Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εισήλθαν σε νέα δυναμική –

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

«Στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν σε μια νέα δυναμική και ανοδική τροχιά. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, που οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, οι αναθεωρητισμοί επανακάμπτουν και ο πόλεμος βυσσοδομεί, το αξιόμαχο στράτευμα είναι η σημαντικότερη εγγύηση για ένα έθνος που θέλει να παραμείνει ελεύθερο. Λυπούμαι διότι η αξιωματική αντιπολίτευση, για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, επέλεξε να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα, αποχωρώντας από την ψήφιση των νομοσχεδίων. Με την στάση της αυτή, με το να μην ψηφίζει ακόμη και νομοσχέδια που επιλύουν προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έκανε και με τις αμυντικές συμφωνίες, υπονομεύει πρωτίστως τον θεσμικό της ρόλο. Την απάντηση θα την λάβει σύντομα από τον ελληνικό λαό».

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δάκρυσε η Ελλάδα…

Ο κυβερνητικός βουλευτής ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι «όλη η Ελλάδα δάκρυσε με τον χαμό των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Η τραγική αυτή απώλεια μαρτυρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει η πατρίδα, όχι μόνο με εξοπλισμούς, αλλά και με φόρο αίματος, σε έναν ακήρυκτο πόλεμο για να μπορεί να προασπίζει την ελευθερία, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Νέο ειδικό μισθολόγιο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «άμυνα, στρατός, δεν λογίζεται χωρίς το έμψυχο δυναμικό. Χωρίς τους ανθρώπους που υπηρετούν στα τρία όπλα, σε όλη την ιεραρχική δομή τους. Η πατρίδα οφείλει απέναντί τους, στο μέτρο των δυνατοτήτων, να προσφέρει τα μέγιστα για το έργο που επιτελούν.

Δυστυχώς, στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι γυναίκες και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους, και πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ευελπιστούμε σταδιακά, με την ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, να αποκατασταθούν και οι απολαβές τους. Ο πρωθυπουργός πριν λίγο δεσμεύτηκε για νέο ειδικό μισθολόγιο αποκατάστασης μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις το 2004».

Δέσμευση πρωθυπουργού για ΕΠΟΠ

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά υπογράμμισε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόμαστε σε συνθήκες πολεμικού συναγερμού και όλοι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο που έγινε στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Βεβαίως, το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι πανάκεια για όλα τα προβλήματα σε μια δαιδαλώδη νομοθεσία. Οφείλω, όμως, κι από αυτό το βήμα να επισημάνω χρόνια προβλήματα που κληρονομήσατε, αλλά τώρα φτάνει ο κόμπος στο χτένι και πρέπει να βρεθεί λύση.

Το πιο σημαντικό που επείγει είναι αυτό που αφορά την αποστρατεία των ΕΠΟΠ στην ηλικία των 50 ετών, όταν για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας ή 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρεθούν στον δρόμο από την μια μέρα στην άλλη και να αναζητούν εργασία στα 50 τους. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Και επειδή όλο και περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα καταφεύγουν σε προσλήψεις ΕΠΟΠ νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα. Με ικανοποίηση ακούσαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται για νομοθετική ρύθμιση σύντομα που θα αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα».

Ρυθμίσεις για ΑΣΣΥ και ΕΜΘ

Ο Θεσσαλός πολιτικός χαρακτήρισε «αναμφίβολα θετικό το ότι επιλύεται το ζήτημα της ιεραρχίας και βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των ΑΣΣΥ, των τάξεων εισαγωγής 1991, ‘92 και ‘93. Νομίζω, όμως, ότι εύλογα τίθεται το ζήτημα της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης έως και τους αποφοίτους του 2010, ώστε και αυτοί να συνταξιοδοτούνται στα 35 χρόνια με τον βαθμό του συνταγματάρχη και όχι στα 40 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Όπως, επίσης, πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται βαθμολογικά και μισθολογικά οι Αξιωματικοί ΑΣΣΥ Ειδικών Καταστάσεων, οι οποίοι έχουν υποστεί τραυματισμό ή κάποια πάθηση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Μιλούμε για 300 περίπου αξιωματικούς, τους οποίους έχει δικαιώσει και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 1578/2021 απόφασή του.

Είναι, βεβαίως, θετικό ότι με τροπολογία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ιεραρχικής αδικίας των ΑΣΣΥ έναντι των μονιμοποιηθέντων εθελοντών και εθελοντριών. Στους εθελοντές με τροποποιήσεις της νομοθεσίας δόθηκε προβάδισμα στη βαθμολογική τους εξέλιξη σε σχέση με τους αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι έτσι βρέθηκαν νεότεροι ιεραρχικά και κατώτεροι κατά βαθμό.

Τέλος, να σημειώσω ότι είναι άδικο η βαθμολογική εξέλιξη των Εθελοντών Μακράς Θητείας, των ΕΜΘ, να μην ακολουθείται και με την ανάλογη μισθολογική αύξηση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σήμερα ότι έρχεται εναρμόνιση του διοικητικού και του μισθολογικού βαθμού στους ΕΜΘ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε στα πρακτικά τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της ΕΣΠΕΛ, με την οποία, όπως είπε, καθώς και με την ΕΣΠΕΘ σε επίπεδο Θεσσαλία, έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/zxD9R1I8Hh0

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
LIFESTYLE1 λεπτό ago

H Kέιτι Χολμς φόρεσε το παντελόνι με το οποίο θα αντικαταστήσουμε τα τζιν μας την άνοιξη

ΕΛΛΑΔΑ7 λεπτά ago

Δύο νέες φωτιές στη Φθιώτιδα – Η κατάσταση στα προηγούμενα μέτωπα

ΜΠΑΣΚΕΤ10 λεπτά ago

Η φανέλα του Μπάνε Πρέλεβιτς στην οροφή του PAOK Sports Arena! (video)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ13 λεπτά ago

Στο κυνήγι της κορυφής η Ουνιόν | Η Μάιντζ διέλυσε εκτός έδρας την Λειψία!

ΚΟΣΜΟΣ16 λεπτά ago

Πρωταπριλιά: Γιατί δεν αρέσουν πια τα πρωταπριλιάτικα αστεία – Η εποχή των fake news

LIFESTYLE22 λεπτά ago

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους φόρεσε ένα από τα πιο διαχρονικά πανωφόρια για την άνοιξη

ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Τροχαίο στα Χανιά: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε καφετέρια – Αναφορές για τραυματίες

ΜΠΑΣΚΕΤ31 λεπτά ago

Live Streaming: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ34 λεπτά ago

Έκανε τη δουλειά της με… τέσσερεις “κανονιές” | Μεγάλη νίκη για τη Μπόρνμουθ

ΚΟΣΜΟΣ37 λεπτά ago

ΟΗΕ: Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Κακό πρωταπριλιάτικο αστείο»

LIFESTYLE6 ημέρες ago

10 αρώματα που πρέπει να δοκιμάσετε αν αγαπάτε τις φλοράλ μυρωδιές

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Θλίψη για τον 36χρονο Γιάννη από τη Νέα Ιωνία Βόλου

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο – «Έσβησε» 57χρονος άνδρας – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

ΘΕΣΣΑΛΙΑ24 ώρες ago

«Την επόμενη εβδομάδα η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους Αγρότες»

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

Νεκρός σε τροχαίο πατέρας 4 παιδιών – Έχασε τον έλεγχο της μηχανής του, διαλύθηκε το κράνος του

LIFESTYLE4 ημέρες ago

«Παντρεύτηκα, έκανα τρία παιδιά και χώρισα, αλλά δεν μάθατε κάτι»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αρχίσεις να τρέχεις (video)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ24 ώρες ago

«Η συνάντηση» με τον Γιώργο Κιμούλη επιστρέφει τον Απρίλιο στο Θέατρο Αμαλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago

Πάνω από 100 παραστάσεις για τον «Θησαυρό της Βαγίας» – Στους 30.000 οι θεατές που έχουν ήδη δει την αναβίωση του θρυλικού βιβλίου της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Χρήστος Μάστορας: Η απάντησή του για το «φιλί» στο στόμα στη Δέσποινα Βανδή

Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή