Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Οι πολιτικές συνέπειες της προέλευσης του κορονοϊού

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Η αυξανόμενη πίεση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αναμένεται να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της, καθώς και για τους δύο Αμερικανούς προέδρους, των οποίων οι θητείες θα καθοριστούν από την πανδημία. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του πολιτικού αναλυτή του CNN, Στίβεν Κόλλινσον.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη, 26 Μαΐου, ότι ζήτησε να κατατεθεί έκθεση εντός 90 ημερών, προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο κορονοϊός προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή από εργαστήριο στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή επιδείνωσε μια περίπλοκη κατάσταση που περιλαμβάνει την ολέθρια εξάπλωση ενός θανατηφόρου παθογόνου, ένα δύσκολο επιδημιολογικό παζλ, την αδιαφάνεια ενός ολοκληρωτικού συστήματος και τους πικρούς τόνους μιας αντιπαλότητας. Αυτή η κίνηση θα αυξήσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να μάθει από την τρέχουσα κρίση, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες.

Εάν αποδειχθεί ότι ο ιός όντως διέφυγε από ένα εργαστήριο, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα νιώσει δικαιωμένος. Ωστόσο, θα δείξει πώς η συνήθειά του να διαστρεβλώνει την αλήθεια για δική του σκοπιμότητα, κατέστρεψε την αξιοπιστία του σε αυτό και σε άλλα θέματα.

Η δημόσια δήλωση του Μπάιντεν ήρθε καθώς ένιωσε την αυξανόμενη πολιτική πίεση αφού η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι τρεις Κινέζοι ερευνητές είχαν νοσηλευθεί στα τέλη του 2019 με μια άγνωστη ασθένεια. Στη συνέχεια, το CNN ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σταμάτησε μια έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -που ξεκίνησε προς το τέλος της θητείας του Τραμπ- με σκοπό να αποδείξει ότι ο κορονοϊός προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο. Η αιτιολογία ήταν ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ποιότητα της έρευνας. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών είπε αργότερα ότι η έρευνα είχε ολοκληρωθεί, αρκετές πηγές που μίλησαν στο CNN, δήλωσαν ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Η κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Κόλλινσον στο άρθρο του, η οποία ευθύνεται για την αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και για την υποβάθμιση της επικινδυνότητας του κορονοϊού, είχε ισχυρό κίνητρο για να ενοχοποιήσει την κινεζική αμέλεια.

Εναπόκειται τώρα στη κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι έχει την επιρροή και την προθυμία να ανακαλύψει την προέλευση του ιού. Θα υπάρξουν ερωτήματα εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών, δεδομένης της διαβόητης δυσκολίας διείσδυσης στο κινεζικό κράτος ασφαλείας, αντιπροσωπεύουν τον καλύτερο τρόπο εξεύρεσης της αλήθειας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κίνα γνωρίζει την προέλευση του ιού. Και τα σημεία εκκίνησης των πανδημιών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος βρίσκεται εκτεθειμένος. Πέρυσι, οι Δημοκρατικοί επέκριναν τον Τραμπ επειδή αποχώρησε από τον ΠΟΥ με το επιχείρημα ότι τον έλεγχε η Κίνα. Οι ΗΠΑ επανήλθαν στον παγκόσμιο οργανισμό αμέσως μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Αν αποδειχτεί ότι το Πεκίνο επηρέασε τον ΠΟΥ, ο οποίος υποβάθμισε την θεωρία διαρροής του ιού, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του Τραμπ θα αισθανθούν δικαιωμένοι.

Ο Λευκός Οίκος σκληραίνει τη στάση του

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ προς τον ΠΟΥ και το Πεκίνο.

«Εδώ και πολύ καιρό, λέμε ότι η Κίνα θα έπρεπε να είχε δώσει περισσότερη πρόσβαση στο εργαστήριο, να συνεργαστεί πληρέστερα με τους επιστημονικούς ερευνητές και δεν πιστεύουμε ότι το έκανε αυτό», δήλωσε η κύρια αναπληρώτρια γραμματέας τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Τζιν Πιέρ την Τετάρτη, 26 Μαΐου.

