ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν ασταμάτητα το 2026 αλλά αλλάζουν «χάρτη» λόγω κλίματος και κόστους

Θέλεις να βλέπεις τα νέα του astratv.gr πρώτα στη Google;
Πρόσθεσέ μας στις προτιμώμενες πηγές σου:
στα αγαπημένα σου στη Google
Παρά τις έντονες οικονομικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές αναταράξεις και την κλιματική κρίση, ο τουρισμός στην Ευρώπη δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα για το 2026.
Ρεπορτάζ Ρεγγίνα Σαβούρδου
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), η επιθυμία των Ευρωπαίων για ταξίδια όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά καταγράφει και άνοδο, με το 81% των πολιτών να σχεδιάζει αποδράσεις μέχρι τον Νοέμβριο.
Η «έκρηξη» της Νότιας Ευρώπης και η πρόκληση του υπερτουρισμού
Η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος των προτιμήσεων, συγκεντρώνοντας το 61% των ταξιδιωτών (αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι). Η Ισπανία (14%), η Ιταλία (12%), η Γαλλία (8%) και η Ελλάδα (7%) διατηρούν τα σκήπτρα των πιο δημοφιλών προορισμών.
Ωστόσο, αυτή η μαζική στροφή προς τον Νότο φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Όπως επισημαίνει ο Δρ. Eran Ketter, Επικεφαλής Έρευνας του ETC και εμπειρογνώμονας της MINDHAUS: «Παρατηρούμε μια σημαντική γεωγραφική έξαρση προς τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη. Αυτό καθιστά επιτακτική τη σωστή διαχείριση των επισκεπτών και την αποφυγή του υπερτουρισμού. Παράλληλα, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική, παρά το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων.»
Από τη «δημιουργία ζήτησης» στη «διαχείριση ροών»
Με το 52% των Ευρωπαίων να δηλώνει πλέον ότι προτιμά λιγότερο γνωστούς, εναλλακτικούς προορισμούς για να αποφύγει τον συνωστισμό, οι προορισμοί και οι τουριστικές επιχειρήσεις οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.


Ο Γενικός Διευθυντής της MINDHAUS, Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, υπογραμμίζει τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων και των νέων συνεργασιών: «Οι προορισμοί πρέπει να μετατοπιστούν από τη δημιουργία ζήτησης στη διαχείριση της ροής των επισκεπτών. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, μπορούν να παρακολουθούν τις κρατήσεις και να προωθούν δευτερεύοντες προορισμούς».
Παράλληλα, ο κ. Τριανταφύλλης προτρέπει τις επιχειρήσεις να προβάλλουν την αξία των υπηρεσιών τους έναντι του κόστους και να επενδύσουν σε φθινοπωρινά πακέτα με έμφαση στον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την ευεξία, δίνοντας κίνητρα στους ταξιδιώτες πέρα από τους μήνες αιχμής.

Πρόθεση ταξιδιού ανά ηλικιακή ομάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πρόθεση ταξιδιού κατά το επόμενο εξάμηνο, το θετικό συναίσθημα παρουσιάζει αυξητική τάση σε συνάρτηση με την ηλικία, αγγίζοντας την κορύφωσή του στην ομάδα 45–54 ετών με ποσοστό 86% («πιθανό/πολύ πιθανό»). Στις νεότερες ηλικίες, τα ποσοστά θετικής πρόθεσης ξεκινούν από 71% (18–24 ετών) και 79% (25–34 ετών), ενώ στις ηλικίες 35–44 και άνω των 55 ετών σταθεροποιούνται στο 82%.
Παράλληλα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν «απίθανο/πολύ απίθανο» να ταξιδέψουν μειώνεται αισθητά στις μεσαίες και μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας από 18% στους νέους 18–24 ετών και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο (7%) στην ομάδα 45–54, προτού σημειώσει μικρή άνοδο (10%) στους άνω των 55. Τα ποσοστά όσων διατηρούν ουδέτερη στάση παραμένουν σχετικά σταθερά σε όλες τις ομάδες, κυμαινόμενα μεταξύ 7% και 11%.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Telegram;
Γίνε μέλος στο κανάλι μας:
στο Telegram
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο WhatsApp;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο WhatsApp
Θέλεις να λαμβάνεις πρώτος τις ειδήσεις του astratv.gr στο Viber;
Γίνε μέλος στην κοινότητά μας:
στο Viber

ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες ago52χρονη έπεσε από μπαλκόνι και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή
ΑΘΛΗΤΙΚΑ23 ώρες agoΤσακίρης: «Η ΑΕΚ είναι πλέον πιο ευέλικτη στον τρόπο παιχνιδιού της – Αρέσει πολύ στον Νίκολιτς ο Χριστακόπουλος»
ΚΟΣΜΟΣ19 ώρες agoO Τραμπ λέει ότι «μόλις τελείωσε» μια ιατρική εξέταση στο Walter Reed
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ20 ώρες agoThe Chios Festival: Επιστρέφει με προσωπικότητες διεθνούς κύρους και καλλιτέχνες από 05/08 έως 04/09
ΚΟΣΜΟΣ17 ώρες agoΜεγάλη πυρκαγιά έξω από την πόλη Όλμπια στη Σαρδηνία
ΑΘΛΗΤΙΚΑ12 ώρες agoΟι ενδεκάδες στο Αργεντινή-Ελβετία
ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες agoΚαρέ καρέ η αιματηρή καταδίωξη και οι πυροβολισμοί κατά του 20χρονου από αστυνομικούς (Βίντεο)
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες agoΠροφυλακίστηκαν οι δύο αστυνομικοί μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 20χρονου από πυροβολισμούς (Βίντεο)









