OIKONOMIA
ΟΗΕ – Τα νέα στελέχη του κοροναϊού καθυστερούν την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Οι προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς εργασίας επιδεινώθηκαν σημαντικά φέτος σε σχέση με την περασμένη άνοιξη, καθώς τα νέα στελέχη κοροναϊού οδήγησαν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και περιόρισαν τις προσλήψεις, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), οδηγώντας την στο να εκτιμήσει ότι τα υψηλά επίπεδα ανεργίας θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Διαβάστε επίσης: Ανεργία – Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε ΕΕ και ευρωζώνη – Στο 13,4% η ανεργία το Νοέμβριο
Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως θα υπάρξουν περίπου 52 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το διπλάσιο της προηγούμενης εκτίμησής της τον Ιούνιο του 2021.
Αργή και αβέβαιη ανάκαμψη
Η διαταραχή αναμένεται να συνεχιστεί το 2023 όταν θα εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 27 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας, ανέφερε, προειδοποιώντας για μια «αργή και αβέβαιη» ανάκαμψη στην έκθεση World Employment and Social Outlook για το 2022.
«Η προοπτική της παγκόσμιας αγοράς εργασίας έχει επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες προβολές της ILO — η επιστροφή στην προ πανδημίας επίδοση πιθανόν θα εξακολουθήσει να διαφεύγει για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση.
Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Γκάι Ράιντερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες για αυτή την αναθεώρηση, λέγοντας πως ο «πρωταρχικός είναι η συνεχιζόμενη πανδημία και οι παραλλαγές της, κυρίως η Όμικρον».
Συνολικά, περίπου 207 εκατ. άνθρωποι θα είναι άνεργοι το 2022 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (5,9%), έναντι 186 εκατ. το 2019. Ωστόσο η έκθεση σημειώνει πως οι συνέπειες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες εφόσον πολλοί άνθρωποι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη.
«Δεν θα αναλάβουμε από αυτή την πανδημία χωρίς μια μεγάλη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Και για να είναι βιώσιμη, αυτή η ανάκαμψη πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας, περιλαμβανομένων ό,τι αφορούν την υγεία και την ασφάλεια, την ισότητα, την κοινωνική προστασία και τον κοινωνικό διάλογο», προειδοποίησε ο Ράιντερ.
Οι διεθνείς τάσεις
Σύμφωνα με την έκθεση, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης, αντίθετα με τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Σε εθνικό επίπεδο, η ILO διαπιστώνει, όπως αναμενόταν, πως «η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι πιο ισχυρή στις χώρες με αυξημένο εισόδημα και πιο αδύναμη στις οικονομίες με μέσο κατώτερο εισόδημα».
«Οι δυσανάλογες συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση των γυναικών αναμένεται να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται ακόμη στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται επίσης πως το κλείσιμο των σχολείων –μερικές φορές για μακρές περιόδους– «θα έχει σωρευτικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα» στους νέους, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Για τον Γκάι Ράιντερ «χωρίς συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματικές πολιτικές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιθανόν πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια σε ορισμένες χώρες προκειμένου να διορθώσουν τις ζημιές», με μακροπρόθεσμες συνέπειες «για το ποσοστό συμμετοχής, το εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και για την κοινωνική, ακόμη και την πολιτική, συνοχή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

OIKONOMIA
Ρωσία: Αυτά είναι τα έσοδα που αναμένει φέτος από εξαγωγές υδρογονανθράκων


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η Ρωσία αναμένεται ότι θα εισπράξει επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (13,7 δισεκ. ευρώ) από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων το 2022 και ένα μέρος του ποσού αυτού μπορεί να δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επιχείρησής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ολα θα δαπανηθούν
«Υπολογίζουμε ότι τα πρόσθετα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 1 τρισεκ. ρούβλια, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης», είπε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Στο παρελθόν βάζαμε ένα μέρος των χρημάτων που προέρχονται από το πετρέλαιο και το αέριο στα αποθεματικά μας αλλά φέτος θα δαπανηθούν όλα», πρόσθεσε.
Πού θα δοθούν
Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, τα χρήματα αυτά τα δοθούν για την πληρωμή των συντάξεων, τη στήριξη οικογενειών με παιδιά και «τη διεξαγωγή της ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. «Έχουμε τους πόρους», διαβεβαίωσε.
Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αλλά δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να διακόψουν σταδιακά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, κυρίως λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
OIKONOMIA
Γερμανία: Σχέδιο επανενεργοποίησης των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου


Μπείτε στην ομάδα μας στο WhatsUP και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί
Την επανενεργοποίηση των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την ταυτόχρονη διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο σχεδιάζει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Η σχετική νομοθεσία, με ισχύ έως το τέλος Μαρτίου του 2024, προβλέπει διάφορα μέτρα σε περίπτωση «έλλειψης αερίου», μεταξύ των οποίων και η παράταση για έξι μήνες της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με καύση άνθρακα.
Σε αυτή την περίπτωση, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως ιδιαίτερα ασύμφορα οικονομικά και προκειμένου να διατηρηθούν τα αποθέματα αερίου για να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Διαβάστε επίσης Παλαιστίνη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις
Διαβάστε επίσης Reuters: Η ΕΕ κοντά σε συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εξαιρεί από το εμπάργκο τις παραδόσεις από αγωγούς
Η ρύθμιση αφορά εργοστάσια ισχύος 2,1 GW τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον Οκτώβριο και άλλα ισχύος 0,5 GW που θα έκλειναν το 2023. Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει σήμερα στο 35%, αλλά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά έως το τέλος του έτους, με τη λειτουργία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Χάμπεκ, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2030 δεν πρέπει να επηρεαστεί. «Πρέπει να ολοκληρωθεί κανονικά, έως το 2030. Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ στην παρούσα κρίση», δήλωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το astratv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ3 ημέρες ago
Βόλος: Έφυγε από τη ζωή 30χρονη
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Τον δρόμο της φυλακής θα πάρει ένας 54χρονος Σκιαθίτης νταής, για απειλές, ενδοοικογενειακή βλάβη σε ανίκανο άτομο και φθορές
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Γεωργία Μπίκα: «Ήταν νηφάλια και διαστρέβλωσε τα γεγονότα με ασύστολα ψεύδη» λέει η εισαγγελέας
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ5 ημέρες ago
Ανέλαβε υπηρεσία η Κατερίνα Σούρλα στο Νοσοκομείο του Βόλου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ20 ώρες ago
Στο νοσοκομείο 10 άτομα μετά το πάρτι των Μηχανολόγων
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ2 ημέρες ago
Θλίψη στο Βόλο: Έφυγε ο Χρήστος Δημητρίου
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ4 ημέρες ago
Πέθανε 50χρονος
-
ΜΑΓΝΗΣΙΑ15 ώρες ago
Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ν. Ιωνία