«Πρέπει να φτάσουμε στο τέλος και χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφανή διαδικασία από την Κίνα. Χρειαζόμαστε τον ΠΟΥ να βοηθήσει σε αυτό το θέμα. Δεν νιώθουμε ότι το έχουμε αυτό τώρα. Πρέπει να φτάσουμε στο κάτω μέρος αυτού, όποια κι αν είναι η απάντηση, και αυτό είναι κρίσιμη προτεραιότητα για εμάς», δήλωσε την Τρίτη ο Άντι Σλάβιτ, ένας από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

(AP Photo/Ng Han Guan, FILE)

Ωστόσο κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσο ο ΠΟΥ έχει το διπλωματικό βάρος και την ικανότητα να διεξάγει έρευνα την οποία ενδέχεται να παρεμποδίσει η Κίνα.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει αυτήν την έρευνα, διότι πολύ απλά, δεν θα το επιτρέψουν οι Κινέζοι», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο στο Fox News.

«Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ξέρει τι συνέβη. Ξέρουν ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν. Ξέρουν ακριβώς από πού ξεκίνησε όλο αυτό», δήλωσε ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στο Fox News τη Δευτέρα 24 Μαΐου.

«Δεν βλέπω κανέναν άλλο τρόπο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του καθώς φαίνεται να εμπιστεύεται περισσότερο την ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος από ό,τι τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τοντ Γιάνγκ.

Ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ είχε δηλώσει στο CNN ότι η πιο πιθανή αιτιολογία για την προέλευση αυτού του παθογόνου είναι ότι προήλθε από εργαστήριο». Όπως και άλλοι αξιωματούχοι του Τραμπ όμως, δεν μπορούσε να το αποδείξει.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, συχνά ανέφερε θεωρίες συνωμοσίας και ψευδή στοιχεία, πολιτικοποιώντας τον ιό για δικό του όφελος. Έτσι, δεν θεωρείτο μια αξιόπιστη πηγή. Το ερώτημα όμως παραμένει: εάν η ομάδα του Τραμπ είχε αποδεικτικά στοιχεία για τη θεωρία του εργαστηρίου, γιατί δεν τα ανακοίνωσε στον κόσμο όταν είχε κάθε κίνητρο να το κάνει;

Όποια και αν είναι η προέλευση της Covid-19, η ιστορία θα καταδικάσει τον Τραμπ για την άρνησή του να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του ιού, μόλις αυτός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Στην ουσία, παρεμπόδισε τη διαδικασία προετοιμασίας της χώρας στην αρχή της κρίσης επειδή απέτυχε να πιέσει το Πεκίνο για απαντήσεις.

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Τραμπ είχε απονείμει τα εύσημα στην Κίνα λέγοντας ότι το Πεκίνο κάνει «πολύ επαγγελματική δουλειά» στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Μόνο όταν ο αντίκτυπος του ιού έγινε σαφής στις δικές του προεκλογικές προοπτικές, άλλαξε τη στάση του, ενισχύοντας την ιδέα ότι έχει πολιτικό κίνητρο να κατηγορήσει την Κίνα για πανδημία.

ΠΗΓΗ: CNN

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Θετική η γαλλική πρόταση – Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

«Η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία και νομίζω ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία και για το μέλλον των δύο χωρών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στην πρόταση της Γαλλίας, ώστε να αρθεί το βέτο της Σόφιας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη γειτονική χώρα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, προσπαθώντας να βρούμε μία πρόταση για να κάνουμε αποδεκτή τη γαλλική πρόταση», σημείωσε ο κ. Ζάεφ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.

«Ιστορικό βήμα προς τα εμπρός»

«Η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ κάνουν ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Η τελευταία πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας ήταν θετική για τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης. Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιστορικά δικαιούμαστε να ζητήσουμε και να πάρουμε τις διαπραγματεύσεις που χρειαζόμαστε με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της Βόρειας Μακεδονίας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της χώρας του είπε: «Συμβουλεύω την κυβέρνηση να λάβουν αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εδώ στα Βαλκάνια, με τον ευρωπαϊκό τρόπο, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Περισσότερο όφελος στην ΕΕ»

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα φέρει περισσότερο όφελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία και τους εύχομαι να μη χρειαστούν να περιμένουν 17 χρόνια σαν και εμάς. Γιατί περιμένουμε 17 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις πρώτες συνομιλίες και για τη δημιουργία πλαισίου διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι αυτό που βιώσαμε εμείς θα βοηθήσει τις άλλες χώρες να μάθουν από τα λάθη μας. Μετά από 17 χρόνια πιστεύω ότι είναι καιρός να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παρά να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: Η Βόρεια Μακεδονία είναι από τις πρώτες φορές που συμμορφώθηκε με την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ηταν μία ηθική επιλογή και απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφια χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ηθική υποχρέωσή μας και επειδή πραγματικά σεβόμαστε και μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Είχαμε ξεχάσει πολλά πράγματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, πλέον, έρχονται ξανά στο προσκήνιο η σταθερότητα, η ασφάλεια και όλα τα θετικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν καταλυτική», επεσήμανε ο κ. Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ναρκωτικά: Υποβρύχια drone για διακίνηση κατασχέθηκαν στην Ισπανία

