Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΗΕ: «Κόλαφος» κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό και προς ΕΕ – Τι απαντά το υπουργείο

Published

on

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κινηθούν προς μια πολιτική για το προσφυγικό που θα θέτει στον πυρήνα της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Mary Lawlor.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

«Οι γεωπολιτικές συνθήκες και η έλλειψη υποστήριξης από την ΕΕ οδήγησαν σε ερωτήματα για την Ελλάδα που δεν έχουν τεθεί σε πολλά άλλα κράτη σχετικά με τη μετανάστευση», δήλωσε η Mary Lawlor που επισκέφθηκε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει με τις τοπικές αρχές.

«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα ορίζεται από το πλαίσιο της μετανάστευσης ως θέμα ασφάλειας και πρόληψης», είπε η Lawlor. «Αυτό που προκάλεσε αυτό στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενεργούν αλληλέγγυα μαζί τους, είναι μια ατμόσφαιρα φόβου – συγκεκριμένα φόβου ποινικοποίησης».

Η Lawlor επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης από τις 13 έως τις 22 Ιουνίου για να αξιολογήσει την κατάσταση όσων εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Αυξημένοι κίνδυνοι»

«Όσοι εργάζονται για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, βρίσκονται επί του παρόντος υπό σοβαρή πίεση. Αυτό περιλαμβάνει τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους όταν αναλαμβάνουν έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο ειδικός του ΟΗΕ.

«Στην κορυφή του δόρατος βρίσκονται οι διώξεις, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης ερμηνεύονται εκ νέου ως εγκληματική δραστηριότητα, συγκεκριμένα το έγκλημα της λαθρεμπορίας ανθρώπων», είπε η Lawlor. «Ο αρνητικός αντίκτυπος τέτοιων υποθέσεων πολλαπλασιάζεται από εκστρατείες συκοφαντίας που διαιωνίζουν αυτή την ψεύτικη εικόνα των υπερασπιστών».

«Κλίμα φόβου και ανασφάλειας»

Η πολιτική είχε «ασφυκτική επίδραση» στην κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, προειδοποίησε.

Η Lawlor είπε ότι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από αυτή την πολιτική ενισχύθηκε από στοιχεία του νομικού πλαισίου, ιδίως το μεροληπτικό Μητρώο ΜΚΟ για οργανώσεις που εργάζονται για τη μετανάστευση και δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών εκπροσώπων που επιτίθενται και υπονομεύουν το έργο των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

Σε συνέχεια της πραγματοποίησης δεκαήμερης επίσκεψης, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κας Mary Lawlor στην Ελλάδα , μεταξύ άλλων και στις δομές σε Λέσβο, Σάμο και Ριτσώνα, και σε απάντηση των προκαταρκτικών συστάσεων και παρατηρήσεων που δημοσίευσε σήμερα, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε την αναγνώριση από την αξιωματούχο του ΟΗΕ των ειδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ως κ-μ της Ε.Ε. πρώτης γραμμής, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και της απουσίας ουσιαστικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεργάστηκε στενά με την κα Lawlor κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της και θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ίδια και τους συνεργάτες της στο πλαίσιο της σύνταξης της τελικής της έκθεσης που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Μάρτιο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στους τομείς της υποδοχής, του ασύλου και της ένταξης και στην υλοποίηση προγραμμάτων. Απορρίπτουμε κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους.

Μέλημά μας είναι η θέση σε ισχύ σαφούς πλαισίου δράσης των οργανώσεων και των μεμονωμένων υπερασπιστών με γνώμονα την τήρηση της δημόσιας τάξης, την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και εκμετάλλευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ίδιους τους ωφελούμενους, αλλά και στους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η θέσπιση του Μητρώου ΜΚΟ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου έχει ακριβώς ως σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και βάζει τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση.

Στόχευση των ελληνικών αρχών είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η Ειδική Εισηγήτρια στην Έκθεσή της.

//platform.twitter.com/widgets.jshttps://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: 37χρονος τσακώθηκε με την 29χρονη ανιψιά του και την πυροβόλησε με καραμπίνα

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές για τη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος διαπληκτίστηκε με συγγενή του και την πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ο 37χρονος τσακώθηκε με την 29χρονη ανιψιά του και σήκωσε την καραμπίνα πυροβολώντας την στο πόδι και τραυματίζοντάς την σοβαρά.

Το σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα στη Μεσσήνη, με την Αστυνομία να αναζητά τον δράστη, ο οποίος κρύβεται για να γλιτώσει το αυτόφωρο.

Ο 39χρονος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 29χρονης ανιψιάς του.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 37χρονος, ύστερα από φραστική αντιπαράθεση που είχε με την 29χρονη, σε περιοχή της Μεσσήνης, την πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει σοβαρά στο πόδι.

Η 29χρονη διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο 37χρονος μετά το συμβάν τράπηκε σε φυγή και αναζητείται.

Στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν αστυνομικοί του γραφείου εγκληματολογικών ερευνών, με σκοπό την εξερεύνηση του χώρου, ενώ την προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Ασφάλεια Καλαμάτας.

https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v10.0&appId=723998868044315&autoLogAppEvents=1

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά κοντά στο γήπεδο Πανοράματος στη Φυλή

Published

on

By

Whats App

Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Μοιράσου το αρθρο!

Προς το παρόν καίει σε οικοπεδικούς χώρους με χαμηλή βλάστηση.

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στο γήπεδο Πανοράματος στη Φυλή.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς που καίει χαμηλή βλάστηση, έχουν κινητοποιηθεί 34 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 13 οχήματα.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ έχει ζητηθεί και συνδρομή από 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Προς το παρόν η φωτιά καίει σε οικοπεδικούς χώρους με χαμηλή βλάστηση.

Περισσότερα Εδω

Facebook

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Google News

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Μπείτε στην ομάδα μας στο Discord και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Μπείτε στην ομάδα μας στο Telegram και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Advertisement
Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
COVER STORY4 ημέρες ago

Στην παραλία Κεχρια Σκιαθου ο Σακης Ρουβάς

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Σοκ στον Βόλο- Σκοτώθηκε 14χρονο κορίτσι -Έπεσε στο μπάνιο του σπιτιού της

ΜΑΓΝΗΣΙΑ7 ημέρες ago

Πέθανε ο 53χρονος Κωνσταντίνος Ντάκης από Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

50χρονη από Πτελεό είπε ψέματα και ..αναστάτωσε ολόκληρο χωριό!

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Βόλος-Πέθανε ο Δημήτρης Πανανός σε ηλικία 72 ετών.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Πέθανε ο έμπορος αυτοκινήτων Γιάννης Μέκκας από τον Βόλο

ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρεμος στην Σκιαθο απολαμβάνει τις διακοπές του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago

Στα δικαστήρια Βόλου συνοδεία αστυνομικών οδηγήθηκε για τρίτη φορά σε δύο εβδομάδες 29χρονος

ΜΑΓΝΗΣΙΑ6 ημέρες ago

Αυτός είναι ο Bολιώτης προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης μαθήτριάς του

ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago

Ο Αντωνης Ρέμος απόλαυσε το μπάνιο του στην Μηλινα

Δημοφιλή