Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Δήμοι της Ηπείρου ζητούν οικονομική ενίσχυση λόγω της υπέρογκης αύξησης του ενεργειακού κόστους

Published

on

Spread the love

Προβληματισμό προκαλεί στους Δήμους της Ηπείρου και όχι μόνο η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) για την επιβολή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους, όπως και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου συζήτησε το θέμα και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων που χαρακτηρίζεται από τη γενική αποδοχή της υποχρέωσης μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στους Δήμους αλλά και από τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών, των ορεινών και των μικρότερων Δήμων, οι οποίοι έχουν εντελώς άλλες ανάγκες από ότι συμβαίνει στις περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κατ’ αρχάς, μετά τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κ. Χρήστου Ντακαλέτση, ήταν ομόφωνη η αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά του τιμωρητικού χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης προς όσους δεν πιάσουν τους στόχους που θέτει η πολιτεία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, στους Δήμους της Ηπείρου, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη μείωση ανελαστικών εξόδων, τα οποία δεν βαρύνουν αντίστοιχα άλλους Δήμους στην υπόλοιπη επικράτεια.

Βασική ιδιαιτερότητα των περιφερειακών Δήμων αποτελεί το κόστος των αντλιοστασίων. Το συγκεκριμένο κόστος, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ Ηπείρου, ισούται με τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – το υπόλοιπο 1/3 αφορά τον οδοφωτισμό.

Το κόστος αυτό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά το τελευταίο διάστημα.

Άλλη πρόταση που κατατέθηκε αφορά την ανάγκη επιχορήγησης των Δήμων για το κόστος των καυσίμων. Για τη μεταφορά των απορριμμάτων συγκεκριμένα, η αύξηση του κόστους των καυσίμων, έχει σημάνει τον τριπλασιασμό αυτών των πάγιων εξόδων των Δήμων.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου ζητά για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες των Δήμων που επιφέρει η υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους, να υπάρξει άμεση ενίσχυση από την πολιτεία, ενώ ως επιτακτική κρίνεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης και εκπόνησης προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης ή συντήρησης των κτιριακών υποδομών των Δήμων, για να καταστούν μεσομακροπρόθεσμα, ενεργειακά αυτόνομοι οι ΟΤΑ του πρώτου βαθμού.

Το στόχο τούτο θα βοηθήσει και η παραγωγή ενέργειας από τους Δήμους, με το σχήμα των ενεργειακών κοινοτήτων ή με επενδύσεις ΑΠΕ που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε δημοτικές εκτάσεις, συγκεκριμένοι Δήμοι. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, είναι κατά προτεραιότητα να αποδέχεται το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το παραγόμενο από τους Δήμους ηλεκτρικό ρεύμα.

Απαίτηση των Δημάρχων της Ηπείρου είναι τα έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση να προκρίνονται στην ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και να τίθενται εκτός πλαφόν των Δήμων που ισχύουν για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τέλος, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε στην εξίσωση της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους των Δήμων, να μπει και η Περιφέρεια Ηπείρου, με την προκήρυξη συγκεκριμένων μέτρων από το ΕΣΠΑ, όπως για την εκπόνηση των λεγόμενων Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) που οφείλουν να διαθέτουν οι Δήμοι.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλη, τα Δασαρχεία καλούνται να απλοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις τους, ώστε ελλείψει διαχειριστικών μελετών από μεριάς των Δήμων, να καταστεί δυνατό κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διανέμονται καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιοχής μας.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

loading...
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη 27/9

ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago

Έκτακτο κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη 27/9

VIDEO7 ημέρες ago

Στην εισαγγελία κάτοικοι της Δράκειας υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία η περιοχή του Πηλίου

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago

«Έρχεται κακοκαιρία που θα θυμίζει Daniel» λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Διπλό market pass για τους κατοίκους της Μαγνησίας

VIDEO4 ημέρες ago

Αυτοψία του Αχιλλέα Μπέου στην λίμνη Κάρλα-Ανήσυχος με την κατάσταση που επικρατεί &την δυσφορία-Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης

ΘΕΣΣΑΛΙΑ6 ημέρες ago

Η τσίπα δεν αγοράζεται κύριε Αγοραστέ –

ΒΟΛΟΣ4 ημέρες ago

Παρέμβαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τον 26χρονο ΑΜΕΑ

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Λιβύη: Ποια ήταν η νοσηλεύτρια που σκοτώθηκε στο φονικό τροχαίο – Η τραγική ιστορία της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες ago

«Αδειάζει» τον Αγοραστό για την κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών η Μητρόπολη Λάρισας

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλή