Connect with us
ΕΣΠΑΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δέκα καλύτερες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους

Published

on

ergasia 620x350.jpg

Οι περισσότεροι από εμάς περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δουλειά μας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ψυχική υγεία και ευημερία μας.

Ενώ η εργασία μπορεί να προκαλεί άγχος, θλίψη και θυμό στη ζωή μας, μερικοί βρίσκουν επίσης ικανοποίηση, σκοπό και ευτυχία δουλεύοντας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για το 2024 για την Παγκόσμια Κατάσταση του Χώρου Εργασίας, το 34% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δηλώνουν ότι «ευημερούν», ενώ το 58% λένε ότι «δυσκολεύονται». Περίπου το 8% των ερωτηθέντων παγκοσμίως παραδέχεται ότι «υποφέρουν» στη δουλειά.

Όσοι ευημερούν αναφέρουν «σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό. Αναφέρουν περισσότερη ελπίδα, ευτυχία, ενέργεια, ενδιαφέρον και σεβασμό», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται στη συνολική αξιολόγηση της ζωής και συνδυάζει τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων για το πού βρίσκονται τώρα και πού βλέπουν τους εαυτούς τους στο μέλλον.

Η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων και μέτρησε τη δέσμευση μέσω θετικών εμπειριών όπως η ευημερία και η απόλαυση, καθώς και αρνητικές εμπειρίες όπως το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία, η λύπη και η μοναξιά.

Advertisement

Η δημοσκόπηση του Gallup World ερεύνησε τον ενήλικο πληθυσμό σε περισσότερες από 160 χώρες. Τα δεδομένα για αυτήν την έκθεση που συλλέχθηκαν το 2023 περιλάμβαναν αποτελέσματα από περισσότερους από 128.000 απασχολούμενους ερωτηθέντες.

Oι 10 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που λένε ότι ευημερούν, σύμφωνα με τη μελέτη της Gallup.

Φινλανδία: 83%

Δανία: 77%

Ισλανδία: 76%

Advertisement

Ολλανδία: 71%

Σουηδία: 70%

Ισραήλ: 69%

Νορβηγία: 67%

Κόστα Ρίκα: 62%

Advertisement

Βέλγιο: 60%

Αυστραλία: 60%

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη λίστα με επτά να συγκροτούν το Top 10. Η περιοχή κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δήλωσαν ότι «παρακολουθούν ή αναζητούν ενεργά νέα δουλειά» και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βιώνουν καθημερινή θλίψη», σύμφωνα με στην έκθεση.

Συγκεκριμένα, η Ευρώπη κατέγραψε επίσης το «χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων», με 13%, αλλά η περιοχή είναι γνωστή για την ισχυρή προστασία των εργαζομένων, τονίζεται στην έκθεση.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, αλλά υψηλότερα όσον αφορά τη δέσμευση των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Advertisement

“Εργάζομαι για να ζω” ή “Ζω για να εργάζομαι”

«Οι άνθρωποι συχνά αντιπαραβάλλουν την κουλτούρα “εργάζομαι για να ζω” της Δυτικής Ευρώπης με τη νοοτροπία “ζω για να εργάζομαι” των ΗΠΑ», σύμφωνα με την έκθεση. Τελικά, «οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι σε χώρες με ουσιαστικούς νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν την ισχυρότερη συναισθηματική υγεία».

Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των κορυφαίων 10% με το 60% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι «ευημερούσαν» και το 21% δήλωσε ότι δένεται με την εργασία. Στην Κόστα Ρίκα, το 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι «ευημερούσαν», ενώ το 34% είπε ότι ήταν «δεσμευμένo» με τη εργασία του.

Το Ισραήλ μπήκε επίσης στη λίστα ως ακραίο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η ευρύτερη περιοχή κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βίωναν καθημερινό άγχος», με το 52% των ερωτηθέντων να το αναφέρει αυτό, σε σύγκριση με το 39% στο Ισραήλ

.

Η Ασία έμεινε πίσω

Οι κορυφαίες χώρες στην περιοχή όπου το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ευημερούσε:

Βιετνάμ: 51%

Advertisement

Ταϊβάν: 41%

Σιγκαπούρη: 39%

Ταϊλάνδη: 37%

Φιλιππίνες: 36%

Κίνα: 36%

Advertisement

Νότια Κορέα: 34%

Μαλαισία: 31%

Ιαπωνία: 29%

Μογγολία: 29%

«Όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στην εργασία και τις εργασιακές τους σχέσεις, η απασχόληση συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής ευεξίας και χαμηλά επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μισοί από τους εργαζόμενους που ασχολούνται με την εργασία ευημερούν στη ζωή συνολικά», σύμφωνα με την έκθεση.

Advertisement

Επιπλέον, «όταν οι διευθυντές είναι δεσμευμένοι, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν», σύμφωνα με τη μελέτη. «Στους οργανισμούς με βέλτιστες πρακτικές, τα τρία τέταρτα των διευθυντικών στελεχών δηλώνουν δέσμευση με την εργασία, καθώς και επτά στους 10 μη διευθυντές».

Η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο – εξαρτάται επίσης από τους οργανισμούς. Όταν οι εταιρείες ενσταλάξουν την απαραίτητη προστασία της εργασίας και προσλαμβάνουν ισχυρούς, αφοσιωμένους και καλά εκπαιδευμένους διευθυντές, οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στη ζωή.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Advertisement
Advertisement
BANNER ΠΑΝΘΕΣΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ver1 01
BANNER 300X250
Advertisement
Dei
Advertisement web banner kotsiras 300x250
Advertisement sogabros
Advertisement
Advertisement
Anassa

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Μετάβαση στο περιεχόμενο