ΕΛΛΑΔΑ
Οι τιμές ”φωτιά” άφησαν τους Έλληνες χωρίς διακοπές

Μανος Ανθουλακης
Συγκεκριμένα, οι αυξημένες τιμές έκαναν τις πολυήμερες διακοπές… πολυτέλεια για αρκετούς, με τους ερωτηθέντες μεν να ταξιδεύουν, αλλά σε προορισμούς χαμηλότερου κόστους και πιο σύντομη παραμονή., ενώ άλλοι φαίνεται πως δεν… επηρεάστηκαν και ιδιαίτερα από τις συνθήκες.
Γκάλοπ parapolitika.gr Οι τιμές «τσάκισαν» το πορτοφόλι, δημοφιλής προορισμός και το εξωτερικό
Πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αύξηση των ταξιδιών των Ελλήνων προς το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στην έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence με τίτλο «Εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2023-2024» αναφέρεται ότι το 2024 οι Έλληνες ταξίδεψαν περισσότερο στο εξωτερικό σε σχέση με το 2023. Παράλληλα, οι δαπάνες για τα ταξίδια σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ, αν και οι διανυκτερεύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Επιπλέον, παρατηρήθηκε στροφή από τους παραδοσιακούς βαλκανικούς προορισμούς προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα οδήγησε σε θετική εξέλιξη του εξερχόμενου τουρισμού το 2024. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 8%, από 6,2 εκατ. το 2023 σε 6,7 εκατ. το 2024, ενώ οι πληρωμές παρουσίασαν άνοδο 15%, φτάνοντας τα 2,8 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. το 2023. Παράλληλα, οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν οριακή μείωση 1% (34,5 εκατ. το 2024 από 34,9 εκατ. το 2023).
Η πιο γρήγορη άνοδος των πληρωμών αποδίδεται τόσο στις πληθωριστικές πιέσεις που οδήγησαν σε ακριβότερα τουριστικά πακέτα, όσο και στην προτίμηση των Ελλήνων ταξιδιωτών για προορισμούς με υψηλότερο κόστος στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.
Τα ταξίδια προς χώρες της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο σε όλα τα μεγέθη: αναχωρήσεις +15%, διανυκτερεύσεις +5%, πληρωμές +19%. Οι παραδοσιακοί προορισμοί υψηλής δαπάνης, όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία, αύξησαν το μερίδιό τους από 27% σε 28%, ενώ οι γειτονικές χώρες χαμηλής δαπάνης, Βουλγαρία και Τουρκία, υποχώρησαν από 26% σε 22%.
Σημειώνεται πως η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) αυξήθηκε 7% (€420 το 2024 από €393 το 2023), η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) 17% (€81 από €70) και η Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ) μειώθηκε 9% (5,2 διανυκτερεύσεις από 5,6), σύμφωνα με τη μελέτη. Η αύξηση της ΜΚΔ οφείλεται στην υψηλότερη ημερήσια δαπάνη παρά τη μείωση της διάρκειας παραμονής, ενισχυμένη από επιλογή προορισμών υψηλής δαπάνης και αλλαγή τύπου ταξιδιού (περισσότερος παραθερισμός και city break, λιγότερες διακοπές σε φίλους/συγγενείς).

-
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago
Πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του 14χρονος
-
VIDEO15 ώρες ago
Ορκωμοσία νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη Λάρισα – Μια ξεχωριστή στιγμή με δύο νεογέννητα μωρά
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago
Συνελήφθησαν τρεις οδηγοί ταξί και δικυκλιστής
-
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago
Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ώρες ago
Τραγωδία στο Βόλο: 17χρονος κατέρρευσε μπροστά στους φίλους του μετά από πτώση
-
ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago
Καμίνια: Η μητέρα των παιδιών είπε ότι ο σύντροφός της πέθανε σε ναυάγιο και λίγο αργότερα ο ίδιος μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ17 ώρες ago
Βόλος: Νεαρός άνδρας έσερνε αιμόφυρτη γυναίκα στη μέση του δρόμου
-
ΕΛΛΑΔΑ19 ώρες ago
Ανείπωτος θρήνος στην κηδεία των δύο 16χρονων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο