Connect with us
banner epikhirisis

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Επικίνδυνο για τους αμάχους το σχέδιο του Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Published

on

AP25119459728273.jpg

Ο ΟΗΕ έκανε σαφές πως απορρίπτει πρόταση του Ισραήλ για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας υπό τους όρους του στρατού του, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός στη Γενεύη, εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» του.

Η «ανθρωπιστική ομάδα χώρας» στη Λωρίδα της Γάζας εξήγησε πως το σχέδιο αυτό, αν εφαρμοζόταν, θα παραβίαζε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, ενώ μοιάζει «σχεδιασμένο για την ενίσχυση του ελέγχου σε είδη που εγγυώνται την επιβίωση εν είδει τακτικής για την άσκηση πίεσης — στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), το Ισραήλ θέλει ο ΟΗΕ να εγκρίνει τη διανομή εφοδίων μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου και υπό όρους που θέτει ο στρατός του.

Η ομάδα του ΟΗΕ προειδοποίησε πως αυτό σημαίνει ότι άμαχοι θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε στρατιωτικές ζώνες για να παίρνουν τρόφιμα και ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές, όσο και αυτές εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα εκ των πραγμάτων δεν θα λαμβάνουν βοήθεια, ενώ η πρόταση θα σημάνει πιθανότητα περαιτέρω εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Advertisement

Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι θα ταχθεί υπέρ σχεδόν μόνο αν τηρούν ανθρωπιστικές αρχές όπως είναι η ουδετερότητα, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία και η ανθρωπιά.

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τους τελευταίους δυο και πλέον μήνες, από τη 2η Μαρτίου, να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τον λιμό σαν όπλο. Στελέχη του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ενσκήψει λιμός και τα νοσοκομεία να μην είναι σε θέση να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως ο απόλυτος αποκλεισμός του θυλάκου σκοπός είναι να αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023. Ο ΟΗΕ ωστόσο επισημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε συλλογική τιμωρία και υποχρεώνει κάθε δύναμη κατοχής να εγγυάται την ευημερία των αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
Advertisement



Περισσότερα Εδω

Advertisement
dei 03 2025 myHome GasControl 300x250
Advertisement
Dei
455937950 1028081182654240 8041229916307210525 n
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ASTRATV

Advertisement
Anassa
Advertisement

Facebook

Advertisement

Δημοφιλή

Διαχειρίστρια- Διευθύντρια : Σοφία Κοντοθανάση
Iδιοκτησία – Δικαιούχος domain name ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ASTRA AE
AΦΜ 094214456
Δ Ο Υ ΒΟΛΟΥ
Εδρα Γ.ΚΑΡΤΑΛΗ 76-ΒΟΛΟΣ ΤΚ 38333 ΤΗΛ.ΕΠΙΚ. 2421031434
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ [email protected]
Νόμιμος εκπρόσωπος : Παναγιώτα Τσιρτόγλου
Τεχνικός προϊστάμενος : Μιχάλης Χειμωνίδης
Εμπορικό τμήμα – Λογιστήριο : Μαρία Παπαζέτη
Διευθυντ.ς Σύνταξης: Σοφία Κοντοθανάση
Ρεπορτάζ: Βασίλης Μπαντίδης
Copyright © 2024 AstraTV.gr - Γ.Ε.Μ.Η.: 50683644000

Μετάβαση στο περιεχόμενο