Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Published

on

Τροφή 08 hires web.jpg

Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλοί είναι οι λόγοι που οι άνθρωποι οφείλουμε να αποφεύγουμε τα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται.

Τα υπέρ – επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που κάνουν το τελικό προϊόν πιο εύγευστο και ελκυστικό. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε προϊόντα όπως οι σόδες, οι συσκευασμένες σούπες, τα πατατάκια, οι κοτομπουκιές και το παγωτό. Σε αυτά περιλαμβάνονται ουσίες κατά της μούχλας ή της ανάπτυξης βακτηρίων, γαλακτωματοποιητές για την αποτροπή διαχωρισμού, χρωστικές καθώς και προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού για να γίνει το προϊόν πιο ελκυστικό.

Οι πιθανότητες νόσησης και τα αποτελέσματα της έρευνας

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά υπέρ – επεξεργασμένα προιόντα έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες νόσησης από τον καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε τις μικρότερες ποσότητες ακόμα και με τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων, όπως το κάπνισμα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου στο περιοδικό Thorax, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 100.000 άτομα που συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων. Αφορούσε τις διατροφικές τους συνήθειες. Συνέκριναν τις πληροφορίες με ιατρικά αρχεία για διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα.

Advertisement

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν σχεδόν τρεις μερίδες την ημέρα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Τα περισσότερα ήταν αλλαντικά για μεσημεριανό γεύμα, αναψυκτικά διαίτης ή με καφεΐνη, καθώς και αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

«Η βιομηχανική επεξεργασία αλλάζει τη δομή του τροφίμου, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα παράγει επιβλαβείς ρύπους», πρόσθεσαν οι ερευνητές. Η ακρολέινη, που προέρχεται από την καύση καπνού, ξύλου, πλαστικών και βενζίνης, επηρεάζει σοβαρά την υγεία. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι τα υλικά συσκευασίας μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι, παρόλο που οι μέθοδοι ήταν σαφείς και ισχυρές, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν αφορά μόνο το κάπνισμα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Το 2022 υπήρξαν 2,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμοναOι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Όμως ακόμα κι αν δεν καπνίζει κάποιος μπορεί να εμφανίσει καρκίνο. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες.

Ο παράγοντας του τσιγάρου δημιουργεί σύγχυση σχετικά με το πόσο επηρεάζει τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο καπνίζει ένα άνθρωπος, τι καπνίζει και τη διάρκεια. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα ήταν ισχυρότερη μεταξύ όσων δεν κάπνιζαν ποτέ.

Γιατί τα φαγητά επηρεάζουν τον καρκίνο του πνεύμονα;

Δεν έχει γίνει σε βάθος διερεύνηση για τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα και για τη συσχέτισή τους με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Advertisement
Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμοναOι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Συχνά η κατανάλωση υπέρ – επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής. Έτσι, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στον οργανισμό. Είναι μια βασική οδός για την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου. Το μικροβίωμα βλάπτεται και η λειτουργία του ανοσοποιητικού επιδεινώνεται. Ο συνδυασμός αυξημένης φλεγμονής και μειωμένης ουσίας δίνει πλεονέκτημα στα κακόβουλα κύτταρα, με αποτέλεσμα να ξεκινάει ο καρκίνος.

Τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα – 3, λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό. Το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του.

Υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα VS τρόφιμα από τη φύση

Η υγεία και η ποιότητα της διατροφής βελτιώνονται όταν ο άνθρωπος τρώει μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Συστήνεται να είναι φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, φασόλια, φακές κ.α.

Oι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμοναOι τροφές επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

Σημαντική είναι η ανάγνωση ετικετών των τροφίμων. Όταν οι ετικέτες έχουν μεγάλες λίστες συστατικών που περιέχουν άγνωστα ονόματα είναι πιο πιθανό το προϊόν να είναι επεξεργασμένο. Οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην προσθήκη τροφών απευθείας από τη φύση.

Σε περίπτωση που, κάποιος άνθρωπος έχει συνηθίσει να τρώει πολλά υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα οφείλει να μειώσει σταδιακά την κατανάλωση τους. Κάνοντας κάθε φορά μια καλύτερη επιλογή μέχρι την πλήρη αντικατάσταση των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων θα βοηθήσει τους γευστικούς κάλυκες να προσαρμοστούν σε πιο υγιεινές τροφές.

Πηγή: CNN | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γιούλη Νικολοπούλου

Advertisement
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο