Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οι κινήσεις του Ενρντογάν στην προεκλογική «σκακιέρα» – Θα κάνει «ματ» στον Κιλιτσντάρογλου

Published

on

Μοιράσου το αρθρο!

Όλη η Τουρκία κινείται στον ρυθμό των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου και έτσι τόσο η συμμαχία κομμάτων υπό την αιγίδα του κυβερνώντος κόμματος AKP, αλλά και η συμμαχία των κομμάτων αντιπολίτευσης καταστρώνουν τα σχέδια τους στην προεκλογική «σκακιέρα» ώστε να πετύχουν τον στόχο του 51% και της νίκης από τον πρώτο γύρο.

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Το κλίμα να είναι ήδη τεταμένο καθώς η αντιπολίτευση αντιτίθεται ακόμα και στην υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία, κάτι που όμως έχει πολλές ενστάσεις καθώς θεωρείται αντισυνταγματικό.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ωστόσο τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν από τις 31 Μαρτίου όταν η τελική λίστα με τους υποψήφιους προέδρους θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, με κάποια κόμματα πάντως ήδη να έχουν υποβάλλει αιτήσεις ακύρωσης της υποψηφιότητας του Τούρκου προέδρου.

Το AKP αναμένεται να δείξει επίσημα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ενόψει των εκλογών στις 11 Απριλίου, όταν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές, ωστόσο άτυπα το κόμμα δείχνει πως ετοιμάζεται για την «πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία».

Η στρατηγική του κόμματος του Ερντογάν που θέλει να συνεχίσει να κυβερνά την Τουρκία και για 3η δεκαετία, ενόψει των εκλογών φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, «αν το δούμε αντικειμενικά θα είναι πιο δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία και θα είναι ένας σκληρός αγώνας για να πιάσουμε το 50+1%».

«Σήμερα δεν είμαστε σε καλύτερη θέση από την προηγουμένη εκλογική αναμέτρηση όταν λάβαμε 52%. Έφυγαν δύο κόμματα από τη συμμαχία. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και η τεράστια καταστροφή από τον σεισμό. Ωστόσο με τη σωστή στρατηγική, είναι πιθανό να φτάσουμε στο 53% αν δεν γίνουν καθόλου λάθη», προσέθεσε.

Όμως ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει το AKP στον δρόμο προς τις κάλπες; Σε αυτήν αναφέρεται η Νεργκίς Ντεμίρκαγια, με μία εκτενή ανάλυσή της στην εφημερίδα Duvar. Ο πρώτος πυλώνας του AKP είναι νέες συμμαχίες με κόμματα ώστε η συμμαχία να πλησιάσει στο 50%. Ένας δεύτερος είναι η ψήφος των Κούρδων και πώς ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν κατέβασε υποψήφιο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών που θα δείξουν προς τα πού θα κινηθεί η εκλογική στρατηγική του κόμματος και ο επόμενος και τελευταίος πυλώνας είναι η γλώσσα, ο λόγος και το στυλ που θα επιλέξει ο Ερντογάν ώστε να πετύχει τον στόχο της νίκης από τον πρώτο γύρο.

Οι νέες συμμαχίες του AKP

Ένας από τους πρώτους πυλώνες στη στρατηγική του Ερντογάν και του κόμματός του, ήταν η επέκταση της κυβερνητικής συμμαχίας «Συμμαχία του Λαού», ώστε να βγουν τα μαθηματικά με στόχο την εκλογική νίκη.

Η «Συμμαχία του Λαού», αποτελούνταν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) και σε αυτήν προστέθηκαν το εθνικιστικό/ισλαμιστικό Κόμμα Νέας/Εκ Νέου Ευημερίας (YRP) και το κουρδικό αλλά συντηρητικό Κόμμα του Ελεύθερου Αγώνα ( Hüda-Par).

Οι εν λόγω νέες συμμαχίες πάντως έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική τόσο εντός του AKP, όσο και εκτός του κόμματος. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το 1% που θα πάρει η συμμαχία από τον συνασπισμό με το YRP είναι πολύ σημαντικό για τον στόχο του κόμματος. Από την άλλη αρκετοί πιστεύουν ότι ο νόμος No. 6284 που είναι σημαντικός στη μάχη κατά της βίας των γυναικών και των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+, κοινότητας και στην οποία επιτίθεται στο YRP, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψήφο των γυναικών και των νέων.

«Έχει γίνει ένας μαθηματικός υπολογισμός. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το AKP, βρίσκεται στο 41%, το MHP είναι στο 7%, το BBP είναι στο 1%, εάν όλα αυτά προστεθούν φτάνουμε στο 49%. Χρειαζόμασταν 1% για το 50%. Αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο μαθηματικοί υπολογισμοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έρθουν σε εμάς όταν δουν αυτήν την εικόνα. Υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους και νέα κορίτσια. Πώς θα τους πείσουμε να μας ψηφήσουν; Έχουμε πραγματικά δύσκολο έργο», ανέφεραν κύκλοι του AKP.

Η ψήφος των Κούρδων

Επίσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει για τη συμμαχία, ο συνασπισμός και με το Hüda-Par. Υπάρχουν άνθρωποι στο κυβερνών κόμμα που δεν τον εγκρίνουν και υπάρχουν κι αυτοί που θα θεωρήσουν ότι οι ψήφοι των Κούρδων θα έρθουν στο AKP.

Η απόφαση του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο ενόχλησε το εκλογικό σώμα. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι το Hüda-Par, είναι ένα κουρδικό κόμμα, το AKP έχει την ευκαιρία να πάρει κάποιες ψήφους από συντηρητικούς Κούρδους που ενοχλήθηκαν από το HDP.

Το AKP υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί δεν πρέπει να γίνονται με βάση τους 150.000 ψήφους που έλαβε το  Hüda-Par στις προεδρικές εκλογές του 2018. «Εκείνοι που ψήφησαν για το HDP, ενοχλήθηκαν όταν είδαν ότι δεν κατέβασε υποψήφιο. Υπάρχουν εκείνοι που θα πουν: «Καταδικάζουμε τον Κιλιτσντάρογλου» και το Hüda-Par θα ενεργοποιήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, που μπορούν να ψηφίσουν πιο εύκολα για το AKP».

Μάλιστα οι κινήσεις των μελών του AKP ώστε να προσελκύσουν την ψήφο των Κούρδων δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος, θα υπάρξουν ονόματα έκπληξη, που μπορεί να παρέρχονται και από κουρδικά κόμματα, ενώ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να υιοθετήσει έναν πιο πατερναλιστικό λόγο με σκοπό να προσελκύσει τη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.

Ο ρόλος των υποψηφίων βουλευτών και των ονομάτων στους εκλογικούς καταλόγους

Ένα άλλο σημαντικό βήμα ήταν να τοποθετήσει το AKP, στις εκλογικές λίστες για τους υποψήφιους βουλευτές όλους τους υπουργούς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι και 17 υπουργοί θα είναι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο. Πηγές του AKP θεωρούν ότι αυτή η απόφαση θα έχει θετικό αντίκτυπο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί σαν μία προσπάθεια αλλαγής προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα ήταν πρόβλημα αν το έκανε με 3-5 υπουργούς, αλλά απαλλάχθηκε από αυτό με το να τους κάνει όλους βουλευτές και έτσι έχει ανοίξει τον δρόμο να αλλάξει ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε τον πιο εύκολο και καθαρό τρόπο για να αλλάξει υπουργούς», σημείωναν χαρακτηριστικά πηγές του AKP.

Πάντως το πώς θα διαμορφωθούν οι εκλογικές λίστες του AKP, θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική ενόψει των εκλογών. Μάλιστα αναμένεται μεγάλη αλλαγή στα ονόματα των υποψηφίων με κάποιους να εκτιμούν που αυτή θα είναι της τάξεως του 60%, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο πως ακόμα και διαφοροποίηση 80% που δεν θα είναι έκπληξη.

«Παρόλο που λέμε «η εμπειρία είναι σημαντική, υπάρχουν εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι πρέπει να εφαρμοστεί μία μεγάλη αλλαγή, ώστε να δώσει ελπίδα για αλλαγή στους ψηφοφόρους», ανέφεραν κύκλοι του AKP.

«Όχι στις συγγενικές σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων»

Σύμφωνα με αξιωματούχους του AKP, ένα άλλο σημαντικό σημείο στις εκλογικές λίστες είναι να μην υπάρχουν συγγενικές σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων. Όπως σημειώνουν να είναι υποψήφιοι ο γαμπρός ή ο οδηγός του Ερντογάν, είναι επιλογές που έχουν εξαντληθεί και προξένησαν προβλήματα στο κόμμα. Επίσης παρόλο που έχει αποφασιστεί να περιλαμβάνονται νέοι και γυναίκες υποψήφιοι με ηλικία κάτω των 30, η επιλογή των ονομάτων είναι σημαντική όσον αφορά την κομματική πειθαρχεία που παίζει ρόλο στο πώς γίνονται οι διαδικασίες στην Εθνοσυνέλευση. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να γίνει και ένα άνοιγμα στους πιο νέους ψηφοφόρους.

Ο ρόλος των εθνικιστών ψηφοφόρων

Η απόφαση το AKP και το MHP να κατεβάσουν σε κάποιες πόλεις με κοινούς υποψήφιους δεν απέδωσε, με τον πρόεδρο του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να ανακοινώνει πως το κόμμα του θα κατέβει σε 81 επαρχίες με τον δικό του υποψήφιο και σήμα.

