτων στον Νέο Κόσμο
-
ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Οι εκφωνήσεις των θεμάτων σε Ηλεκτροτεχνία 2, Ναυτικό Δίκαιο και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
-
ΒΟΛΟΣ14 ώρες ago
Η παιδική χαρά στον Άγιο Κωνσταντίνο ανακαινίσθηκε πλήρως, αντικαταστάθηκαν όλα τα παλιά παιχνίδια με πιστοποιημένα παιχνίδια τελευταίας γενιάς