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Κύκλωμα που κατασκεύαζε τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια και άλλα ασυνήθιστα οχήματα ειδικά για τη μεταφορά ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την ισπανική αστυνομία.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν σε Βαρκελώνη, Μάλαγα και Καντίθ, ενώ η αστυνομία κατάσχεσε ένα έτοιμο υποβρύχιο drone και ακόμα δύο που βρίσκονταν υπό κατασκευή και φέρονται να προορίζονταν για κύκλωμα ναρκωτικών στη Γαλλία.

Εξοπλισμένα με συσκευές GPS, τα υποβρύχια θα μπορούσαν να ελέγχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ.

Τα περίεργα οχήματα «θα επέτρεπαν σε διακινητές να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τα Στενά του Γιβραλτάρ» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Μέσω του Γιβραλτάρ είναι γνωστό ότι φτάνουν στην Ευρώπη φορτία ναρκωτικών από το Μαρόκο, μεγάλο παραγωγό κάνναβης.

Η Ισπανία είναι εξάλλου πύλη εισόδου για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω των σχέσεών της με πρώην αποικίες της Νότιας Παραγωγής όπου παράγεται κοκαΐνη, επισημαίνει το BBC.

Εκτός από τα υποβρύχια κατασχέθηκαν επίσης 22 κιλά κάνναβη, περίπου 160.000 ευρώ σε μετρητά και έξι μεγάλα εναέρια drone.

Μεταξύ των συλληφθέντων, ανέφεραν οι ισπανικές αρχές, είναι ένας διπλωματούχος πιλότος ελικοπτέρου που είχε τις τεχνικές γνώσεις για την κατασκευή τέτοιων οχημάτων.

Εκτός από υποβρύχια, το κύκλωμα κατηγορείται ότι κατασκεύαζε ακόμα 12 διαφορετικούς τύπους οχημάτων για μεταφορά ναρκωτικών, ανάμεσά τους τροχόσπιτα με «διπλό πάτο» όπου θα χωρούσαν φορτία 800 κιλών.

Τα υποβρύχια drone είναι τα πρώτα που εντοπίζονται στην Ισπανία, ωστόσο η αστυνομία της χώρας κατέσχεσε πέρυσι στη Μάλαγα ένα αυτοσχέδιο υποβρύχιο από φάιμπεργκλας και κοντραπλακέ με χώρο για έναν χειριστή.

Φέτος, επίσης, το ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε ένα ημικαταδυόμενο σκάφος με τέσσερις τόνους κοκαΐνης.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 λεπτά ago

Διέλυσαν δημοτικό σχολείο στον Μαραθώνα

ΕΛΛΑΔΑ3 λεπτά ago

Καλλιθέα: Διακινούσαν ναρκωτικά με κουτί εταιρείας διανομής φαγητού – Δύο συλλήψεις

ΜΠΑΣΚΕΤ8 λεπτά ago

Μακσβίτις: «Ο Γκουντάιτις δεν θα είναι στο Ευρωμπάσκετ»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ9 λεπτά ago

Η παρουσίαση του Κουλούρη από την αυστριακή ΛΑΣΚ

OIKONOMIA11 λεπτά ago

Ντομάτα: Εχθροί και μυκητολογικές προσβολές στις υπαίθριες καλλιέργειες

ΚΟΣΜΟΣ12 λεπτά ago

Ζάεφ: Θετική η γαλλική πρόταση – Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 λεπτά ago

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών συνιστούν απειλή

ΕΛΛΑΔΑ23 λεπτά ago

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για τις οργανικές θέσεις κληρικών – Ικανοποιημένη η Ιερά Σύνοδος

ΜΠΑΣΚΕΤ28 λεπτά ago

Σατοράνσκι: «Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γιατί νιώθω ότι εκεί ανήκω»

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ29 λεπτά ago

Το “αντίο” του Κουλούρη στον Ατρόμητο (video)

Δημοφιλή