Η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη για τα μέλη του AKP, καθώς όπως ανέφεραν «η συνεργασία δεν θα ξεπεράσει τις 10 πόλεις», ωστόσο όπως σημείωναν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ψήφων του MHP.

Μάλιστα υπό τον φόβο να χαθούν κάποιοι ψήφοι προς το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), της αντίπαλου «Συμμαχίας του Έθνους», θα έπρεπε να ληφθούν πιο χειροπιαστές πράξεις όπως να δοθεί στο MHP, κάποια υπουργική θέση, ώστε να δώσει μία νέα ελπίδα αλλά και έναν τρόπο προσέλκυσης των εθνικιστών ψηφοφόρων.

Ο λόγος και το στυλ της προεκλογικής εκστρατείας

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλει να δώσει έμφαση το AKP είναι η άποψη που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, στον λόγο και στο στυλ που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία στις εκλογές.

Το AKP θα συνεχίσει την εκστρατεία και σλόγκαν όπως «τώρα», «μπροστά» και «αληθινά» δεν θα εγκαταλειφθούν με μοναδικό στόχο το 50+1% και τη νίκη  από τον πρώτο γύρο ώστε να μην χρειαστεί δεύτερος. Ακόμα όμως και να μην συμβεί αυτό ο πρώτος γύρος θα δείξει τους συσχετισμούς που θα υπάρξουν στο Κοινοβούλιο.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ5 λεπτά ago

Η Αλ Ιτιχάντ περιμένει τα ιατρικά του Καντέ για την ανακοίνωση

ΚΟΣΜΟΣ8 λεπτά ago

Εύα Καϊλή: «Δεν έχω ουδεμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά μου»

LIFESTYLE14 λεπτά ago

Μονομάχος 2: Έκρηξη στα γυρίσματα στο Μαρόκο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ μιλά για διαλογή ασθενών, η Λινού για στήριξη ασθενών ως το τέλος της ζωής τους – Δεν είμαστε ίδιοι

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Συνέλαβαν ηλικιωμένη που έκοβε την περίφραξη σε γραμμές του ΟΣΕ στα Τρίκαλα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Έπεσε ξανά σε κώμα ο Ρίκο

LIFESTYLE34 λεπτά ago

Ορέστης Χαλκιάς – Με αυτή την ταινία κάνει πρεμιέρα πριν από το «Maestro»

MEDIA38 λεπτά ago

Ποιος είναι; Αποχαιρετά την σειρά στην ΕΡΤ με την… μεγαλύτερη φούσκα!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ41 λεπτά ago

Εκλογές 2023: Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και οι πιθανότητες της αυτοδυναμίας – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

ΕΛΛΑΔΑ44 λεπτά ago

Επίθεση με καλάσνικοφ σε βενζινάδικο στον Ασπρόπυργο – Βίντεο ντοκουμέντο

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago

«Ο γιος μου έπαθε σοκ, αηδίασε»: Οργισμένη η μητέρα του 12χρονου που έλαβε άσεμνο βίντεο από ιερέα

LIFESTYLE5 ημέρες ago

Άκρως αποκαλυπτική η Ματίνα Παγώνη: «Θα σας πω κάτι που δεν το ξέρει κανείς»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Αυτοκτονία στη Λάρισα: Άφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και έβαλε τέλος στη ζωή του

LIFESTYLE7 ημέρες ago

Έχω κάνει σεξ με 3.800 γυναίκες, έρχονταν στο σπίτι 20-20

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Ευχάριστες μουσικές Βραδιές με Saxophone στο Restaurant Carnayo της Σκιάθου Ανταπόκριση :Γιάννης Αποστολίδης

LIFESTYLE5 ημέρες ago

«Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν»: Η Δέσποινα Βανδή δηλώνει προδομένη και καθηλώνει με την εξομολόγησή της

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago

Θρίλερ δίχως τέλος με το θάνατο της 68χρονης στην Καβάλα – Τι αποκάλυψε ο αδελφός της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago

Θλίψη για την 37χρονη ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου από Βόλο

TOP3 ημέρες ago

Ο κοσμηματοπώλης Φώτης Πονηρός απεβίωσε -Θλίψη σε Αθήνα -Μύκονο -Σαντορίνη -Συντετριμμένος ο αδελφός του Γιώργος και οι οικείοι του με το ξαφνικό θάνατο του -Ανταπόκριση : Γιάννης Αποστολίδης

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago

Σοκαριστικό περιστατικό σε λεωφορείο στον Βόλο: Αυνανιζόταν μπροστά σε 26χρονη

Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή