ΚΟΣΜΟΣ
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ευρώπη αέριο από άλλες χώρες, αν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με πολλούς προμηθευτές παγκοσμίως
Εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναζητεί η Ουάσιγκτον, σε περίπτωση που ο Βλαντίμιρ Πούτιν κόψει τη ροή προς τις ευρωπαϊκές χώρες, που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι Αμερικανοί βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με πολλούς προμηθευτές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το Κατάρ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον Guardian, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι διστακτικές να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο λόγω της εξάρτησής τους από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι δεν θα τους αφήσει χωρίς φυσικό αέριο και έχει ήδη βρει εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να μην υποφέρει η Ευρώπη χωρίς θέρμανση.
Τι διαμηνύουν οι Αμερικανοί
Το Κρεμλίνο έχει ήδη μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στο μισό και οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές, σε περίπτωση που διακοπεί τελείως.
«Οι συζητήσεις μας είναι σε ευρύ πεδίο, με πολλές εταιρείες και χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο με έναν ή δύο προμηθευτές. Και έτσι, δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από καμία εταιρεία ή χώρα να αυξήσει πολύ τις εξαγωγές της, αλλά θα προμηθευτούμε μικρότερες ποσότητες από πολλές πηγές» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, όμως, ότι το αέριο που θα έφτανε στην Ευρώπη από άλλες πηγές θα ήταν σε υγροποιημένη μορφή, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής σε υγροποιημένο αέριο δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει το κενό που θα άφηνε η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, επίσης, την επιβολή περιορισμών σε εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, υλικών και λογισμικού προς τη Ρωσία, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τους Ρώσους σε πολλούς τομείς, όπως η αεροδιαστημική βιομηχανία, η άμυνα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές και άλλοι.
«Οι τομείς αυτοί επιλέχθηκαν για συγκεκριμένο λόγο. Πρόκειται για τομείς που ο ίδιος ο Πούτιν διαφημίζει ως το μέλλον για τη Ρωσία, στην προσπάθεια να αναπτύξει την οικονομία και σε άλλους κλάδους, εκτός του πετρελαίου και του αερίου. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αυτές θα μειώσουν την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας» εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.
Γράψτε το σχόλιό σας


Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ
Το φάσμα της πείνας πλανάται πάνω από τη Γη


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πείνα επιστρέφει στον πλανήτη. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Σίτισης, που είναι τμήμα του δικτύου οργανισμών που συνδέονται με τον ΟΗΕ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το 2021 περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν μια συνθήκη οξείας διατροφικής ανασφάλειας παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 80% σε σχέση με το 2016.
Εάν δούμε τα στοιχεία πιο αναλυτικά θα δούμε ότι περίπου 40 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν μια συνθήκη που μπορεί να περιγραφεί τουλάχιστον επείγουσα σε 36 χώρες και ανάμεσά τους περίπου 470.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, τη Νότια Μαδαγασκάρη και την Υεμένη αντιμετωπίζουν το φάσμα του θανάτου από την πείνα.
Επιπλέον, άλλα 236 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αρκετά πιεστική συνθήκη και έχουν ανάγκη βοήθειας και υποστήριξης για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της οξείας διατροφικής ανασφάλειας.
Το 70% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική κρίση βρίσκονται σε δέκα περιοχές: τη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Βόρεια Νιγηρία, τη Συρία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Πακιστάν και την Αϊτή. Σε επτά από τις δέκα η βασική αιτία ήταν η ύπαρξη ανοιχτών συγκρούσεων σε αυτές τις περιοχές.
Τι τροφοδοτεί τις επισιτιστικές κρίσεις;
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η ύπαρξη ανοιχτών συγκρούσεων και η συνακόλουθη ανασφάλεια τροφοδοτούν την διατροφική κρίση. Αυτό αφορά περίπου 139 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Η δεύτερη παράμετρος, που αφορά περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι τα οικονομικά σοκ και κυρίως η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, μέσα στην άνιση ανάκαμψη των οικονομιών ύστερα από την πανδημία.
Σε πολλές χώρες ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με την αδυναμία των πιο φτωχών στρωμάτων να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης, επίσης έχει επιτείνει το πρόβλημα.
Προβλήματα δημιουργούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σύμφωνα με την έκθεση ευθύνονται για τα φαινόμενα επισιτιστικών κρίσεων σε οκτώ αφρικανικές χώρες αφορούν 23,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός πλήττουν ιδιαίτερα τους πληθυσμούς που έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν από τους τόπους κατοικίας τους. Έξι από τις χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων – η Συρία, το Αφγανιστάν, η Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη , η Αιθιοπία και το Σουδάν ήταν ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες επισιτιστικές κρίσεις.
Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αρνητική επίπτωση και στα παιδιά. Περίπου 26 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, αντιμετωπίζουν μορφές υποσιτισμού.
Η εκτίμηση της έκθεσης είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα το 2022. Στις περισσότερες περιοχές όπου υπήρχε ανοιχτή επισιτιστική κρίση, αυτή συνεχίζεται, είτε γιατί συνεχίζονται οι συγκρούσεις, είτε γιατί καταγράφεται παρατεταμένος μικρός όγκος βροχής. Σε αυτούς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα προστεθούν και 2,5-4,99 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πλήγμα στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαμορφώσει μια μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν τεράστια συμμετοχή στην παραγωγή δημητριακών και ελαιόσπορων. Το 2021 η Ρωσία ήταν ο πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως σιτηρών, εξάγοντας 39 εκατομμύρια τόνους και η Ουκρανία ο πέμπτος εξάγοντας 17 εκατομμύρια. Καλλιεργούν επίσης δημητριακά για ζωοτροφές και επίσης η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλιόσπορων και η Ρωσία η δεύτερη, παράγοντας αθροιστικά το 11,5% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων. Οι δύο χώρες παράγουν το 28% του παγκοσμίως εμπορευόμενου σιταριού, 29% της βρώμης, 15% του καλαμποκιού και 75% του ηλιέλαιου. Παράγουν τα μισά άλευρα που εισάγουν ο Λίβανος και η Τυνησία και τα δύο τρίτα για τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Οι εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας προσέφεραν μέχρι τώρα θερμίδες για να τραφούν 400 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου το 12% των διατροφικών θερμίδων που παράγονται παγκοσμίως έρχονται από αυτές τις χώρες.
Ο πόλεμος προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δυνατότητα της Ουκρανίας να εξάγει (αρκεί να σκεφτούμε ότι από το αποκλεισμένο λιμάνι της Οδησσού περνά το 98% των εξαγωγών δημητριακών της Ουκρανίας), ενώ και ως προς τη ρωσική παραγωγή υπάρχει πάντα το ερώτημα επέκτασης των κυρώσεων.
Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις ακραίες καιρικές συνθήκες (ζέστης και υγρασίας) στην Ινδία. Πέρα από την τεράστια επιβάρυνση για την υγεία των κατοίκων αυτή η απότομη και πρόωρη ζέστη μπορεί να σημαίνει μειωμένες σοδειές ακόμη και κατά το ένα τέταρτο, κάτι που εξηγεί γιατί η Ινδική κυβέρνηση έσπευσε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και αναζητήσει συμφωνίες για εισαγωγές.
Κάποιες χώρες που έκαναν μεγάλες εισαγωγές σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα, όπως αυτές της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να υποκαταστήσουν ένα μέρος τους με την παραγωγή ρυζιού. Όμως, σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος και η Βόρεια Αφρική οι διατροφικές πρακτικές είναι διαφορετικές και η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού διπλάσια σε σχέση π.χ. με τις ΗΠΑ. Σε μια χώρα όπως η Αίγυπτος το ψωμί παρέχει περίπου το 30% των συνολικών θερμίδων.
Οι κυβερνήσεις αναζητούν μέτρα, όμως δεν είναι εύκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι συζητιέται ο περιορισμός της χρήσης δημητριακών και ελαιόσπορων για βιοκαύσιμα, ή για ζωοτροφές ώστε να καλυφθούν πιο επείγουσες διατροφικές ανάγκες.
Αυτό επίσης εξηγεί και όλη τη μεγάλη πίεση προς τη Ρωσία να σταματήσει τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής έκκλησης που έχει διατυπωθεί από τη μεριά του ΟΗΕ προς τη ρωσική πλευρά.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά επιμένει ότι θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας μόνο εάν υπάρξει και μια αντίστοιχη χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ο δύσκολος ορίζοντας
Σε ένα πλανήτη που εισέρχεται σε μια φάση εντεινόμενων συγκρούσεων και γεωπολιτικών διαιρέσεων είναι σαφές ότι θα βλέπουμε συχνά προβλήματα στις ροές προϊόντων και εμπορευμάτων που θα επιτείνουν τους κινδύνους διατροφικών κρίσεων.
Αντίστοιχα, η κλιματική αλλαγή ήδη αυξάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε κακές σοδειές επιτείνοντας τα φαινόμενα επισιτιστικής ανασφάλειες για ολόκληρες περιοχές του πλανήτη. Πλημμύρες στη Κίνα αναμένεται να επηρεάσου αρνητικά τη σοδειά της χειμερινής σποράς, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν ξηρασία και μειωμένη γεωργική παραγωγή, ενώ και στην Ευρώπη υπάρχει φόβος για μειωμένες βροχοπτώσεις. Σε συνδυασμό και με την κατάσταση στην Ινδία όλα αυτά διαμορφώνουν μια αρκετά πιεστική συνθήκη. Το ενδεχόμενο να διαταραχθεί ακόμη περισσότερο και η παραγωγή και συγκομιδή στην Ουκρανία απλώς θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και εάν σε παγκόσμια κλίμακα αυτό θα καταγραφεί ως μία μείωση του παγκόσμιου εισοδήματος κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,74% του παγκόσμιου πραγματικού εισοδήματος, αυτή η επίπτωση δεν θα κατανεμηθεί ισότιμα. Σε ορισμένες περιοχές θα μεταφραστεί απλώς σε ακόμη περισσότερη πείνα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση δεν αποτυπώνει μόνο το πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου και ευάλωτο απέναντι σε έκτακτες περιστάσεις, αλλά πόσο χαμηλό παραμένει το επίπεδο της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΣΜΟΣ
Βρετανία: Προ των πυλών η μεγαλύτερη σιδηροδρομική απεργία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των επιβατών και την διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων και κυρίως τροφίμων, έχει στα σκαριά η βρετανική κυβέρνηση, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της μεγαλύτερης απεργίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Το εθνικό συνδικάτο του κλάδου έχει ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα ειδική εκλογική διαδικασία, βάσει της οποίας οι τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης για μεγάλη εθνική απεργία σε απάντηση της απόφασης της Network Rail να προχωρήσει σε μεγάλες απολύσεις, τουλάχιστον 2.500 εργαζομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που θέλει να εφαρμόσει για την εξοικονόμηση των δαπανών της κατά 2 δισ. στερλίνες.
Οι εργαζόμενοι θέτουν, επίσης, στο τραπέζι και άλλες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με το πάγωμα των μισθών σε ένα διάστημα υψηλού πληθωρισμού, καθώς και θέματα ασφαλείας.
Η εκλογική διαδικασία στο σωματείο των εργαζομένων της Network Rail και άλλων 15 εταιρειών που συμμετέχουν στην λειτουργία του δικτύου της χώρας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 24 Μαίου. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ετυμηγορία των εργαζομένων που πιθανότατα θα είναι θετική για την έναρξη κινητοποιήσεων, από τον Ιούνιο.
Φόβοι για ελλείψεις
Αν οι κινητοποιήσεις προχωρήσουν, ειδικοί και κυβέρνηση μιλούν για την μεγαλύτερη απεργία στους βρετανούς σιδηροδρόμους στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αναλυτές φοβούνται μάλιστα την αναβίωση, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, του λεγόμενου «χειμώνα της δυσαρέσκειας», το 1978, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις «γονάτισαν» την βρετανική οικονομία. Άλλωστε, σημειώνεται πως και οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου έχουν ανακοινώσει απεργία για τις 7 Ιουνίου.
Προβληματισμένη για το χάος που μπορεί να προκληθεί η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια αντίδρασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα μέτρα, είναι το να δοθεί προτεραιότητα στα τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα αντί τα επιβατικά, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά η έλλειψη προσωπικού θα είναι ούτως ή άλλως βασικό πρόβλημα.
Ο υπουργός Μεταφορών θα συμμετέχει σε έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπορίς Τζόνσον και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο αντίδρασης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν την ετυμηγορία των εργαζομένων.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Ληστεία σε καφετέρια της Ν. Ιωνίας- Όσα είπε ο ιδιοκτήτης στο ASTRA
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Στο πένθος η 111 Πτέρυγα Μάχης: Έφυγε 47χρονος μοίραρχος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Πέθανε σε ηλικία 106 ετών ο Δημήτρης Κάλμπαρης από Βόλο- Ο τελευταίος επιζών ήρωας του έπους του ‘40
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βόλο
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ21 ώρες ago
Σε θρίλερ εξελίχθηκε το ταξίδι για Βολιώτες επιβάτες με το «Βέλος» μέχρι την Αθήνα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγορά του Βόλου και στο «Βολωνάκι» για καφέ
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ22 ώρες ago
Θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας και της Λάρισας ο θάνατος του τραγουδιστή δημοτικών τραγουδιών Γιάννη Γκόβαρη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ19 ώρες ago
Ο ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΧΑΡΤΝΕΤ ΤΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΒΕΛΕΝΤΖΑΚΟΥ .